DigitaleFotografieTips.nl

28 reacties op “De bollenvelden fotograferen”

 1. Mooi artikel. Helaas dit weekend de bollenroute in de noordoostpolder geprobeerd te volgen. Geen bol te zien :(

  Volgend jaar dus maar hopen op beter.

  1. Dit jaar zijn de bloemen inderdaad vrij laat, in Noordoostpolder hebben ze de route verlengd tot 9 mei. De 4e, 5e en 7e foto zijn gisteren genomen in Almere, het ligt dus erg aan de locatie of er al tulpen te zien zijn.

 2. He Kenneth, dan moet ik over een week of zo nog maar eens gaan kijken in de Noordoostpolder. Almere is ook wel goed te doen. Waar kunnen daar de beste bollenvelden gevonden worden?

  1. Er is een heel klein tulpenveldje bij het Weerwater in de vorm van een tulp, niet echt een groot tulpenveld. Vorige jaren waren er in Almere-Buiten en in de buurt van het Gooimeer in Almere-Haven ook velden, maar ik heb nog geen kans gehad daar te kijken dit jaar.

 3. @marcel_kramer Misschien kun je deze kerel nog wat leren? http://www.digitalefotografietips.nl/fotosmaken/de-bollenvelden-fotograferen/

  Deze reactie is oorspronkelijk geplaatst op Twitter

 4. De link naar de routes werkt niet.
  Verder veel waardering voor de nieuwsbrieven !

  1. Beste Tammo, excuses de link naar tulpenfestival.nl is gecorrigeerd.

 5. Geweldige foto`s maar je hoeft niet naar de bollenvelden bij ons in het brabantse bij Roosendaal zijn ze ook over gegaan op bollen te telen dus krijgen we ook mooie plaatjes voor terug.

  1. Waar in Roosendaal zijn dan die velden?
   Ik vind het dit jaar veel minder dan andere jaren.
   Wij fietsen regelmatig grote stukken bij Roosendaal (Tolberg,Nispen,Wouw)maar heb tot nu toe weinig bollenvelden gezien.
   Ik vind het ook altijd een mooi zicht metdie vrolijke kleuren.

   Groeten Richard

 6. Geen vragen, kom alleen even een mega compliment geven en bedanken voor alle goede tips.

 7. Hej Kenneth,

  Allereerst wil ik je complimenteren voor de goede nieuwsbrief….je zou marketeer moeten worden, ben wel benieuwd naar je Click-Through %, zal vast wel goed liggen, lekkere tekst in de mail en INFORMATIEF! Volgens mij zit ik op dezelfde golflengte als je….was vandaag in Noorder Koggenland (omgeving Zwaagdijk/Nibbixwoud) en had de camera zoals zo vaak bij en dus foto’s gemaakt van de daar aanwezige bollenvelden….uiteindelijk vonden we een goede plek en even heerlijk mezelf 3 kwartier verloren in landschapsfotografie met bollenvelden…wilde géén lenzen wisselen maar je artikel heeft me weer verder tot nadenken gezet…

  Top site heb je :-)

  //Dave

 8. Allereerst mijn complimenten voor de site,als beginner ben ik van plan om zaterdagmorgenvroeg de bollenvelden te fotograferen. Gebruiken jullie hiervoor ook een polarisatiefilter?

  1. Hoi Piet, een polarisatiefilter kan zeker helpen om de kleuren nog feller te maken, dus ik zou er zeker mee experimenteren. Let wel op dat als je met een groothoeklens fotografeert dat je een vrij sterk verloop kunt krijgen in de lucht. Afgelopen weekend had ik mijn polafilter trouwens niet bij me (doh!), dus het is geen vereiste. Veel plezier Piet!

 9. ben donderdag zelf de polder in gegaan, het is bij ons zowat om de hoek, en heb vele velden tulpen zien staan.
  sommigen nog net niet open, maar ook prachtige bloemen die al ver op groei waren.
  leuke foto’s kunnen maken.
  ben er echt tussen gaan liggen en maar schieten.
  ook de tips die hier boven staan gebruikt.
  zelfs met tegen licht, ook die waren super gelukt.
  ook met de zon in de lens gaf het een mooi beeld.
  hartelijk dan Kenneth.

  zou ik ook foto’s kunnen plaatsen??
  van mijn tulpen avontuur??
  hoor wel van je.
  groeten, Erna
  ( Flevopolder)

  1. Hoi Erna, dat klinkt goed, leuk te horen dat je er iets aan hebt gehad. Op deze site zelf is het niet mogelijk om foto’s te plaatsen, maar je kunt wel naar bijvoorbeeld een plaatsing op Zoom.nl, mijnalbum.nl, flickr.com of smugmug.com verwijzen als je wilt.

 10. Hallo Kenneth,
  bedankt voor je reactie,
  hier onder aan de link met mijn Tulpen foto album.

  ik hoop dat er niet of geen misbruik van mijn foto’s wordt gemaakt, want ik zou dat toch erg vevelend vinden.
  weet niet goed, hoe dit hier op deze site toe gaat.
  ik heb het volste vertrouwen in de leden, dat ze mijn foto’s respecteren en eventueel mij opbouwende foto kritiek kunnen geven.
  ik hoor ook graag van jou van wat jij er al zo van vind.

  heb de verschillende diafragma’s en sluitertijd gebruikt. ook tegen licht en met de zon in de lens.
  hoor graag van je.
  groeten Erna

  hier onder de link.
  http://www.mijnalbum.nl/Album=SATVCLC8

 11. Hoi Kenneth

  Prachtige foto’s heb je weer gemaakt en bedankt dat je ons laat meegenieten

  Hele fijne Paasdagen

  Groetjes Ada

 12. Een dagje te laat deze nieuwsbrief – gisteren naar de Keukenhof geweest. ;-) Maar toch heel mooie foto;s gemaakt hoor!

 13. Rij de route Harderwijk Lelystad maar eens. Afgelopen donderdag 21 april nog volop bollen in bloei. Parkeren is even zoeken en dus lopen.

 14. Geweldige site! Ook voor mij kwam dit artikel iets te laat!

 15. Ups, per ongeluk bericht te snel geplaatst. Ik was nog niet klaar. Ondanks dat dit artikel iets te laat kwam voor mij, ging ik mij toch oriënteren op deze site alvorens de velden in te gaan! Veel van mijn foto’s zijn mooi geworden door jouw!

  De leukste foto is dat er een bord stond met verboden het veld te betreden. De mensen op het veld heb ik op de foto gekregen met het waarschuwingsbord op de voorgrond en o.a. een meisje met gespreide armen over de bloemen met een big smile, poserend voor de camera van haar moeder.

  Dit was op 1 minuut afstand van de Keukenhof

  Echt super bedankt Kenneth!

 16. Hallo, zijn de bloemenvelden daarbij Dronten in de buurt rond 14 juni ook nog mooi?? Dan ga ik nl. trouwen en zoek nog een locatie voor foto’s maken…

 17. “Op een aantal plekken mag je ook bij het veld kijken, zo kun je heel dicht bij de bloemen komen of er soms zelfs tussendoor lopen. Probeer dat dan wel met respect voor de boer te doen, zijn inkomsten komen voort uit de oogst. Ik probeer zelf toch altijd wel aan de rand van het veld te blijven, door één stap van het pad te doen kun je er toch laten uitzien of je in het veld zelf zit zonder dat de bloemen beschadigd raken.”

  Mooie toevoeging ! Woon zelf in Lisse en fotografeer ook tulpen velden, maar kan me enorm storen aan de brutaliteit van zowel fotografen als touristen die de velden van deze boeren vertrappen ZONDER toestemming, het is zelfs zo ver gekomen dat veel boeren nu SCHRIKDRAAD om hun veld heen plaatsen, niet om dieren binnen te houden, maar om het vreselijkste diersoort buiten te houden (de MENS !).

  SVP fotografen van Nederland, loop NIET zo maar een veld in, vraag de boer om TOESTEMMING. A zo krijg je de mooiste plaatjes, de boer zal je vaak zelfs HELPEN. B anderen gaan je niet achterna, in veronderstelling dat het mag.

  Het ergste is niet het vertrappen van de tulpen, maar de ziektes die je mee draagt onder je schoenen !

  Overigens is er een verschil tussen een CLOSE UP en een MACRO, een macro maak je met een macro lens, en een close up met een TELE LENS.

 18. Goeden dag,

  Ik volg al paar jaar uw site en het valt mij op dat er geen resente reactie opstaan van dit jaar of eerder. Het is een zeer leerzame site ook toen ik de mail berichten nog kreeg komen ook niet meer bij mij binnen sinds ik ben over gegaan naar een andere provider. Verder staat hier heel veel leers in .Afgelopen Zaterdag ben ik nog in Lisse en Hillegom geweest viel eigelijk een beetje tegen als de bollenvelden in de Noord-oost polder vakeer hebt gezien vooral als je ook de bollenroute rijd heel veel kleur al is hier in het Oosten alles wel veertien dagen later dan normaal

  probeer de site weer actueel te maken.

  groeten Wim ten Hove

 19. Er wordt gezegd: kinderen tussen de tulpen doen het goed!
  Erg jammer, je mag helemaal niet tussen de tulpen komen! Er wordt op deze manier erg veel vernield ……het is wel het inkomen van de bollentelers!