- Doorzettingsvermogen
- Heide fotograferen
- Sjouw je geen breuk
- Google Maps voor fotolocaties
- Bewolkte dagen
- Verken de omgeving
- Fotograferen in de regen
- Schemering
- Een grote geheugenkaart of meerdere kleine geheugenkaarten?
- Invulflits
- Landschap in de regen
- Blijf fotograferen na zonsondergang
- Fotograferen bij optochten
- Fotograferen uit de hand bij weinig licht
Er komen weer een paar mooie grote publieksevenementen aan de aankomende weken. Zo is dit weekend in Rotterdam het Zomercarnaval en het weekend daarop is de Gay Pride in Amsterdam. Beide evenementen waar je aan de kant kunt staan en de kleurrijke optocht aan je voorbij ziet trekken. In dit artikel een aantal korte tips voor het fotograferen bij optochten.
Je zult niet de enige fotograaf op zo’n evenement zijn, veel bezoekers zullen een camera hebben meegebracht om het evenement serieus of minder serieus vast te leggen. De voorbereiding is dus belangrijk. Probeer bijtijds op locatie te zijn. Probeer van tevoren de locatie te onderzoeken, bijvoorbeeld met Google Maps.
Probeer te bedenken waar er natuurlijke momenten zijn waar je een grote kans hebt dat de deelnemers langzamer lopen, bijvoorbeeld bij bochten. Probeer indien mogelijk een plekje te vinden zonder dranghekken zodat je wat vrijer kunt bewegen.
Welke lenzen te gebruiken hangt erg af van het type evenement dat je fotografeert. In het geval van de grachtenparade in Amsterdam heb je bijvoorbeeld een zoomlens nodig om naar wens het grotere geheel vast te leggen, maar ook met het tele-bereik gedetailleerde opnames te maken van deelnemers. Kun je dichter bij komen, bijvoorbeeld bij de parade van het Zomercarnaval, dan kun je ook met een groothoeklens terecht, zeker als je vlak bij de deelnemers kunt komen. Houd wel rekening met de vertekening.
Een snelle reactie is vaak geboden. Het is druk, dus je moet er voor zorgen dat de momenten die zich voordoen raak zijn. Daarom kies ik er voor om bij evenementen op mijn camera de diafragmaprioriteit stand in te stellen (Av bij Canon, A bij Nikon). Dit betekent dat ik van tevoren een bepaald diafragma kan kiezen en dat de camera er de juiste sluitertijd bij zoekt. Hierdoor kan ik mij volledig richten op het speuren naar mensen die ik wil vastleggen en de compositie.
Komen er steeds wolken voor de zon en merk je dat de sluitertijden langzamer worden, kies dan eventueel voor een wijder diafragma (lager f-getal) of – als je camera erover beschikt – kies voor de auto ISO stand zodat de camera plotselinge verschillen in lichtval zelf kan compenseren.
Een goede manier om meer kans te hebben een goed moment vast te leggen is door de camerastand te kiezen waarin je meerdere foto’s snel achter elkaar kunt nemen. Het gaat er niet om continu de vinger op de sluiterknop te houden om a la ‘spray & pray’ je foto’s te verzamelen, maar door gericht meerdere foto’s achter elkaar te nemen kun je net dat ene moment vangen en voorkomen dat iemand net beweegt als je de eerste foto neemt. Thuis bij de selectie kun je het beste moment kiezen.
Neem voldoende geheugenkaartjes mee, er is veel te fotograferen en het zou zonde zijn als je geen ruimte meer hebt om meer foto’s te nemen als de optocht nog niet klaar is.
Parades worden vaak midden in de zomer gehouden. De grootste kans op lekker weer (ha!) en veel mensen zijn vrij. Voor fotografen is dit niet altijd ideaal, de zon staat in de zomer op zijn hoogst en dit kan donkere schaduwen geven op de foto ondanks dat je met je ogen iemands gezicht nog prima kunt zien. Zeker als iemand een hoed op heeft is het soms lastig om de ogen goed in beeld te krijgen.
Je kunt dan gebruik maken van een flitser, met een lichte invulflits kun je het beeld al behoorlijk verbeteren, mits je dichtbij genoeg kunt komen. Bewerkingsprogramma’s als Lightroom en Adobe Camera RAW bieden de optie om schaduwen lichter te maken zonder de rest van het contrast van de foto aan te tasten.
Er zijn veel andere fotografen, het is dus belangrijk om de aandacht van je gewenste onderwerp te trekken. Dit kun je doen door mensen al eerder met de camera te volgen of door voor ze te gaan staan en een pose voor te stellen. Veel deelnemers zullen graag voor je poseren zo lang je snel kunt werken. Er zijn er ook altijd een paar die actief op zoek zijn naar fotografen.
Vergeet ook zeker het publiek niet. Die kunnen soms net zo interessant zijn als de deelnemers, misschien dansen ze wel mee, hebben een eigen aparte uitdossing, reacties van deelnemers en publiek over en weer, etc. Vergeet je ook niet om te draaien en naar boven te kijken waar mensen door open ramen de parade bekijken.
Bedenk dat iedereen van het evenement wil genieten. Hou rekening met anderen, geef mensen de kans de parade te bewonderen en probeer zo snel mogelijk het beeld vrij te maken voor anderen als je je foto hebt gescoord.
Bekijk ook de artikelen over Een straatparade fotograferen en Portretten bij publieke evenementen.
Ik zou eerder kiezen voor de sluitertijdprioriteit met een sluitertijd van of 1/250 of korter, zodat je geen problemen hebt met objecten die bewegen..
Dat zou ik ook doen.
Voor dit soort situaties kies ik wel eens de Sportmodus. Hiermee past de camera nog wel de sluitertijd aan, maar deze wordt eigenlijk nooit zo hoog dat je bewogen foto’s krijgt.
Ik geef, net als Kenneth, de voorkeur aan diafragma-voorkeuze.
Ik gebruik kleine diafragmawaarden om een kleine scherptediepte te krijgen. Ik wil mijn onderwerp scherp hebben en niet het publiek er achter.
Ik let ook op dat er geen opvallende reclame- of verkeersborden op de achtergrond staan. Meestal zie je pas later dat je zo’n ding hebt “meegenomen” op een ongelukkige plaats in de foto.
Ik sta altijd op de Westblaak bij het skatepark. Daar zijn geen hekken en heb je bomen als achtergrond.
Ik gebruik vaak een invulflits.
De meeste deelnemers van het Zomercarnaval zijn graag bereid om uitgebreid (stilstaand) voor je te poseren. Daarom geen problemen met je sluitertijd.
Communiceer met ze en geef ze complimenten voor hun outfit !
Ik gebruik ook AV, zodat het onderwerp mooi loskomt van de veelal drukke achtergrond.
Misschien telkens ook de gebruikte lens vermelden, want wie is er niet op zoek naar(nog) een andere lens..
En tips van ernstige gebruikers zijn eigenlijk goud waard.
Manueel geniet mijn voorkeur. Ik kies in deze situaties b.v. voor 1/500 en f/8 en laat de camera binnen een bepaalde range de ISO-waarde bepalen (b.v. tussen 100 – 400 ISO). Afhankelijk van de situatie kan ik vrij snel nog van alles aanpassen.
Het Zomercarnaval in Rotterdam was weer een erg leuke happening.
Ik stond weer op de Westblaak. Het was licht bewolkt met regelmatig een doorbraak van de zon.
Jullie kunnen een aantal van mijn foto’s zien op nu.nl onder nufoto/specials/zomercarnaval. Ze staan onder de naam Parkzoom.
Ik maak foto´s met een Olympus E-620 en een Zuiko 12-60mm 2.8-4.0 SWD. Dit komt overeen met een 24-124mm FF. Ik heb bijna alle foto’s ingeflitst met een Metz 50-AF1 in TTL/FP-mode.
ISO 125. Diagfragma zo groot mogelijk, 2.8 tot 3.5.
Op de camera +0,5 belichtingscompensatie en op de flitser -0.7.
Ik maak alleen JPEG’s. De foto’s op nu.nl zijn volledig onbewerkt.
Olympus staat bekend om zijn goede JPEG-kleuren. Het werken met foto-bewerkingsprogramma’s gaat voor mij wat lastig vanwege een rood-groen-kleurenblindheid.
Ik ben benieuwd wat jullie van de resultaten vinden.
voor zulke situaties gebruik ik de TaV-stand (Pentax only) zodat ik zowel de sluitertijd als diafragma kan vastzetten. Zo houdt ik maximale controle over de foto.
Daarnaast zet ik ook de maximale ISO vast zodat deze niet uit de hand loopt.