DigitaleFotografieTips.nl

17 reacties op “Kerken fotograferen”

  1. Prima artikel,zeker het laatste stukje En Als je vraagt dan mag je nog wel eens op plekken komen om een foto te maken waar je normaal niet mag komen.

    Wim

  2. ben amateur en vindt het leuk te fotograferen. Net terug vanuit NW Spanje en N. Portugal. Ik heb veel kerken gefotografeerd. Met mijn Canon EOS 500D heb ik ook de ISO 6400 uitgeprobeerd omdat ik het moeilijk vindt goed uit de hand te fotograferen. De resultaten vond ik heel goed. Leuk de opmerkingen over de combinatie: glas in lood/ interieur. Ik maak voortaan een reeks met verschillende belichtingen. Goede tip.

  3. Dank voor alle goede tips en prettig te lezen artikelen. Ik ben vaak benieuwd naar de foto’s van lezers van je site. Zou het een idee zijn dat er een plek komt waar de lezers hun foto’s kunnen uploaden om met anderen te delen?
    Groeten Marina

    1. Dankjewel Marina, fijn dat je er iets aan hebt. Het is een goed idee (a la Zoom Gallery), maar ik denk dat het te begrotelijk wordt om nu te realiseren.

      1. Kijk eens op dfoto.nl daar kan je gratis je foto’s plaatsen en laten beoordelen

        Groetjes Wim

  4. Aanstekelijk artikel weer! Ik had ook niets met kerken, totdat ik ging fotograferen. Als ik nu langs een kerk loop wil ik toch altijd wel even naar binnen.

  5. Goed geschreven en zeer nuttig artikel! En prachtige foto’s.
    Binnenkort maar eens een kerk bezoeken :)

  6. Beste Kenneth,

    Even een paar opmerkingen (je foto’s zijn echt prachtig!)

    Je hebt het in je verhaal over “gouden bekers”, maar die bekers zijn zeker niet van goud. Alleen de binnenkant is verguld, maar je hoeft niet te verwachten als fotograaf dat deze attributen ergens vergeten staan op een Altaar. Daar zijn ze iets te kostbaar voor (we hebben het dan vooral over de kunstwaarde die sommige kelken hebben).

    Voor kerken, moskeeën en synagoges geldt dat het niet zomaar gebouwen zijn. In sommige kerken is een fotografeerverbod van kracht. Niet omdat men het fotografen niet gunt om een foto te maken (verre van dat) maar het alleenrecht op publiceren bijvoorbeeld ligt dan bij een parochie. Als het goed is wordt het ook bij de ingang via een bordje aangegeven dat fotograferen niet toegestaan is. Wil je toch iets regelen, vraag dan van te voren even om toestemming bij de pastoor of bij de koster.

    Bij moskeeën geldt dat iedereen zijn schoenen uitdoet bij binnenkomst. Bij een Joodse synagoge geldt dat de heren verplicht een hoed of hoofddeksel moeten dragen (anders kom je er niet in). In een kerk geldt dat de heren hun hoofddeksel moeten verwijderen en dat – zeker in de zomermaanden – iedereen gepast gekleed binnenkomt. Zeker als je de Sint Pietersbasiliek in Rome van binnen wilt bezoeken bijvoorbeeld gelden er vrij strenge kledingsvoorschriften voor mannen en voor vrouwen. Kom dus niet met je korte broek en bloot bovenlijf aanzetten, want dan word je de toegang gegarandeerd geweigerd. In Nederland is men iets coulanter, maar in het buitenland moet je wat beter op je tellen passen.

    Misschien wel vervelend, maar het gaat uiteindelijk om de foto en daar kwam je dan ook voor. Zo kun je al aardig wat teleurstellingen vermijden als je deze zomer op vakantie bent.

    Succes allemaal!

    1. Dankjewel voor je waardevolle aanvulling Peter!

  7. Beste Kenneth,

    Ik heb met veel belangstelling naar je foto’s zitten kijken. Ben erg blij dat ik me heb aangemeld.
    Ik doe veel aan Urban (Urbex).
    Wil me ook meer gaan verdiepen in de architectuur.
    Ga volgende week eens kijken om een afspraak te maken voor een paar kerken van binnen te fotograferen, staat al lang op mijn verlanglijstje.
    Ik heb wel het een en ander geleerd van jou wat betreft het fotograferen van kerken.

    Succes met alles

    Gr. Aad (AMV)

    website: http://www.hobbynoad.nl/gallery

  8. Hoi Kenneth,

    Mooi artikel over het fotograferen van kerken, zowel binnen als buiten.
    Ik heb nog een vraag met name over het fotograferen van een kerk binnen. Je gaf het al aan dat het binnen vaak lastig is om de belichting goed te krijgen. Nu maak ik vaak foto’s in onze eigen kerk tijdens een speciale dienst of tijdens een concert. Er is een groot raam in de kerk waar veel licht door binnenvalt. Personen die half voor dat raam staan, wil ik dan goed belicht op de foto krijgen (ik flits ook altijd), maar dat raam is altijd overbelicht. Heb jij een tip om zowel dat raam als de personen die zich voor dat raam op het podium bevinden goed belicht te krijgen?

    Vast bedankt voor je reactie.

    Groet,
    Mary

    1. Hoi Mary, wat je kunt doen is het diafragma verder dicht knijpen (hoger f-getal), waardoor de hoeveelheid omgevingslicht af neemt en daarmee ook het licht uit het raam. De TTL functie van de camera vult met de flits het silhouet in.

      Een andere optie die ik kan bedenken is meer flitslicht toevoegen waardoor de verhouding raamlicht en flitslicht minder groot wordt en er mee detail behouden blijft.

      Het blijft echter een lastig probleem, grote contrastverschillen laten zich lastig reguleren, maar bovenstaande oplossingen zou ik zeker eens uitproberen.

  9. Mooie HDR foto’s zitter er tussen. Ik heb al veel gelezen en gezien van HDR foto’s maar veel HDR foto’s zien er ‘nep’ uit. Zoveel detail en zoveel verschillend licht dat het meer een tekening lijkt dan een foto.

    Hier is dat helemaal niet het geval, ook de HDR foto’s zijn gewoon nog foto’s erg goed gedaan, en ook de overige foto’s in en om de kerk zien er mooi uit!

  10. Hoi Kenneth,

    Mooi artikel. Prachtige foto’s binnen. Mijn vraag sluit een beetje aan bij die van Mary. Ook ik maak soms foto’s tijdens een speciale dienst. Ik ben in het bezit van een SB900 flitser van Nikon. Hoe kan ik die het beste toepassen? Onder een hoek (indirect) wat wellicht niet zo veel effect heeft, met diffusie kap en direct (maar dit gaat weer ten koste van de sfeer), met de Built-in wide-flash adapter of door het uitschuiven van een wit plaatje (Built-in bounce card) in het verlengde van de flitser. Kortom, ik vind het best lastig om de juiste belichting te vinden. Op dit moment gebruik ik meestal de auto aperture flash setting op de SB900.

    Met vriendelijke groet,

    Herman

  11. Hoi Kenneth,

    Alweer een mooi en helder artikel! Heb pas de fotografie ontdekt en lees alles hierover wat los en vast zit. .
    Ik heb een vraag over het gebruikte diafragma van een paar bovenstaande foto’s. Bij de allereerste foto b.v. van de kloostertuin gebruik je diafragma f/4, echter dan staat het diafragma vrij wijd open. En dan toch nog zo’n behoorlijke scherptediepte?
    Ik worstel nog met het te gebruiken diafragma, probeer verschillende diafragma’s bij dezelfde compositie maar zie niet altijd heel veel verschil. Ligt dat ook aan het objectief? Ik gebruik nog de kitlens behorende bij de camera.

    1. Hoi Marion,

      Een groothoekobjectief heeft van zichzelf al een ruimere scherptediepte dan bijvoorbeeld een telelens.
      Zeker met een groothoekopname is het verschil niet altijd erg zichtbaar.
      Toch is het wel aan te raden om een wat kleinere diafragma te gebruiken als je genoeg licht hebt (gebruik anders een statief), je wil namelijk optimale scherpte behalen.
      Heb je nou geen statief bij je (of mag je die op die locatie niet gebruiken) en moet het uit de hand, dan kan je dus kiezen voor een groter diafragma, mogelijk ten koste van de scherptediepte.

      Punt is dat met een groothoekopname die je vervolgens verkleind voor internet, nauwelijks zichtbaar is dat er onscherpte is ;)

      Groet,
      Erik

  12. Erg bedankt voor de tips. Ermee gewapend ga ik de Grote Kerk in Gouda en st Bavo in Haarlem herbezoeken. Vooral de ramen zagen er niet goed uit, witterig en weinig van de bouw rond de ramen herkenbaar. Er kan geen boek tegenop, als je het bg goed doorleest.