- Lezersvraag: Vorm van de zonnekap
- Een reflector bij tegenlicht
Ik ontvang via e-mail en in de reacties veel verschillende vragen met betrekking tot fotografie. Vaak gaat het over aankoopadvies en specifieke camera’s, maar soms kom ik ook een vraag tegen die van toegevoegde waarde kan zijn voor meer lezers. Daarom heb ik een nieuw gedeelte voor de site in het leven geroepen, de Lezersvraag.
Willem Herdink voeg mij “waarom zonnekappen in veel gevallen een afwijkende vorm hebben. Daarbij kan ik mij voorstellen, dat afhankelijk van het type lens / brandspuntsafstand de kap dieper is, maar de vorm kan ik niet verklaren. Weet jij dat wel?”
Een zonnekap wordt gebruikt om lensflare van de zon of ander licht te voorkomen. Hoe verder de zonnekap uitsteekt hoe effectiever het licht wordt geblokkeerd, maar dit effect is niet onbeperkt, op een gegeven moment komt de zonnekap in beeld in de vorm van een vignette. De lengte van de kap wordt dus bepaald door de brandpuntafstand van de lens, ligt die ver weg dan kun je een lange zonnekap gebruiken, ligt die dichtbij dan is een kortere zonnekap vereist.
Er zijn verschillende vormen zonnekappen, in te delen in twee groepen. De ronde zonnekap past bij de vorm van de lens en wordt vaak om esthetische redenen zo gemaakt. Het is echter niet de meest effectieve vorm. Het beeld dat op de sensor valt is namelijk niet rond, maar rechthoekig en bij een ronde zonnekap valt er daardoor altijd nog wat licht in de randen.
Daarom werkt een zonnekap met losse bladen/inhammen beter. De vorm zorgt er voor dat het schuin invallende licht effectief uit het rechthoekige beeld wordt gehouden, maar dat niet die delen van het beeld worden geblokkeerd die een vignette tot gevolg kunnen hebben. Een ronde zonnekap zou voor donkere randen in de hoeken zorgen.
De meest effectieve vorm is trouwens een tulp vorm waarbij twee uitstekende bladen spits toelopen. Maar hierdoor ontstaat een vrij lange zonnekap die lastig is mee te nemen, dus wordt er vaak een stuk ‘afgeknipt’ om een iets compactere zonnekap te geven. Een compromis dat vaak goed uit werkt.
Ook bij zoomlenzen, vooral als ze van breed beeld naar tele verlopen, is de zonnekap een compromis. Vaak is de zonnekap toegespitst op het groothoekbereik, daar ontstaat het snelst lensflare, en wordt de zonnekap minder effectief als je gaat inzoomen. Maar het is beter dan niets.
De vorm is dus heel specifiek per lens, het is niet aan te raden de zonnekap van de ene lens op een andere lens te zetten. Fabrikanten spelen hier handig op in door de zonnekap relatief duur te maken, vaak € 30-40. Derde partij fabrikanten spelen hier weer op in door een zonnekap gratis mee te leveren.
Toch zou ik een zonnekap altijd aanraden, is het niet voor het weghouden van lensflare dan wel voor het voorkomen dat het voorelement van de lens beschadigd raakt als je ergens tegenaan stoot.
Dit (Engelstalige) artikel op de site Tootwalker.org geeft nog wat meer theoretische achtergrond over invalhoeken van het licht als je daarin bent geïnteresseerd.
Hoi Kenneth,
Leuke nieuwe rubriek dit :) Zo leer je nog eens dingen waar je niet direct wat achter zoekt, leuke weetjes dus :)
Groet,
Erik
Hoi Kenneth,
Fantastische uitbreiding van de site. Ik reageer niet vaak op publicaties maar lees ze wel allemaal. En gebruik jouw site ook om later weer iets op te zoeken. Ik heb jouw site ook onder de aandacht gebracht bij [beginnende] fotografen en deze zijn ook enthousiast. Ik hoop dat jij nog lang doorgaat met de site en de interessante artikelen. Nu zal ik een onderwerp gaan toevoegen voor de lezersvraag.
Groetjes Marco
Hoi Kenneth,
Jouw site is verslind ik als beginnende digigraaf regelrecht.
Top! ga zo door….
Nu heb ik volgens mij een aanvulling op jouw verhaal. Bij mijn vorige camera (een Canon SX10) had ik op vakantie eens perongeluk de vlinder kap een beetje verdraaid. Dit viel me pas later op en heb dus een paar foto’s met de lange delen van de kap in beeld. Bij mijn Sony heb ik ronde kappen, en dit lijkt me bewust daar de kop van de lens meedraaid met focussen. En dan zou die vlinderkap telkens in beeld komen.
Dus de bouw van de lens ( draaien met focussen of niet) bepaald ook de vrom van de lens.
Groet Chris
Bedankt voor de goede uitleg over de vorm van de kappen maar ik blijf nog wel met een vraag zitten. Als ik buiten fotografeer met veel zon (en ik wil geen lensflares etc maar gewoon normale foto’s), moet ik dan altijd een zonnekap gebruiken of niet? Ook als ik met de zon mee fotografeer?
Hoi Frenkie, als je een zonnekap hebt zou ik hem altijd gebruiken, over het algemeen levert het meer contrast op bij strooilicht dat op je lens valt en als het niets tegenhoudt, dan kan het geen kwaad de zonnekap er op te laten zitten. Eigenlijk heb ik mijn zonnekap er onder alle omstandigheden op zitten, behalve als ik met grijsfilters in de weer ben (dan past de kap niet).
Mooie site. Duidelijke uitleg.
Weer wat geleerd!
Ik wil de leden van DIGITAAL FOTO TIPS hartelijk danken voor hoe jullie zo deskundig jullie uitleg geven ik moet eerlijk zeggen dat ik met een panasonic begonnen ben 4 jaar geleden en daar wat fotos mee maakte tot dat ik vorig jaar deze wel zeer intressante site ondekte ,sinds dien zijn mijn fotos en kwaliteit wel zo dusdanig omhoog gegaan en ook het plezier om de bergen of velden in te gaan met de camera en niet zo maar van vooraf ingestelde programmas te werken maar zelf te durven te werken met je iso en andere waarde ,nu sinds mijn verjaardag heb ik er ook nog een nikkon bij wat een verschil in kwaliteit geeft dat
Binnen korte hoop ik jullie wat fotos van uit spanje waar ik woon op te sturen ga zo door met jullie site
met vr gr martijn bachman spanje
Leuk te horen Martijn, nog veel plezier bij het fotograferen gewenst!
Ik ben ook een beginnend fotograve dus stel misschien wel een domme vraag….. Gebruik je de zonnekap alleen buiten of ook binnen en/of ’s avonds?
Trouwens complimenten voor deze site!!!!
Groetjes,
Marie-José
In principe altijd de zonnekap gebruiken, tenzij je lensflare bewust in je foto wilt gebruiken.
Ook ’s avonds en binnen zijn er felle lichtbronnen die voor lensflare kunnen zorgen. Aangezien je dat in de meeste gevallen niet wilt kan je dus beter de zonnekap er op laten zitten ;)
Groet,
Erik
Ik deel de mening van Erik, zelf gebruik in bijna altijd een zonnekap.
en Domme vragen bestaan niet hoor Marie – José
Ik ben het daar ook mee eens, de zonnekap zit altijd op mijn lens om lensflare te voorkomen en eventueel ook het contrast te verhogen. Het lichtverlies is ook miniem, het licht dat in die hoek je lens binnen komt wil je daar waarschijnlijk ook niet hebben. De enige uitzondering is als ik gebruik maak van een filterhouder, dan past de zonnekap er niet op.
Met als gevolg dat ik voor een filterhouder een aparte modulaire zonnekap heb wat ook zeker een aanrader is als je met filterhouders gaat werken.
Die ken ik niet, waar kan ik die vinden?
Voor LEE: http://www.cameranu.nl/nl/index.php?hg_id=4014&sg_id=17364
Voor Cokin: marktplaats. Cokin zelf is behoorlijk failliet maar had toen ik mijn spullen bestelde ook de modulaire zonnekap. Deze kon je naar combineren totdat je de voor je objectief juiste lengte hebt. Voor zover ik uit mijn Cokinboekje kan opmaken zijn deze beschikbaar voor de A- en P-series. Hoe het met de grotere serie (Z geloof ik) zit weet ik niet.
LEE is overigens wel een beetje aan de prijs. Betaalde je bij Cokin 10 euro per zonnekapje, bij LEE betaal je 10x zoveel..
Wanneer je gebruikt maakt van een cpl filter (en dan bedoel ik een ronde die je in je filterdraad van de lens schroeft) zit de kap ook in de weg.
In dat geval gebruik ik een rubberen zonnekap. Deze schroef ik weer op de filter. Nu hoef ik maar aan de kap te draaien. Dit gaat ook nog eens handiger dan wanneer ik enkel de filter erop heb en aan deze draaien moet.
Gr. Chris
Ik heb een sigma 20mm 1:1.8 EX DG Aspherical lens, kan daar dan elke 82mm zonnekap op? of moet ik echt een specifieke hebben. Ik zoek al een tijdje rond maar ik kan nergens het type vinden van de zonnekap die hier officieel bij zou horen.
Hoi Seb, het is meestal wel het beste de zonnekap te nemen die voor de specifieke lens is ontwikkeld, omdat de vorm mede afhankelijk is van de lens.
Volgens http://www.sigmaphoto.com/shop/20mm-f18-ex-dg-asp-rf-sigma zou er een zonnekap bij moeten zitten of op moeten die “LH875-02 548” als typenummer heeft: http://www.sigmaphoto.com/shop/lh875-02
Hoi Kenneth
Zou een sigma 82mm zonnekap van een willekeurig type eerder kans hebben goed te zitten dan een ander merk?
bedankt voor het vinden van het type! wel even slikken 45 euro is het goedkoopste wat ik kan vinden, die sigma site stuurt het helaas niet naar nederland op.
hallo, ik heb een nieuwe camera gekocht Canon D6 met 2 lenzen t.w.: EFS 18-55 mm en EFS 55-250 mm.
Ik ben op zoek gegaan naar een paar zonnekappen maar daar krijg ik wisselende informatie over.
Heb je een goed idee welke ik het best kan aanschaffen en misschien ook waar?
Groet, Joop
Dag Kenneth,
Ik heb een artikel geschreven over goedkope Zonnekappen.
Ik heb op mijn website gelinked naar jou artikel. Uiteraard met vermelding van jou site en naam.
Ik hoop dat je dat in orde vind, anders hoor ik natuurlijk graag van jou.
Dag Jan,
Mogelijk zou het interessant zijn als we allen kennis kunnen nemen van je artikel(en).
Hey Alex!
Bedankt voor je interesse.
De link is http://www.chinareview.eu/zonnekappen/
Het is een simpel artikel puur over de prijs van de zonnekappen. Ook ga ik nog een aantal andere artikelen schrijven over andere accesoires welke je goedkoper in china kan krijgen.
Mijn rubberen zonnekap heeft een “deuk” opgelopen omdat ie bijna een jaar lang in het zijvakje van mijn camera tas heeft gezeten. Ik was hem kwijt maar blijkbaar zat hij daar dus. Hoe kan ik hem weer in zijn oorspronkelijke vorm krijgen?
Heet water dan kan je hem weer goed krijgen