Tijdens mijn vakantie in Cornwall afgelopen week heb ik weer veel gefotografeerd. Tijdens een aantal foto’s ontstond een stereffect bij de zon. Dit is een leuk creatief hulpmiddel om een extra element aan je foto toe te voegen. Dit dramatische en leuke effect is eenvoudig toe te voegen, maar wel afhankelijk van een drietal voorwaarden.
Marazion Bay – Canon EOS 5DmkII, 28mm, 30s op f/16,
ISO 100 (vanaf statief!), 2 stops grijsverloopfilter
Allereerst heb je een felle lichtbron nodig in je foto, bijvoorbeeld de zon of een lantaarnpaal. Dan kies je voor een kleine diafragma opening, met een hoog getal dus, zoals bijvoorbeeld f/16 of f/20. Met een telelens krijg je dit effect echter niet, je hebt een groothoeklens of compactcamera nodig. Met een groothoeklens en bij een compact camera is de diafragma opening kleiner dan bijvoorbeeld een telelens, waardoor je juist in deze gevallen een ster effect krijgt.
Stonehenge – Canon EOS 5DmkII, 24mm, 1/40s op f/20, ISO 100
Het laatste element om dit voor elkaar te krijgen is een donker gedeelte in de buurt van de lichtbron. Bijvoorbeeld een donkere lucht, donkere bladeren van een boom, takken van de kerstboom, etc. Heb je te maken met een felle lucht zoals in de foto genomen bij Stonehenge, dan kun je gebruik maken van een grijsverloopfilter of de HDR techniek (op de onderbelichte foto zie je het effect) om het effect alsnog te krijgen.
Dus: groothoeklens of compact camera, dicht diafragma van f/16 of hoger en een felle lichtbron in het beeld met een donker gedeelte bij de felle lichtbron.
Hele goeie tip. Ik wist al f>5 maar het lukte me niet altijd. Zal vanaf nu dus zeker lukken.
Je kunt natuurlijk ook gewoon een 8 punts sterfilter erop zetten?
Met belangstelling heb ik kennis genomen van de dagtip: “Stereffect in je foto”. Hierover heb ik een vraag. Kan het zonlicht ook schade toebrengen aan de Sensor?
Op internet waarschuwt men ook vaak voor het verbranden van de sensor, maar bij spiegelreflexcamera’s loop je dit risico alleen als de spiegel langere tijd is opgeklapt zoals bijvoorbeeld in het geval van de LiveView functie van de camera. Anders is de sensor namelijk niet zichtbaar.
De diafragmabladen lopen wel risico als ze heel lang in de zon staan, het zonlicht wordt door de lens versterkt, maar tegenwoordig worden ze van een ander materiaal gemaakt waardoor deze hier niet meer vatbaar voor zijn. Wel moet je rekening houden met de temperatuur van de camera, de werking van de sensor neemt af als deze erg heet wordt.
Je moet wel goed opletten dat je niet direct door de zoeker in de zon kijkt, dit kan je oog beschadigen. Het is beter om dan in een hoek door de zoeker te kijken.