DigitaleFotografieTips.nl

18 reacties op “Heide fotograferen”

 1. Heej Kenneth, die paarse heide velden vielen me op toen ik op fr a27 reed richting Utrecht. Ik ga daar zeker binnenkort heen om foto’s te schieten. Ik houd je op de hoogte als ik ze heb!

  1. Ik ben er langs geweest, volle mist, wat leuke plaatjes opleverde.
   http://www.flickr.com/photos/marcopaint/

 2. Mooie foto’s weer Kenneth. De heide staat er mooi in bloei, ik ben ook al een aantal dagen bezig hier in de buurt, valt niet mee door de weinige heide.

  Ik moet wel zeggen dat ik tot nu toe de kleurstelling van heide met een ochtendlucht niet heel erg mooi vind, kan ook door de zware luchten hier komen..

  Overigens, ik ben wel benieuwd naar de reden dat je zulke kleine diafragma’s gebruikt. Bij vrijwel elke lens is de mate van diffractie toch behoorlijk grote vanaf F16..

  1. Erik, de foto’s zijn genomen tussen 06:00 en 06:30 uur. Er is dan nog niet veel licht. Wanneer je met een open diafragma fotografeert krijg je een korte belichtingstijd waardoor de foto niet overal juist belicht gaat zijn. Door een kleine diafragma opening te kiezen krijg je een langere sluitingstijd waardoor de foto beter belicht gaat worden. Dit is volgens mij de verklaring voor deze diafragma keuzes.
   Correct me if I am wrong.

   Jonny

   1. Hoi Johny,

    Je redenatie is niet helemaal correct. De hoeveelheid licht maakt hier niet echt uit. Als je diafragma veranderd, verandert ook je sluitertijd. Zie ook Kenneth’s artikel over de belichtingsdriehoek.

    Wat je hier stelt heeft een verkeerde belichtte foto tot gevolg. De hoeveelheid licht heeft daar niets mee te maken. Als het diafragma groter was geweest, was de sluitertijd langer geweest en had je dezelfde belichting gehad.

    Enige verklaring die ik kan bedenken is die voor de scherptediepte. Echter, de scherpte van een lens neemt op een kleiner diafragma af, de zogenaamde diffractie. Dat kent elke lens, elk objectief heeft een bepaald diafragma waar de algehele scherpte optimaal is.
    Als je de testen (in de testen wordt gesproken over de resolutie van een objectief) gaat bekijken zie je dat vrijwel elke lens vanaf f/16 drastisch slechter wordt en veel minder scherp is. En dat is dus scherpte over het hele beeld.

    Nu is in de praktijk een diafragma tussen f/8 en f/11 meer dan genoeg om een landschap van voor tot achter scherp te krijgen. Afhankelijk van het brandpunt en de scherpstelafstand kan je dus met die diafragma’s het hele landschap scherp krijgen.
    Een groothoeklens heeft vanuit zichzelf een groter scherptevlak dan een telelens.

    Ik verbaas mij over het diafragma dus ook vanuit deze gegevens. De scherpte neemt af en het diafragma is zo klein niet nodig voor genoeg scherptediepte.. Het is met het diafragma altijd een keuze hoe klein je die maakt. Op klein formaat is de diffractie niet goed zichtbaar, maar ik denk dat op vol formaat je dit wel degelijk kan zien terwijl dat niet nodig is. Je kan naar mijn idee dan beter een kleinere scherptediepte hebben, dan een in zijn geheel onscherpere foto.

    Groeten,
    Erik

    1. Erik, als je het zo bekijkt heb je waarschijnlijk gelijk. Nu alle reacties na de mijn eerste geven ook geen uitsluitsel dus ben ik nu echt benieuwd wat Kenneth hierop gaat antwoorden.
     We kunnen er alleen maar van bijleren.

     Jonny

 3. Mooie foto’s, als je de moeite neemt krijg je er meestal veel voor terug! Ik denk dat het diafragma gekozen is voor de scherptediepte?

 4. Geweldige serie kenneth…..je vroege opstaan wordt beloond met dat mooie moment dat de zon zich liet zien, mooie composities en kleuren!

 5. Geweldige foto’s. Wat een kleuren van die heide. Ik woon in Utrecht en heb de heide in heet Gooi wel eens gezien. Maar ik mis deze dieppaarse kleuren.
  De compositie met het sterk getekende weggetje vind ik persoonlijk de mooiste.
  Fantastisch!!!

 6. Ik moet bekennen dat diffractie niet in mijn redenatie is meegenomen, ik was inderdaad op zoek naar meer scherptediepte met de 70-200 f/2. Ik begon wel rond de f/16 trouwens. Misschien is het een goed idee eens een vergelijking te maken voor een nieuw artikel…

  1. Ik kijk er al naar uit.

   Groeten Jonny

 7. Ik kijk er ook naar uit. Als je eventueel help nodig hebt bij het schrijven, je weet me te vinden.

  Zo niet, dan ben ik zeer benieuwd wat het gaat worden en zal ik met evenveel plezier het artikel gaan lezen ;)

 8. Hoi Kenneth,

  Inderdaad wel een goed idee om nu naar de heide te gaan.
  Hmmm van het weekend eens kijken wat het weer gaat doen…

  Grs Ben

 9. Geweldig was het toen ik gisteravond naar de heide bij Orvelte ging om foto’s te maken. Een grote verrassing toen de mist langzaam maar zeker bezit nam van het heideveld!
  Zie mijn website voor de foto’s.

  groet, Ida

 10. tja, als je vergeet de website te vermelden….www.idafoto.jalbum.nl

 11. ..en als je de website dan ook nog foutief vermeldt, is dat niet echt handig..

  hier komt ie dan eindelijk goed: http://www.idafoto.jalbum.net

  groet, Ida Huizinga

  1. Mooie foto’s ida. De laatste vind ik het meest geslaagd.

 12. Hallo,

  Ik heb vandaag jullie zeer informatieve website ontdekt, waarvoor mijn complimenten. Als beginnend digitaal fotograaf steek je hier enorm veel op.
  Ik was net enkele weken geleden de Terhaagdoornse heide gaan fotograferen. Ik heb nu enkele beelden op Flickr gepost. Hierbij de link http://www.flickr.com/photos/66455493@N04/sets/72157627523142584

  groetjes

  Stefan