DigitaleFotografieTips.nl

17 reacties op “Tegenlicht”

 1. Hoi Kenneth
  mooie dagtip alweer! bedankt daarvoor. Ik heb deze techniek ook al ontdekt, maar soms verlies ik een beetje de originele kleuren van het object in de voorgrond. Het tegenlicht valt zeer mooi, maar het onderwerp in de voorgrond komt nogal donker en kleurloos over. Enig idee hoe ik dit kan vermijden?
  ALvast bedankt, en ook bedankt voor je vorige reactie op mijn post.
  Pieter

 2. Hier ben ik erg blij mee, ik vind het moeilijk om met tegenlicht te fotograferen. De uitleg en bijbehorende foto’s zijn heel duidelijk. Ik ga hier gauw mee aan de slag!

 3. Wat een mooie foto’s weer. Wat ik me toch afvraag. In welke modus schiet je deze foto’s. Want de instellingen zijn zo verschillend dat je wel heel snel moet zijn wat de beste belichting is en dit moet instellen.

 4. Ik ben ook aan het experimenteren met tegenlicht bij zonsondergang in bossen. Door de kristallen in de lucht krijg je en mooi gekleurde zonnestraal die personen mooi uitlichten.Om de voorgrond mooi van kleur uit te lichten gebruik ik de flitser gericht op de donkere delen. Ik gebruik uitsluitend de M stand en RAW om de belichting onder controle te houden.
  Het is een genot om nu in de bossen te bivakkeren met je fototoestel.

 5. Kunt ook ’s proberen met instelling op AV (of A) afhankelijk van je toestel en dan met 1/3, 2/3 of een hele stop over te belichten (in plaats van de flitser te gebruiken. Alles wat te veel is kun je er dan in nabewerking uithalen. Voordeel vind ik zelf hiervan dat je donkere delen niet vollopen en er ook nog contrast aanwezig is. Maakt ook de foto wat minder donker..

  1. Door een stop overbelichting haal je de dramatiek op de achtergrond weg,voorgrond wordt wel beter belicht.
   Voor een beter evenwicht gebruik ik liever een invulflits, je krijg dan meer kleur van voor tot achter.
   Fotoshoppen is ook niet alles maar wel een pré.

   1. Johan

    als je inflitst dan haal je de voorgrond wel op, maar afhankelijk van de afstand tot het eigenlijke onderwerp kom je dan duidelijk te kort.
    Bovendien ben je ook gehouden aan de sluitertijd die aan je flitser hangt. Dramatiek van de achtergrond kun je naderhand altijd weer terugkrijgen
    Fotoshoppen ben ik ook geen voorstander van, daarom doe ik nabewerken altijd met Lightroom 3.3

 6. bedankt vr de degelijke uitleg, ga het ook nog eens proberen, tot hier toe me niet al te best gelukt, en deze mogelijkheid om mooie foto’s in het bos/park te maken eigenlijk een beetje vergeten.

  mvg Ingrid

 7. Prachtig de fietsende jongen (2e foto) in een lichtspot, versterkt door de lichtvlek op de grond. Persoonlijk vind ik het geen probleem dat details dichtvloeien. Ik zou in deze situatie met tegenlicht geen invulflits gebruiken, omdat er een onnatuurlijk licht-effect onstaat. Het licht komt, bij gebruik van een flits, van twee, tegengestelde kanten. Het zonlicht versus het flitslicht. Je ziet meteen aan de foto wanneer een filts is gebruikt.
  Zonder flits blijft de sfeer behouden. Sterker nog, je schildert met het bestaande licht. Het silhouet van de fietser is onmiskenbaar. Het deert de kijker niet dat er minder details zichtbaar zijn. Fotografie gaat toch om het contrast van licht en donker.

 8. Wiel; Vrijdag 28 Oct 21uur 2011

  Hoi Kenneth; Je bent een zeer goede leermeester
  ik blijf je volgen en ieder keer leer ik iets van je.

  Groetjes Wiel

 9. Kenneth.bedankt voor je goede tips.

  Mvg,jan

 10. goede avond allemaal..

  Ik heb even een vraag over: wanneer gebruik je de A of de S
  op de camera??
  voor mij betekent de : A= scherpte diepte bepalen
  S= stuitertijd bepalen (snelheid)

  als je een foto in het bos maakt kun je dan de camera ook op de S stand zetten?? of is de A beter

  wie kan/wil mij hier ieys meer over vertellen??

  alvast bedankt voor de moeite!!

  met vriendelijke groet ,
  Tom Hijmans

 11. Zit hier verschil in als je binnen fotografeert?
  Ik ben namelijk vaak actief met fotograferen in Snowworld (binnenhal voor snowboarden/ski) en heb daar altijd moeite met het licht. Hebben jullie hier tips voor?