DigitaleFotografieTips.nl

14 reacties op “Beeldverhoudingen in composities”

 1. Goed om hier eens op te wijzen. Onlangs heb ik nog een foto gemaakt die door een ‘afwijkende’ verhouding vele malen sterker werd.

  Welke verhouding er wordt gekozen maakt eigenlijk niets uit, als de onderlinge verhouding maar klopt. Je zult je dus ook altijd door je onderwerp moeten laten leiden, kijk wat het onderwerp verdient. Ook de beeldverhouding is een instrument voor een goede foto.

  Prettig artikel weer Kenneth!

 2. Ik heb een SLR en een compact-camera.
  De een dus standaard 2×3, de andere 3×4
  Hoewel veel camera’s tegenwoordig een instelling hebben, om de opname in afwijkend formaat te maken, doe ik dat over het algemeen niet. Ik gebruik het volledige sensor formaat, en ‘crop’ achteraf de foto.
  Vaak kom ik ongewild op 5 x 4 uit.
  Ik zal ook wat vaker experimenteren, met de andere formaten die Aperture meelevert (o.a. 5×7, 16×9, 1×1)

 3. Dr.Kenneth,
  het is steeds een genoegen Uw artiekels te lezen, ook ditmaal.
  Ik ben, er 80 en zal nooit de tijd hebben om nog alles te leren.
  Prettig om steeds Uw kennis te mogen delen.
  Maurice

 4. Bedankt weer voor de tips m.b.t. verhoudingen. Eg interessant weer.
  Ik kijk altijd uit naar je tips. Ze zijn erg leerzaam voor me.
  Groet,
  Marga

 5. Hoi Kenneth,

  Bere goed artikel!! Korte vraag, doe je dan in lightroom gewoon ook die verhouding 5×4 toepassen? Of….??
  //dave

  1. Bedankt Dave. Ja, ik kies in het crop menu (R) één van de beschikbare verhoudingen en als ik wil experimenteren kan ik ook zelf een verhouding intikken of het slotje uit zetten zodat ik vrij de crop lijnen kan verplaatsen. Soms kies ik voor het bewerken de crop, een andere keer is het een experiment achteraf en maak ik een virtual copy om ze te kunnen vergelijken. Al mijn bronmateriaal is 3:2 verhouding.

 6. Beste Kenneth,

  Ik fotografeer al ruim 40 jaar met spiegelreflexcamera’s. Thans net als jij met een D5 Mark II. Ruim een jaar ontvang ik je fotografietips. Ik heb bewondering voor je tips die steeds weer de moeite waard zijn en ook voor je prettige en correcte taalgebruik. Ga op dezelfde voet verder zou ik zeggen.
  Vraag: ik heb de neiging om mijn digitale opnames op steeds een heel verschillend formaat bij te snijden. Kan dat in sommige situaties, bijvoorbeeld bij het samenstellen van een fotoboek, ook een nadeel zijn?

  1. Kan instelling op 2:3 ook beeld vertekening opleveren?
   Heb de laatste vakantie deze instelling gebruikt en bijna alle mensen lijken kleiner en breder.

   Hoe kan dat?

   met dank,

   Maria

 7. Beste Kenneth,

  Nu een klein jaar geleden ben ik de gelukkige eigenaar van een Nikon D90 geworden. Gelijktijdig heb ik me aangemeld bij deze site. Was een strak plan. Ik was al wel wat bekent met fotograferen. Maar allemaal in het analoge tijdperk. Ik wil daarom een bedankje plaatsen voor alle fantastische tips en lessen die ik al heb mogen bekijken. Ik ben natuurlijk nog maar een starter op digitaal gebied, maar heb al veel mooie plaatjes op mijn werk kunnen gebruiken in een bedrijfsnieuwsblad. Vaak met de fijne opmerkingen “hoe heb je dat gedaan”. Dus nogmaals voor de site en alles / iedereen die er aan bijdraagt, top………..

 8. Als ik nauwelijks nabewerk, kan ik dan het beste mijn compactcamera standaard op 3:2 zetten?

 9. Bedankt!

 10. Vanuit de gewenning met het 16:9 formaat die veel wordt toegepast, heb ik onlangs een eigen onderzoekje gestart om los van de verhoudingen eens te kijken wat nou het meeste kijkplezier oplevert.

  Op verschillende foto’s heb ik een crop toegepast zonder op de verhouding te letten, puur vanuit het kijkgemak de afbeelding beoordeeld. Vreemd genoeg kwam ik hierbij uit op een verhouding die niet voor de hand ligt maar voor mij wel logisch is.

  Een 3:2 verhouding vind ik over het algemeen mooi, maar mis vaak in de breedte ruimte, onbewust kwam ik op een gemiddelde verhouding uit van 3,25:2.

  Vooral als je op het internet werkt met fotogalerijen en je een compromis moet sluiten tussen een verzorgde galerij met dezelfde verhoudingen en kijkgenot van de afbeelding is voor mij 3,25:2 een perfecte verhouding in zowel de staande als liggende uitvoering.