Ondanks dat ik dagelijks enorm veel foto’s zie op allerlei sites is het toch weer bijzonder om een fysiek boek in de hand te nemen en eens wat langer stil te staan bij foto’s. Overal waar je kijkt zie je zoveel foto’s dat je er soms niet eens een seconde bij stil staat.
Op donkere grijze dagen pak ik er graag een paar fysieke fotoboeken bij, om eens wat langer te genieten van de foto’s, weg van de waan van de dag, en nieuwe inspiratie op te doen.
Zoals jullie wellicht weten heb ik een voorkeur voor landschapsfotografie en dan met name voor Schotse landschappen. De boeken van Joe Cornish spreken mij dan ook erg aan, hij heeft veel van de nu bekende fotolocaties als één van de eersten ontdekt en heeft een ongekend oog voor compositie en licht. Recent heb ik de boeken The Northumberland Coast en Scotland’s Mountains van hem aangeschaft.
Direct bij het bekijken van de eerste foto’s uit het Scotland’s Mountains boek ging het weer borrelen. Ik herkende een foto van een plek waar ik eerder ook was geweest, Joe Cornish heeft in het boek een zwart-wit foto van Etive Mor geplaatst die mij erg aanspreekt. Ik ben meteen mijn foto’s gaan opzoeken en heb zo een uur gespeeld met verschillende zwart-wit bewerkingen in Lightroom. En dan was ik nog niet eens verder in het boek. Zo kom ik de donkere maanden wel door.
Je kunt natuurlijk tegenwoordig zelf bij heel veel diensten terecht om zelf een fotoboek met je eigen foto’s te maken, maar dan ontdek je ook hoe kostbaar en arbeidsintensief het proces eigenlijk is om foto’s met de juiste kleuren op goed papier af te drukken. Daarnaast merk je ook snel genoeg wat een meesterschap het is om zo’n boek samen te stellen. Probeer maar eens 40-100 foto’s bij elkaar te zetten die stuk voor stuk van wereldklasse zijn en ook nog eens passen binnen een thema.
Het is voor uitgevers helaas erg kostbaar om een beperkte oplage fotoboeken op de markt te brengen en deze winstgevend te laten zijn. Joe Cornish en een paar andere fotografen krijgen dit op basis van hun naam voor elkaar, maar het blijft jammer dat er niet meer fotoboeken op de markt komen. Ik heb me in ieder geval voorgenomen om een paar keer per jaar op zoek te gaan naar fotoboeken die mij aanspreken.
Voor november heb ik in ieder geval het volgende boek op de rit staan. De Schotse fotograaf Bruce Percy geeft zijn boeken in eigen uitgave uit en komt in november met een boek over IJsland.
Ik heb eerder een workshop bij hem gevolgd, nadat ik eerder al enorm heb genoten van zijn foto’s online en zijn weblog berichten erover. Het aanschaffen van zijn vorige boek met een limited edition print heeft er toe geleid dat ik me ben gaan verdiepen in het zelf afdrukken van foto’s, ik ben benieuwd waar dit nieuwe boek toe gaat leiden.
Een foto afgedrukt zien blijft toch bijzonder en helaas de laatste tijd eerder een uitzondering. Ga daarom ook eens een paar uur op onderzoek uit in een boekenwinkel bij jou in de buurt of op de site van een online boekenwinkel en probeer een fotoboek te vinden dat jou aanspreekt.
Dit hoeft niet een landschapsfotografie boek te zijn, kijk bijvoorbeeld eens naar een boek met portretfotografie van Anton Corbijn, Richard Avedon of Annie Leibovitz of nieuwsfotografie van het Magnum collectief. Probeer te bedenken wat je aanspreekt, waarom heb je dit boek gekozen en niet een ander boek. En probeer deze elementen in je eigen fotografie mee te nemen. Bestudeer de lichtval, de compositie, maar geniet vooral van alle oude en nieuwe meesters.
Bedankt Kenneth,
En als aanvulling: bezoek regelmatig Foam in Amsterdam, Fotomuseum in Rotterdam, Gemeentemuseum Den Haag, Huis Marseille in Amsterdam, Noorderlicht Groningen en fotofestivals Naarden en Breda!
Hoi Kenneth,
Volgens mij kan jij ook wel een boek samenstellen hoor.
Je hebt mooie foto’s en tekst genoeg ;-)
Maar het lijkt mij inderdaad een werk om een boek samen te stellen. Volgens mij zijn je eigen foto’s nooit af of goed genoeg om ze te plaatsen.
Ben zelf bezig met een expositie en dat is toch wel wat anders je foto’s op een blog zetten….
Je wilt toch je beste foto’s plaatsen en heb maar beperkt plaats.
Mvg Ben
wat fijn dat dit weer eens ter sprake komt. Een fotoboek is heerlijk om doorheen te gaan. Zo anders dan het computerscherm. Veel tastbaarder. Jammer inderdaad. Maar wel weer eens om over na te denken de boekhandel in te duiken.
Bedankt v0or deze neiuwsbrief.
gr Petra
Mooi, weer, je verhaal. Doe je goed. Misschien ken je het boek Arthur? Teksten van Hubert Lampo met foto’s van Pieter Paul Koster. Uit 1985, maar met magische foto’s van het Engelse landschap van King Arthur. Spannend! Ik kijk uit naar je volgende “les”.
Frits Knijff
Goed idee Kenneth! Ik heb meteen de daad bij je woord gevoegd en kwam een recent fotoboek tegen van een andere Nederlandse topfotograaf die mij erg aanspreekt: ‘Rineke Dijkstra: A Retrospective’.
De internationale recensies van het boek zijn lovend en op de website van Amazon.UK is het ook betaalbaar: 27,5 pond, inclusief verzendkosten naar NL. Ik ben nu in blijde afwachting……
Mooi artikel Kenneth !
@ Frits Knijff : boek staat bij mij al jaren in de kast. Ik vond het al prachtig, lang voordat ik met fotografie aan de gang ben gegaan !