Eén van de leukste onderwerpen om ’s avonds te fotograferen is vuurwerk. Het is ook één van de moeilijkere onderwerpen. Daarom hier een serie tips om zo goed mogelijk vuurwerk te fotograferen.
Schiet bij voorkeur vanaf een statief (of zet je camera stevig op een camera/muurtje), gebruik bij voorkeur voor het op het juiste moment indrukken van de sluiterknop en het voorkomen van extra beweging een afstandsbediening. Kijk ook goed of je statief niet op een onstabiele ondergrond staat, bijvoorbeeld een houten bruggetje, en daardoor ook niet gaat trillen.
Geschoten uit de hand met een 50mm lens op f/3.2 en een sluitertijd van 1/13s en ISO 800.
Schiet je uit de hand, probeer jezelf of de camera dan schrap te zetten tegen een muurtje of een boom en neem snel achter elkaar meerdere foto’s. Vaak is de middelste foto uit een serie het scherpst. Soms is het onvermijdelijk naar de hogere ISO waarden te gaan, probeer het te beperken tot ISO 400-800 als het even kan.
Met een lange sluitertijd van 3 seconden kun je
veel verschillende vuurpijlen in één beeld vangen – 65mm (Canon 24-105mm F4L IS), 3s op f/11, ISO 100
Probeer van tevoren al in te schatten waar het vuurwerk komt, bekijk de lokatie en probeer een plek te vinden waar geen mensen in de weg staan. Monumenten of gebouwen in het beeld kunnen extra diepte (door silhouetwerking) aan je foto geven.
Vuurwerk gecombineerd met de kermis – Canon EOS 5D, 24mm (Canon 24-1055mm F4L IS), 1/50s op f/4, ISO 800
Inzoomen is lastig, de kans is groot dat het vuurwerk net niet in beeld komt, zeker bij een niet-georganiseerd vuurwerk op oudejaarsnacht. Geluk komt hierbij om de hoek kijken. Je kunt foto’s genomen met een wijdere lens natuurlijk altijd wat croppen om ze toch meer ingezoomd te laten lijken. Als je puur het vuurwerk wilt laten zien dan werkt een verticale compositie (portretstand) vaak het beste, wil je meer van de omgeving tonen dan werkt een horizontale compositie (landschapstand) vaak het beste.
De voorgrond bestaat uit een silhouet van een toeschouwer – Canon EOS 5D, 24mm (Canon 24-105mm F4L IS), 1/15s op f/4, ISO 1000
Voor het diafragma kun je het beste kiezen voor de stand die een resultaat oplevert waarbij de lucht zwart blijft en niet te licht wordt. Experimenteren is het devies. Vuurwerk is vaak lichter dan je denkt als je de timing met de explosie goed krijgt. Kies voor ISO 100 om ruis zo veel mogelijk te beperken. Vanaf statief kun je dramatischer effecten bereiken door voor een iets langere sluitertijd te kiezen. Zo rond 1/8s-2s. Dit kun je bereiken door het diafragma tussen f/8 en f/16 te zetten. Ook hier geldt weer, controleer dat de lucht niet te licht wordt.
50mm (Canon 50mm F1.4), 1/13s op f/2.8, ISO 800 (crop)
Vuurwerk geeft fel licht (schakel de flits uit, die is nutteloos voor vuurwerk fotografie), dus een superlange sluitertijd is niet nodig. Probeer net voor een explosie in te drukken of leg de hele baan van een vuurpijl vast met een lange sluitertijd. Met een superlange sluitertijd kun je ook proberen met een zwart kaartje je lens af te dekken en zo meerdere vuurpijlen ‘te verzamelen’. Als er snel meerdere van dezelfde vuurpijlen worden afgeschoten kun je makkelijker inschatten waar de volgende vuurpijl terecht komt en wat het effect zal zijn, probeer dus snel te reageren.
Door een lange sluitertijd ontstaan strepen die een dynamisch beeld geven – Canon EOS 5D, 28mm (Canon 24-105mm F4L IS), 5s op f/11, ISO 100
Hoe later het wordt hoe meer kruitdampen er in de lucht hangen (vooral als er weinig wind is), aan het begin kunnen foto’s dus het scherpst worden. Maar bij een vuurwerkshow zijn de beelden het meest spectaculair zo tegen het einde. Kortom, alles proberen.
Het leuke van digitaal is dat je je helemaal suf kunt experimenteren, dus bekijk je resultaten af en toe en pas de instelling van je camera aan.
Vergeet bij het fotograferen echter niet om je heen te kijken en oog te houden voor de omgeving, het is druk op straat en het vuurwerk vliegt alle kanten op. En vergeet niet te genieten van het schouwspel en het samenzijn met vrienden en/of familie!
hoi allemaal,
kan iemand mij de beste instellingen voor vuurwerkfotografie sturen. ik wil het techniekje proberen met mijn canon eos 400D.
alvast bedankt. DKfotografie
@DKfotografie,
Heb je de tekst überhaupt wel gelezen? Genoeg informatie te vinden over instellingen. Die tevens afhangen van je lens en niet je camera.
Vergeet geen uv filter te gebruiken om je lens te beschermen tegen stof deeltjes die in de lucht hangen.
Onder de foto’s ij het artikel staan instellingen waarmee die foto is genomen. Kijk er goed naar en probeer het uit..
Een kort maar duidelijk artikel. Ik ga het vanavond eens even uitproberen. Tenminste… als ik mn camera nog recht kan houden na al die champagne.
Alvast een gelukkig nieuwjaar mensen!