DigitaleFotografieTips.nl

23 reacties op “Schieten zonder kaart?”

  1. ik zorg in ieder geval dat op elke kaart een txt- bestandje staat met mijn NAW gegevens. Mocht ik de kaart verliezen dan kan de vinder mij traceren.

  2. Ik heb mijn kaartjes genummerd en gebruik deze zoveel mogelijk op volgorde. Als ik op een evenement schiet, ik fotografeer veel autosportevenementen, gebruik ik bijvoorbeeld ’s ochtends een kaartje en ’s middags een kaartje. Hierdoor heb ik niet alles van een dag op 1 kaartje staan, wat dataverlies bij een stuk kaartje verminderd.

    Daarnaast gebruik ik liever een aantal kleine kaartjes dan 1 of 2 grote, ook weer voor risicospreiding. En inderdaad, op een dood moment wissel ik als een kaartje nog maar enige tientallen foto’s kan bevatten. Dat voorkomt dat ik halverwege een race of sessie ineens met een vol kaartje sta.

    Ook gebruik ik alleen kaartjes van een bekend merk van een serie die al enige tijd verkocht wordt. Persoonlijk ben ik een groot fan van Sandisk, ik heb er nog nooit kapot geheugen van gehad. Door het kopen van een serie heb ik misschien niet het laatste (snelste/grootste) model, maar wel eentje waar ik redelijke betrouwbaarheid kan verwachten doordat ze de productie goed onder de knie hebben en de eventuele kinderziektes verholpen zijn.

  3. Ik gebruik SanDisk kaartjes (Extreme III 30MB/s 8GB) en heb daar nog nooit problemen mee gehad. Ik delete de opnamen van mijn kaartje in de camera en haak hem erin principe nooit uit. Ik delete pas wanneer ik de opnamen heb ingeladen en bewerkt met mijn PC. Ik fotgrafeer altijd in RAW en begin altijd met een lege kaart. Het enige “probleem” wat ik heb is welke snelheid ik moet kiezen.

  4. @Gerrit: de benodigde snelheid van je kaart is afhankelijk van je toestel en uiteraard wat je fotografeert. Bij landschapsfotografie zal het er minder op aankomen dan bij snelle actiefotografie zoals de autosport van Alex.
    Voor een overzicht van kaart-prestaties icm met een bepaald type camera: http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007

  5. Ik volg dezelfde wekwijze als eerder genoemd en dat werkt al geruime tijd uitstekend. Mijn geheugenkaartjes zijn van het Sandisk-type; Ultra sdhc, 15mb/s, klasse 4: 4 en 8GB. Deze geheugen-kaartjes van b.v. Sandisk zijn na gebruik op slot te zetten, om overschrijven te voorkomen. Het kaartje formatteren doe ik na dat ik de opnamen overgespeeeld met NIKON-TRANSFER. Tijdens het fotograferen delete ik ook wel opname die minder zijn. Vraag: Hoelang gaat een geheugenkaart mee na veelvuldig gebruik en formatteren?

  6. Ik gebruik 2GB CF kaarten van Sandisk ulta II en Transcend. Die voldoen prima. Bij lange trips download ik de foto’s van de kaart naar mijn Digimate II plus imagetank. Ik kan dan, indien nodig, de kaartjes opnieuw gebruiken. Gaan CF kaarten makkelijk kapot? Ik heb nog nooit iemand gesproken die een kaartje kapot had. Mijn vrouw gebruikt SD kaartjes van Sandisk en Transcend en ook zij heeft nooit klachten.

  7. @Kenneth,

    Welke kaarten gebruik jij eigen precies en heb je ervaring met Kingston kaarten want dat scheeld nogal in prijs.

    Mvg Ben

    1. Ik heb met m’n Kingston kaartje nog nooit problemen gehad. Maar dat heb ik met m’n A-Data kaartje ook niet.

      Maar er is wel een duidelijk verschil. Ik gebruik standaard Sandisk maar heb Kingston en A-Data nog als extra liggen. Als je Sandisk en bijvoorbeeld Kingston alleen al in je handen houdt merk je dat er een verschil is in bouwkwaliteit. Dat klinkt raar omdat het maar om een kaartje gaat, maar Sandisks zijn simpelweg al steviger gebouwd.
      Voor de snelheid merk ik geen verschil, de beperking zit (zeker bij gebruik van de Sandisk) in mijn camera. Maar voor vergelijken van de snelheid is dit misschien een handige test:
      http://nl.fotovideo.nu/reviews/1458/vergelijkingstest-17-sdhc-geheugenkaartjes

      Alles bij elkaar heb ik tot nu toe het meeste vertrouwen in Sandisk, het is sowieso een merk dat al even op de markt is en zich al bewezen heeft.

  8. Formatteren van een nieuwe geheugenkaartje, in mijn geval een Sandisk SDHC. Mijn fotohandelaar vertelt mij dat het onnodig is om een nieuw geheugenkaartje te formatteren. In menig fotocamera handleidingboekje wordt het juist wel aangeraden.
    Ik formatteer mijn nieuwe geheugenkaartjes wel voordat ik opnamen ga maken. Doe ik iets overbodig en kan het niet formatteren van een nieuw geheugenkaartje problemen op- leveren?

  9. Jan,
    Ik formatteer mijn kaartje in de camera (Canon EOS 450D) altijd na een fotoshoot en als de foto’s naar tevredenheid zijn overgezet naar de pc. Ik heb nog nooit problemen gehad.

  10. Hallo Gerrit,

    Na gebruik van het geheugenkaartje formatteer ik ook het kaartje in de camera voor hergebruik. De vraag is echter als je een geheugenkaatje koopt, uit de verpakking haalt, in je camera zet, moet dan het geh.kaartje geformatteerd worden? Mijn fotohandelaar zegt van niet en dat is mijn vraag aan het fora: ” Hoe gaan jullie hiermee om? “

  11. Nieuwe kaartjes formateer ik altijd in mijn camera.

  12. Fora-leden.

    Bedankt voor de info. Kort en bondig!: “Het kan nooit kwaad en de eenmalige handeling duurt luttele seconden.” Groet, Jan Craane

  13. Gebruik alleen maar SandDisk kaarten van 1-16 GB (meestal gebruik ik de grootste het meest) vanwege de uitstekende performance en de betrouwbaarheid.
    Zodra ik een shoot heb gedaan gaat deze direct op de imagetank (Nexto 2700). Foto’s laat ik daar ook voor langere tijd op staan (extra backup) Vanuit de imagetank gaan ze LR in. Vervolgens worden de kaarten geformateerd in de camera.
    Eén keer is het misgegaan (te weinig kaarten mee) toen de kaart opnieuw gebruikt werd na uploaden in de tank. Dat hoeft je maar eenmaal te gebeuren. Direct hierop de workflow aangepast.

  14. Overigens gebruik ik tegenwoordig ook vaak een tweede kaart (SD) als backup in de camera.

  15. Ik heb 2 kaartjes en 1 zit er in de camera, die is er nog nooit uit geweest. Schiet vrijwel alleen maar JPEGS(WB is ook makkelijk aan te passen in Lightroom met een JPEG) en de kwaliteit staat op normaal, ik moet dan di 2000 foto’s maken om m’n kaart vol te krijgen en dat lukt me niet, vroeger wel maar tegenwoordig blijft de camera vaker in de tas, dat scheelt een hoop ‘baggershots’ :)

  16. Ook ik heb meerdere kaarten (je wil niet graag zonder zitten toch) , voor een shoot controleer ik alle kaarten dat ze leeg zijn en formateer ik ze in de camera die ik wil gebruiken.

    ik schiet meestal raw met een fine jpeg , maar een enkele keer gebruik ik ook wel alleen raw of alleen jpeg.

    de camera instellingen en accu spanning controlleer ik ook altijd en maak regelmatig mijn lensen schoon

  17. Ik heb sinds kort een spiegelreflexcamera (Canon eos 550d) en las dit artikel. Ik zie veel over formatteren. Wat houdt dit precies in ? En is dit iets wat ik echt moet doen? Ik begrijp het niet zo goed en kan het zelf ook niet op internet vinden..

  18. Formatteren is je kaart leeg maken (nadat je de foto’s hebt opgeslagen op bijvoorbeeld je Computer)

    Als je de kaart niet leeg maakt dan zal deze in verloop van tijd vol zijn en kun je geen foto’s meer maken. Vandaar formatteren/leegmaken :D

    Hoe dit moet etc staat in de handleiding van je camera ;-)

    1. Oké, bedankt! Ik zal er even naar kijken.