DigitaleFotografieTips.nl

19 reacties op “Belichtingscompensatie”

 1. Heel erg bedankt hiervoor!
  Alle artikelen hebben me zo veel geholpen en vindt het allemaal zeer interessant om te lezen!

 2. Interessant artikel Kenneth. Duidelijke taal.Ga het zeker binnenkort eens proberen. Dank je wel voor al je info.

 3. Ik gebruik het heel veel! Heel duidelijk uitgelegd, goed artikel!

 4. Goed verhaal, zoals altijd, maar ik begrijp dit keer een onderdeel niet. Je schrijft dat belichtingscompensatie kan helpen om een sluitertijd te bereiken die je nodig hebt voor een scherp resultaat. In het voorbeeld wordt de sluitertijd in dat geval verlaagd van 1/70s of 1/100s naar 1/40s. Ik begrijp niet waarom de sluitertijd omlaag moet naar 1/40s om een scherp resultaat te bereiken, als de sluitertijd niet snel genoeg zou zijn.

  1. Sorry, ik bedoel dat de sluitertijd nog langzamer zou zijn dan 1/40s. Eigenlijk is 1/100s met een crop camera of 1/70s met een full-frame camera benodigd voor een scherp resultaat op 67mm, maar door de beeldstabilisatie werkte 1/40s ook en dan kon ik bereiken door iets onder te belichten (= minder licht = snellere sluitertijd).

 5. Heel duidelijk en vooral omdat ik een powershot g9 heb en die beschikt ook over deze funtie .
  Lekker uitproberen dus !.
  Kost niks en vult je hobbytijd lekker op met dit oerhollandse weer.
  Groetjes E.Idema.

 6. Als je weinig tijd hebt om alle belichtingscompensaties uit te proberen kan je toch ook de bracketing functie van je camera gebruiken?

 7. Beste Kenneth en allemaal,
  Ik denk toch dat ik het met je antwoord niet helemaal eens ben v.w.b. je slujitertijdadvies met crop. M.i. maakt de crop helemaal niet uit m.b.t. de sluitertijd en geldt ook voor een crop de vuistregel 1/brandpuntsafstand. Immers de brandpuntsafstand wijzigt niet door de crop. De brandpuntsafstand wordt bepaald door het objectief gemaakt door de fabrikant en de crop is alleen een uitsnede van een vol beeld. Bewegingsonscherpte wordt niet vergroot door een crop uitgaande van dezelfde afstand tot het te fotograferen object in vergelijking met een volbeeld.
  Veel te goeder naam en faam bekendstaande professionele fotografen maken m.i. dezelfde vergissing. Een deel van de fotografen bevestigt mij mijn zienswijze als ik daarom vraag en een ander deel reageert niet. Ik heb echter nooit een negatieve reaktie gekregen of liever een tegen uitleg.
  Mijn mening ruil ik graag voor een betere en dan liefst een met een duidelijke motivatie.
  Door je stabilisatie kan je inderdaad met een langere sluitertijd toe in jouw voorbeeld tot mogelijk wel 1/8 sec (hoewel me dit wel wat lang overkomt). Nood breekt wet.
  Veel fotografeer plezier en groeten,
  Alex.

 8. Beste Kenneth,

  Zonder overdrijven heb je mijn fotowereld een stuk rijker
  gemaakt. Kijk altijd uit naar een mail van jou.
  Bedankt hiervoor, ik blijf je volgen.

  Hendrik Reijmers

 9. Dat je door onderbelichting een scherpere tijd, die (net) voldoende is om uit de hand te fotograferen, kunt bereiken is een eye-opener. Ga ik zeker benutten.
  Karin Plantinga

 10. Beste Kenneth,

  Ik ben een beginnende hobby-fotograaf en lees met genoegen je leerzame artikelen. M.b.t. belichtingscompensatie heb ik een vraag: In je artikel stel je dat belichtingscompensatie invloed heeft op je sluitertijd. Nu ga ik er van uit dat dit geldt wanneer je in AV-modus (Canon) fotografeert. En dat de camera juist middels de F-waarde compenseert wanneer je de TV-modus gebruikt.

  Kan het echter ook zijn dat de camera niet de sluitertijd maar de iso-waarde aanpast in AV-modus? Ik heb namelijk wat geëxperimenteerd met mijn Canon eos 550D. En hoewel de foto’s wel degelijk donkerder zijn bij -2 zijn de F-waarden en sluitertijd gelijk! betekend dit dat ik belichtingscompensatie moet gebruiken enkel wanneer ik een vaste iso-waarde instel (geen auto)?

  Vriendelijk bedankt voor je antwoord en nogmaals dank voor je heldere tips!

  Patrick Beks

  1. Hoi Patrick, ja, dat bedoel ik inderdaad :)

   Ik denk dat de camera dan op Auto ISO staat en bij de juiste belichting (volgens de lichtmeter) een hogere ISO dan ISO 100 heeft gekozen? Als je dan 2 stops compenseert kiest de camera er blijkbaar voor eerst de ISO te verlagen.

   Ik houd eigenlijk zelf liever altijd ISO 100 aan, tenzij het echt niet anders kan, en heb Auto ISO uitgeschakeld. staan.

 11. Beste Patrick,

  Als ik je vraag goed begrijp dan kan je je wens realiseren door: de camera in stand M(anual) te zetten en auto ISO. Zelf kan je dan je gewenste waarde voor diafragma en tijd instellen.

  Veel succes,
  Alex.

 12. Ik gebruik belichtingscompensatie vooral bij concerten, om uit de hand een aanvaardbare sluitertijd te krijgen. 1 stop onderbelichten maakt het verschil tussen 1/50e (vuilbak) en 1/100e sec (scherp). Ok, de foto is wel donkerder, maar scherper en komt meer met de realiteit overeen.

  Een fotoshoot van een zwarte hond in de schaduw van een bos heeft ook onderbelichting nodig, om meer detail in t zwart te krijgen. Een witte meeuw tegen een lichte hemel heeft overbelichting nodig, net zoals een sneeuwlandschap…

 13. Beste,
  Ik probeer bij de M( Manual ) mode belicht compensatie zelf – of + doen maar lukt niet. Kunt u misschien hiervoor mij helpen.

  1. Beste Yilma,

   Ben bang dat men je geen duidelijk antwoord zo snel kan geven. Reden de verstrekte informatie is vrij summier. Advies geef volgende keer bij je vraag meer informatie welke camera etc etc.

   Bij de meeste camera’s is dit in niet in te stellen als je Manual fotografeert. Op moment dat jij bijvoorbeeld de sluitertijd aanpast dan zul je de meter van de belichtingscompensatie zien bewegen. Bij mijn 5D III kan ik de belichtingencompensatie niet instellen en dat is ook normaal. Dit doe je nu alles handmatig met het diafragma, sluitertijd en ISO. Op mijn Fuji kan dit dan wel weer, maar deze heeft de sluitertijd in hele stops staan. Dan zou ik bijvoorbeeld kunnen compenseren met de belichtingscompensatie.

   Je hebt bijvoorbeeld je camera op diafragma f/7.1 en sluitertijd 1/60 seconde en ISO op 100 staan. En streepje van belichtingscompensatie staat in het midden. En je wilt onder belichten dan kun je het diafragma en sluitertijd aanpassen. Bij overbelichten heb je ook nog eens de optie om dit te doen met de ISO. (mits ISO 100 je laagste stand is) ;-)

   Advies lees het onderdeel hier op de site over de belichtingsdriehoek eens op je gemak door.

   1. Beste Daan,
    Ten eerste heel erg bedankt voor je snel antwoord. Je heb helemal gelijk omdat ik ook een Mark III heb. Bij deze camera is niet mogelijk dus. Als je P Av of Tv stand fotografeert is mogelijk maar bij M niet. Ik dacht dat ik iets verkeert doet maar het is niet zo begreep ik.Heel erg bedankt voor informatie !
    Mvg
    Yilmaz

 14. Hallo Kenneth we hebben al langen tijd niks meer van je gehoord komt er nog wat nieuws op de site bv dank Kees