DigitaleFotografieTips.nl

27 reacties op “Lezersvraag: Vorm van de zonnekap”

 1. Hoi Kenneth,

  Leuke nieuwe rubriek dit :) Zo leer je nog eens dingen waar je niet direct wat achter zoekt, leuke weetjes dus :)

  Groet,
  Erik

 2. Hoi Kenneth,

  Fantastische uitbreiding van de site. Ik reageer niet vaak op publicaties maar lees ze wel allemaal. En gebruik jouw site ook om later weer iets op te zoeken. Ik heb jouw site ook onder de aandacht gebracht bij [beginnende] fotografen en deze zijn ook enthousiast. Ik hoop dat jij nog lang doorgaat met de site en de interessante artikelen. Nu zal ik een onderwerp gaan toevoegen voor de lezersvraag.

  Groetjes Marco

 3. Hoi Kenneth,

  Jouw site is verslind ik als beginnende digigraaf regelrecht.
  Top! ga zo door….

  Nu heb ik volgens mij een aanvulling op jouw verhaal. Bij mijn vorige camera (een Canon SX10) had ik op vakantie eens perongeluk de vlinder kap een beetje verdraaid. Dit viel me pas later op en heb dus een paar foto’s met de lange delen van de kap in beeld. Bij mijn Sony heb ik ronde kappen, en dit lijkt me bewust daar de kop van de lens meedraaid met focussen. En dan zou die vlinderkap telkens in beeld komen.

  Dus de bouw van de lens ( draaien met focussen of niet) bepaald ook de vrom van de lens.

  Groet Chris

 4. Bedankt voor de goede uitleg over de vorm van de kappen maar ik blijf nog wel met een vraag zitten. Als ik buiten fotografeer met veel zon (en ik wil geen lensflares etc maar gewoon normale foto’s), moet ik dan altijd een zonnekap gebruiken of niet? Ook als ik met de zon mee fotografeer?

 5. Mooie site. Duidelijke uitleg.
  Weer wat geleerd!

 6. Ik wil de leden van DIGITAAL FOTO TIPS hartelijk danken voor hoe jullie zo deskundig jullie uitleg geven ik moet eerlijk zeggen dat ik met een panasonic begonnen ben 4 jaar geleden en daar wat fotos mee maakte tot dat ik vorig jaar deze wel zeer intressante site ondekte ,sinds dien zijn mijn fotos en kwaliteit wel zo dusdanig omhoog gegaan en ook het plezier om de bergen of velden in te gaan met de camera en niet zo maar van vooraf ingestelde programmas te werken maar zelf te durven te werken met je iso en andere waarde ,nu sinds mijn verjaardag heb ik er ook nog een nikkon bij wat een verschil in kwaliteit geeft dat
  Binnen korte hoop ik jullie wat fotos van uit spanje waar ik woon op te sturen ga zo door met jullie site
  met vr gr martijn bachman spanje

 7. Ik ben ook een beginnend fotograve dus stel misschien wel een domme vraag….. Gebruik je de zonnekap alleen buiten of ook binnen en/of ’s avonds?
  Trouwens complimenten voor deze site!!!!

  Groetjes,
  Marie-José

  1. In principe altijd de zonnekap gebruiken, tenzij je lensflare bewust in je foto wilt gebruiken.

   Ook ’s avonds en binnen zijn er felle lichtbronnen die voor lensflare kunnen zorgen. Aangezien je dat in de meeste gevallen niet wilt kan je dus beter de zonnekap er op laten zitten ;)

   Groet,
   Erik

  2. Ik deel de mening van Erik, zelf gebruik in bijna altijd een zonnekap.
   en Domme vragen bestaan niet hoor Marie – José

 8. Ik ben het daar ook mee eens, de zonnekap zit altijd op mijn lens om lensflare te voorkomen en eventueel ook het contrast te verhogen. Het lichtverlies is ook miniem, het licht dat in die hoek je lens binnen komt wil je daar waarschijnlijk ook niet hebben. De enige uitzondering is als ik gebruik maak van een filterhouder, dan past de zonnekap er niet op.

  1. Met als gevolg dat ik voor een filterhouder een aparte modulaire zonnekap heb wat ook zeker een aanrader is als je met filterhouders gaat werken.

  2. Wanneer je gebruikt maakt van een cpl filter (en dan bedoel ik een ronde die je in je filterdraad van de lens schroeft) zit de kap ook in de weg.

   In dat geval gebruik ik een rubberen zonnekap. Deze schroef ik weer op de filter. Nu hoef ik maar aan de kap te draaien. Dit gaat ook nog eens handiger dan wanneer ik enkel de filter erop heb en aan deze draaien moet.

   Gr. Chris

 9. Ik heb een sigma 20mm 1:1.8 EX DG Aspherical lens, kan daar dan elke 82mm zonnekap op? of moet ik echt een specifieke hebben. Ik zoek al een tijdje rond maar ik kan nergens het type vinden van de zonnekap die hier officieel bij zou horen.

 10. bedankt voor het vinden van het type! wel even slikken 45 euro is het goedkoopste wat ik kan vinden, die sigma site stuurt het helaas niet naar nederland op.

 11. hallo, ik heb een nieuwe camera gekocht Canon D6 met 2 lenzen t.w.: EFS 18-55 mm en EFS 55-250 mm.

  Ik ben op zoek gegaan naar een paar zonnekappen maar daar krijg ik wisselende informatie over.
  Heb je een goed idee welke ik het best kan aanschaffen en misschien ook waar?
  Groet, Joop

 12. Dag Kenneth,

  Ik heb een artikel geschreven over goedkope Zonnekappen.

  Ik heb op mijn website gelinked naar jou artikel. Uiteraard met vermelding van jou site en naam.

  Ik hoop dat je dat in orde vind, anders hoor ik natuurlijk graag van jou.

 13. Dag Jan,
  Mogelijk zou het interessant zijn als we allen kennis kunnen nemen van je artikel(en).

  1. Hey Alex!

   Bedankt voor je interesse.

   De link is http://www.chinareview.eu/zonnekappen/

   Het is een simpel artikel puur over de prijs van de zonnekappen. Ook ga ik nog een aantal andere artikelen schrijven over andere accesoires welke je goedkoper in china kan krijgen.

 14. Mijn rubberen zonnekap heeft een “deuk” opgelopen omdat ie bijna een jaar lang in het zijvakje van mijn camera tas heeft gezeten. Ik was hem kwijt maar blijkbaar zat hij daar dus. Hoe kan ik hem weer in zijn oorspronkelijke vorm krijgen?

 15. Heet water dan kan je hem weer goed krijgen