DigitaleFotografieTips.nl

62 reacties op “Grijsverloop ND filter, landschapsfotografie geheim”

  1. Erg interessant artikel en ik wil naar aanleiding hiervan zeker een grijs verloopfilter aanschaffen voor m’n groothoeklens (Canon EF 16-35mm F/2.8 L USM mark II). Bij het zoeken naar een geschikt filter blijkt dat deze helemaal niet in deze maat (82mm) worden aangeboden. Kijk ik niet goed of moet ik zoeken naar een andere oplossing?

  2. Hoi Jan,

    Op dit punt is mijn artikel niet duidelijk denk ik, zal dit binnenkort gaan aanvullen.

    Voor een grijsverloopfilter heb je drie onderdelen nodig: de filter(s), de filterhouder en de filter adapter. De filters zijn vaak 100mm tot 130mm breed. Je moet in ieder geval zorgen dat alle lenzen waarvoor je het filter wilt gebruiken binnen die maat passen, 100mm is meestal voldoende, maar met groothoeklenzen krijg je soms op de wijdste stand dan zwarte randen in beeld, dan is 130mm aan te raden (maar ook duurder).

    De houder komt ook in één maat, breed genoeg om één of meerdere filters in te kunnen schuiven.

    Het variabele deel is de filteradapter, deze schroef je op de schroefdraad van de lens, hier omheen klemt de filterhouder. In jouw geval heb je dus een filteradapter nodig van 82mm om deze op de 16-35mm te kunnen schroeven.

    Mijn set (die ik nog steeds gebruik) bestaat uit:

    1 x Cokin Z Pro Grad ND Kit (drie sterktes filters, filterhouder en opbergmapje)
    1 x Cokin Z adapterring 72 mm
    1 x Cokin Z adapterring 77 mm

    Op mijn EOS 5D met 17-40mm lens valt een stukje van de filterhouder in de lens op de wijdste stand waardoor donkere randjes ontstaan. De Z filters van 100mm zijn eigenlijk niet groot genoeg voor ultragroothoek op full-frame, een 130mm is dan beter. Afhankelijk van of je een crop of full-frame camera hebt kan het voor de 16-35mm dan ook beter zijn de 130mm kant op te gaan.

    Op de site van Cokin staat een overzicht van filtermaten en hoe de boel in elkaar schuif. Andere fabrikanten hebben vergelijkbare maatvoeringen.

  3. Hoi Kenneth,

    Dank voor je snelle en accurate antwoord. Dit was inderdaad niet duidelijk geworden na het lezen van het artikel. Ik gebruik een full-frame camera, zou ik dan (bij Cokin) moeten kiezen voor de X Pro series?

    Groeten,

    Jan

    1. Hoi Jan, volgens het overzichtje van Cokin is dat inderdaad het meest van toepassing op deze setup.

  4. Hallo iedereen,

    Ik heb een Z-Pro filter set van Cokin gekocht met een grad setje erbij.(verloop)met een 17-55 2.8 lens

    Nu loop ik tegen de volgende problemen aan :

    -Ik zie bij sommige foto`s de reflectie van mijn camera terug in de foto`s van de weerkaatsing in de filters ?

    -Hoe kan ik het beste een lichtmeting doen, mijn Canon 400D heeft volgens mij geen aparte lichtmeting functie.
    Ik kan niet echt bepalen hoeveel filters erin moeten….nodig heb.

    Ik wil bijv. een foto van een meer maken met een lange sluitertijd, en de zon aardig fel in de voorgrond.
    Nu ga ik als volgt te werk

    1. Ik heb een grad 8 op mijn filter zitten, AV stand diafragma op 22, iso op 100 hierdoor krijg ik een hele lange sluitertijd.
    (Ik gebruik een statief)
    Nu maak ik de foto op bij 1/3 sluitertijd……het water heeft nu een mooie wolkachtige (beetje) effect maar de mooie wolkenpartij is niet meer aanwezig, beetje matig.
    Als ik de foto ga overbelichten of onderbelichten dan is of de wolkenpartij compleet wit of de voorgrond is te donker of te licht.
    De zon is aardig fel omdat hij onder gaat rond 18.00 uur.

    Bedankt alvast.

    1. Hoi Theo,

      Om reflecties tegen te gaan is het in ieder geval belangrijk om het filter zo dicht mogelijk tegen de lens te hebben, dus in het sleufje het dichtst bij de camera.

      Je kunt meten hoeveel dit is door voor spotmeting te kiezen op de camera, bij Canon ziet het icoon waarmee je het instelt er uit als een rechthoekje met een puntje in het midden en twee halve cirkels er omheen. Je moet de stand kiezen waarbij je op de LCD een icoontje krijgt met een puntje in het midden.

      Dan richt je eerst op de lucht en druk je de sluiter half in en kijk je naar de sluitertijd die de camera aangeeft op f/22 en vervolgens richt je op de grond en kijk je welke sluitertijd de camera dan aangeeft. Vervolgens moet je berekenen hoeveel stops er tussen zitten en daar de 7 stops die de camera standaard kan zien vanaf halen. De waarde die dan overblijft is de compensatie die het filter moet bereiken om niet een uitgebeten lucht of donkere grond te krijgen.

      Bij de zonsondergang is het contrast erg groot. Dit betekent dat je veel stops verschil hebt tussen de lichte en de donkere delen en dan zul je filters moeten combineren. Je kunt er meerdere plaatsen in de houder, ik kies meestal de twee sterkste filters tijdens een zonsondergang en haal ze langzaam weg als het contrast minder wordt. Soms doe ik het ook gewoon op gevoel en controleer ik het in het histogram en maak dan eventueel een aanpassing.

      Let op, bij meerdere filters loop je wel kans op meer flare, zeker als er wat stof of vuil op zit.

      Ik hoop dat je dit al wat verder helpt? Ik zal dit artikel binnenkort verder aanvullen, er valt nog wel wat meer te vertellen dan er nu staat.

      1. Hoi Kenneth,

        Bedankt voor je snelle en duidelijke antwoorden, mijn dank !

        Ik heb nog een paar onduidelijkheden, ik heb de stops nooit echt lekker begrepen,

        -Zijn dit nou de “echte” stops die je moet hanteren/tellen :

        8s – 4s – 2s – 1 – 1/2 – 1/4 – 1/8 – 1/15 – 1/30 – 1/60 – 1/125 – 1/250 – 1/500 – 1/1000 – 1/2000 – 1/4000

        De extra tussen sluitertijden van bijv. 1/80 en 1/100ste hoef ik die dan niet te zien/tellen als een “stop” ??

        Stel de lucht is 1/2000ste en de grond is 1/4ste op diafragma 22 dan zijn dat 9 stops – 7 stops aftrekken van de camera (sommige zeggen 5) hou je 2 stops over, dan zou je een grad pakken van ??? 2 de 0.2 van cokin.

        Stel ik wil het water / rivier wolkachtig maken, moet ik dan een extra volledige neutrale ND filter van cokin gebruiken of kan het dan ook anders ?? bijv. sluitertijd TV instellen op bijv. 8s meten op het water en dan de lucht meten ? en dan de stops weer tellen.
        Lijkt logisch, alleen krijg ik dan vreemde niet gewenste diafragma`s denk ik, ik werk liever met de AV stand.

        Bedankt en super site trouwens !!

        1. Hoi Theo,

          Klopt, de meeste camera’s hebben tegenwoordig stapjes van 1/3, dus elke drie stappen is een stop. De stops corresponderen met de -2, -1 0 +1 en +2 op de lichtmeter van de camera, dat zijn er inderdaad 5. In het RAW formaat heb je de kans nog wat extra licht er uit te peuteren, vandaar tot 7.

          Op mijn Cokins staat alleen ND2, ND4 en ND8, 2 stops is de ND4.

          Een extra ND filter of polarisatiefilter kan inderdaad effectief zijn om de sluitertijd te verlengen. Heb je die niet, dan kun je ook compenseren in de Av stand door over te belichten (EV+), dan wordt de sluitertijd ook langer. Andere optie, met de meeste controle, is om de handmatige stand te gebruiken (evt. met Av als startpunt) en volledige controle te nemen over zowel sluitertijd als diafragma.

          Dank voor het compliment, ik hoop dat je er iets aan hebt :)

  5. Het artikel is aangevuld aan de hand van bovenstaande vragen. Bedankt!

  6. Beste Kenneth,

    ik was op zoek naar info over grijsverloop- en polarisatiefilters en kwam zo op jouw, overigens prachtige, website terecht. Na beide artikels te hebben gelezen, zit ik nog met volgende vraag: waarom verkies jij een Hoya of Tiffen polarisatiefilter terwijl jouw Cokin Z-Pro ND grad kit het gebruik van een Cokin polarisatiefilter in dezelfde houder mogelijk maakt? Is dit enkel omwille van de kostprijs van de Cokin Z-Pro polarisatiefilter (>200 euro), wat ik goed zou kunnen begrijpen, of zijn er andere redenen?
    Ik vraag het omdat ik overweeg dezelfde Cokin kit te kopen, maar niet goed weet of ik nu voor de Cokin polar-filter zou gaan, dan wel een afzonderlijke Hoya/Tiffen.

    Alvast bedankt voor je advies en felicitaties met je website.

    Groeten.

    1. Hoi Johan,

      Dankjewel voor het compliment, leuk te horen dat je iets aan mijn schrijfsels hebt, daar doe ik het voor :)

      Ik heb niet een bewuste keuze gemaakt voor een opschroefpola ten opzichte van een polafilter in een houder, het grijsverloopfilter kocht ik enkele jaren nadat ik het polafilter had. Voor mij speelt wel de prijs mee om niet nu alsnog een pola voor een houder te kopen. Een polafilter in een houder is groter dan wat je normaal nodig hebt voor de doorsnee van de gemiddelde lens en daarmee goed aan de prijs.

      Ik heb het polafilter eigenlijk nooit gemist als ik mijn grijsverloopfilter gebruik, maar ik kan me voorstellen dat er situaties zijn waarop je hem zou willen gebruiken. In dat geval zou je misschien ook wel een pola op je lens kunnen hebben en het grijsverloopfilter dan met de hand voor de lens houden.

      1. Hey Kenneth,

        bedankt voor je snelle en verduidelijkende reactie. Nog een klein vraagje over het gebruik van polafilter. Zoals velen heb ik op de meeste lenzen een UV filter of iets dergelijks zitten, om de lens te beschermen. Draai je de polafilter daar gewoon op, of toch maar eerst die andere filter er afhalen?

        Nogmaals bedankt.

        Groeten

        1. Hoi Johan,

          Ik heb het UV filter er altijd afgehaald (toen ik die nog gebruikte, nu heb ik eigenlijk altijd de zonnekap erop) om ongewenste lichtreflecties zo veel mogelijk te voorkomen. Daarnaast loop je meer risico op donkere randjes in de hoeken doordat het totaal van de filters hoger wordt (ligt natuurlijk wel aan de lens en of je een crop-camera of full-frame camera gebruikt of je daar daadwerkelijk last van gaat krijgen).

  7. dag kenneth,

    ik zou mij graag ook zoon setje kopen maar ik twijfel tussen de Z-pro en X-pro series momenteel heb ik alleen krop camera’s nikon D50 D90 D300 en nu vraag ik mij al zou ik toekommen met de Z-pro series (die volgens mij steviger is dan x-pro) op men groothoeklenzen (10mm is men kleinste en het is geen ficheye). en zijn er eigenlijk andere merken dan cokin die dit soort filters maakt? ik ken namelijk alleen dit merk

    alvast bedankt,

    michael

    1. Hoi Michael, ik denk dat 10mm voor de Z net aan de krappe kant is, omgerekend is dat 15mm in 35mm normen. Je verliest dan ongeveer 4mm voordat je ‘safe’ zit. Ik weet niet of ze steviger zijn, ze zijn wel kleiner en dus net wat handzamer. Als je het niet erg vindt om iets in te zoomen dan kunnen de Z’s prima werken.

      Cokin is zeker niet de enige, wel met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Andere merken zijn B+W en ik gebruik sinds dit jaar zelf Lee filters. Deze zijn wel duurder.

  8. Allereerst proficiat met u boeiende artikels.

    Nu heb ik vaak het probleem dat er een te hoog verschil is in contrast en dat je dus ofwel een mooie lucht of een mooie voorgrond hebt.

    Om dit op te lossen kan je dus gebruik maken van een graduele ND filter heb ik begrepen. Toch lijkt dit mij een heel gepruts en gaat dit ook enkel wanneer er niet te veel objecten verticaal geplaatst staan.

    Is een andere optie niet gewoon een foto nemen met belichting van de lucht en eentje met belichting van de voorgrond en deze dan op elkaar te plakken? Of is dit iets te simplistisch?

    Groeten

    Andries

  9. Goed artikel. Zelf experimenteer een tijdje met ND filters. In eerste instantie de Cokin Z kit aangeschaft. Na de eerste teleurstellende foto’s met margenta kleurzweem een setje Hitech filters aangeschaft.

    Probleem dat ik heb met de Cokin filterhouder is dat ik de ND grad filters niet kan verschuiven als ik de filtehouder omgekeerd (dus de groothoekstand) gebruik. Ook bij “normaal” gebruik kan ik het filter niet geheel gebruiken in de eerste sleuf. De palletjes om het filter op de adapterring vast te zetten zitten in de weg. Is hier een oplosisng voor (palletjes weghalen)?

  10. ten eerste bedankt voor alle informatie op de site. ik wil een
    grijsverloopfilter aanschaffen maar nu kwam ik ook ‘gewone’
    grijsfilter tegen die je op de camera schroeft. is hier nog een groot verschil in ten opzichte van cokin

    mvg, julian

  11. Beste Kenneth

    Ik ben ook van plan om een grijsverloopfilter aan te schaffen maar ik zou niet voor Cokin gaan, omdat ik gelezen heb dat er vaak kleurzweem op zit.
    Lee is dan weer te duur en nu twijfel ik nog tussen Tiffen en B+W. Heb je enige ervaring met een van beide merken of kan je advies geven bij mijn keuze? Op de ene plaats lees ik dat Tiffen beter is dan B+W omdat ze van glas gemaakt zijn en elders lees ik dan dat Tiffen over het algemeen kwalitatief niet zo goed is.
    Laatste aspect van het probleem bestaat erin dat je bijTiffen en B+W je filter niet kan aanpassen aan je composite, vermits er geen tussenstuk is. De overgang bevindt zich altijd op dezelfde plaats in je beeld. Ondervind jij voordeel bij een set uit verschillende stuks op dat vlak?

  12. Ik had misschien een oplossing voor de magenta zweem. Misschien beetje rare gedachten, en weet eigenlijk niet of het werkt. Maar de tegenovergestelde kleur van magenta is groen. Als je dan een groene filter in de filterhouder erbij stopt zou de kleur dan weer neutraal worden?

    Ik snap overigens niet helemaal het principe van de stops tellen. Stel dat ik voor de bovengrond een sluiterstijd van 1/2000 nodig heb en voor de ondergrond 1/2. Dan moet je dus 10 stops terug. Hoe kun je trouwens zien hoeveel stops je camera hanteert? Stel dat dit er 7 stops zijn: 10 stops – 7 stops= 3 stops. Dus dan heb je dus nd8 voor cokin nodig? Of maakt het ook nog uit hoe het diafragma ingesteld is? Mijn camera(d90) kan ook stops ertussen doen. Moet ik dan gewoon de 1/2—1/4—1/8—- enz hanteren? Sommige vragen zijn misschien al beantwoord maar wilde er iets meer duidelijkheid over hebben eigenlijk:P Maar goed artikel!! Hoop dat u mij met deze vraag kunt helpen

    Groetjes Bart

  13. Hoi Ken,
    In het begin stuk geef je aan dat bij het toepassen van HDR je detail gaat missen in de lichte delen. Kun je dit verder toelichten.
    Mijn ervaring is dat bij HDR vijf foto’s van een onderwerp en deze bewerkt in Photoshop je veel detail houd.
    Wat is het verschil nu met een nd filter, buiten het meer werk.
    Hoor graag van je.
    Gr.
    Arthur

  14. Ik heb voor mijn Sony Alpha 33 mijn oog laten vallen op een Cokin set (P-serie) ND Graduated H-250 (Filter-Houder P – P121L – P121M – P121S)

    Maar ik zou ook nog graag een polarisatiefilter aanschaffen. Ik kan echter alleen een rond Cokin filter vinden, dat volgens een ander forum niet (b)lijkt te passen in de houder?

    Hoe los ik dit handig (en voordelig) op?

  15. voor mijn landschapfotografie gebruik ik geen opzet filters

    dat doe ik op pc met nick filters

  16. Ik wil binnenkort een canon 10-22 kopen en wil er graag ook (een) GND filter(s) bij. Welk systeem en filter kan je mij adviseren? Ook wil ik graag in de toekomst een ND filter voor lange sluitertijden bij water. Ook advies voor dit of gebruik je alleen GND filters?

  17. Beste Kenneth,
    Ik heb met veel interesse kennis genomen van het stukje over verloopfilters.
    Ik heb 2 maanden geleden Lee filters bestel + alles wat erbij hoort, houder, zonnekap, pasringen. Een rib uit m’n lijf.
    Ik wist niet goed wat ik moest bestellen. Na wat googlen heb ik gekozen voor 1x 2 stops hard en 1x 2stops zacht en 1x 3stops zacht. Nu heb ik op een site van Bas Meelker gelezen dat HARDE overgangen het beste zijn. (misschien het meest gebruikt in ons vlakke land.)Zou ik er verstandig aan doen alsnog mijn bestelling (bij Konijnenberg) te veranderen in 3 stops hard???

  18. Hallo Kenneth, bedankt voor je snelle reaktie op mijn vraag.
    Je antwoord is duidelijk, misschien dat ik t.z.t ook nog een 3 stops hard aanschaf, voorlopig eerst experimenteren met deze 3. Staan nu ruim 2 maanden in bestelling, heb jij enig idee van levertijden?
    Wil nog even kwijt dat jouw site helemaal top is. Op bijna al mijn vragen vind ik wel ergens een antwoord op jouw site.
    Succes, Ton.

  19. Hallo Kenneth, wederom bedankt voor je hulp. Ik kende de site van speedgraphics nog niet, staat nu bij mijn favorieten. Het blijft gewoon even afwachten, alleen als er mooie momenten zijn om vast te leggen, is het wel een moeilijk om mijn geduld te bewaren. Ik heb geen big stopper gekocht, maar wel een 6 (of 7) stops.
    Ik wens je nog een prettige zondag,
    Gr. Ton