DigitaleFotografieTips.nl

62 reacties op “Grijsverloop ND filter, landschapsfotografie geheim”

 1. Hoi Kenneth,

  Ook ik ben een groot fan van je site en heb er inmiddels veel nuttige informatie gevonden.
  Ik ben me ook aan het verdiepen in grijsverloopfilters en zie dat er ook Fader ND filters op de markt zijn.
  Is dat een goed alternatief voor de losse filters?

  Ik hoor graag van je.

  Gr. Hans

 2. Beste Kenneth,

  Mijn complimenten voor de artikelen die je schrijft en hoe duidelijk je alles weet over te brengen. Plus dat je altijd antwoorden geeft :) En ben dan ook een fan van je :D

  Mijn vraag in dit artikel is welke filter bij welke foto gebruikt is. Ik zelf ben ook op zoek naar grijsfilters en zie door de bomen het bos niet meer. Ik zat te denken aan een ND10, maar zit nu te denken aan een 6 en een 4, want dat is samen ook 10. Of is dit tekort door de bocht geredeneerd?

  We zijn inmiddels enkele jaren verder na dit artikel. Mijn vraag is welk merk je anno 2013 adviseert. Ik ben op zoek naar een filters die erop kunt schroeven. Goede tegen een goede prijs zoals het een goed Hollander betaamt :D

  Ik hoor het graag van je en bij voorbaat dank.

  Groet,

  Raymond

 3. Beste Kenneth,

  Recentelijk heb ik willen fotograferen overdag met een zeer lange sluitertijd. Ik heb om dit te realiseren meerdere grijsfilters achter elkaar geplaatst in de houder. Mijn foto’s kregen daardoor allen een paars/rood achtige gloed. Is dit een bekend probleem? Weet jij toevallig hoe dit te vermijden?

  Groetjes Gabie

 4. Beste Kenneth,
  Ik heb nu geen vraag, maar wil alleen maar zeggen dat ik uren en uren kan doorbrengen achter de computer met het lezen van al jouw artikelen. Geweldig!

 5. Kenneth,
  Op zoek naar info over ND filters stuitte ik op je site. Die had ik al véél eerder moeten vinden, wat een hoop nuttige informatie. En gelukkig niet op allereerste-beginner-niveau, maar wel in begrijpelijke taal ook voor de beginner-af bruikbaar.
  Sinds kort heb ik een Sony Alpha 77 en daar wil ik wat meer uit gaan halen dan uit mijn vorige DSLR-toestellen, vandaar mijn interesse.
  Maar toch nog een vraag: Ik zie een aantal foto’s die me met een groothoek gemaakt lijken, niet zo gek bij landschapsfoto’s waarbij ND-filters goed van pas komen. Heb je ook ervaring met variabele ND-filters of is dat in de praktijk niet echt nodig? Ik ga binennkort naar Schotland op vakantie en dan komt een setje ND-filters volgens mij héél goed van pas.

 6. Beste,

  Ik beschik over de camera Sony Alpha SLT-A58 + 18-55mm II – Spiegelreflexcamera.
  Ik vroeg me af welke filter ik kan kopen voor hetzelfde effect te verkijgen als uw laatste foto’s in het artikel.

  Bedankt!

 7. Beste collega,

  weet je toevallig ook wie de europesche importeur voor SERK verloopfilters is ?

 8. Nee, ik ken geen europeesche importeur van Serk.
  Zelfs betwijfel ik of er een bestaat.
  Serk is een kickoff van het kwaliteitsmerk Lee. En natuurlijk tegen dito lage prijs uit China.
  Met Lee kwaliteit heeft het niets van doen maar is wel ongeveer een kwart van de prijs van Lee.
  Je kan je afvragen als je aan Lee denkt of dit wel is wat je zou willen.

 9. Statement:

  “Het is vanaf Lightroom 2.0 ook mogelijk om het grijsverloopfilter achteraf digitaal in te voegen en tot op zekere hoogte geeft dit hele mooie resultaten zonder te hoeven investeren in de filters. Toch zul je zien dat dit niet altijd het beste effect geeft. Is de lucht helemaal wit uitgebeten dan zal dit digitale filter hier niet meer detail uit kunnen halen”

  Een discussie die je veel terug ziet … als je in het veld een opname maakt met filters dan beïnvloed je de contrasten, histogram en curves … je camera maakt immers een gemiddelde van 18% grijs. Indien je achteraf met software de zaak gaat beïnvloeden vertrek je van een ander uitgangspunt … het zal dus NOOIT hetzelfde resultaat geven. Om de dynamiek van een landschap binnen het bereik van je camera te brengen heb je in het veld filters nodig. in alle andere gevallen blijft het achter af een probleem camoufleren van dichtgelopen zwarten of overbelichte witten …

 10. Hoi Ken, ik heb een Canon EOS 6D en ik gebruik ook de 17-40 L van Canon. Als ik zo’n setje aanschaf van Cokin, heb ik dus de filterranden op mijn foto als ik het goed begrijp?

 11. In de paragraaf grijsverloopfilter staan afbeeldingen van graduele kleurenverloopfilters. Incorrecte informatie dus.