DigitaleFotografieTips.nl

20 reacties op “JPG openen in Adobe Camera Raw”

 1. Hartelijke dank voor de info. Ik heb mij hier rot naar gezocht, maar deze weg niet bedacht voor mijn gebruik van PSE10
  Dank.

 2. In aanvulling op dit artikel: in Adobe Bridge kun je een foto ook meteen in Camera Raw openen via de toetscombinatie CTR + r of via rechter muisklik op de foto en dan kiezen voor openen in Camera Raw.

  Zoals in het artikel te zien is kun je ook Tiff bestanden erin openen en dan kun je ook in 16-bits bewerken (mits je Tiff al 16 bits was).

 3. Beste Kenneth,

  Ik hoor iedereen steeds praten over Adobe producten zoals LR ed voor het bewerken van foto’s. Ik ben momenteel Aftershot Pro van Corel aan het testen (tijdelijke licentie) en dat pakket bevalt me wel. Aangezien ASP toch bijna de helft van de prijs is van LR is dat misschien een goeie optie voor de amateur.
  Heb jij ervaring met Aftershot Pro van Corel? Wat denk jij van ASP?

 4. fijne info zoals altijd alleen lukt het deze keer niet , wel het openen en dan format camera raw ,maar de foto komt dan in beeld zonder de bewerkings pagina die ik in raw normaal kan doen .
  ik kan alleen links de gereedschappen gebruiken verders krijg ik niks hij opent niet in de normale raw pagina
  hoe kan dit?
  grt marion

  1. Dag @Marion,
   Ik kan mij alleen maar bedenken dat je vergeet de foto te openen met het formaat als “Camera RAW ……………..”.
   Dat is een keuze in het scherm voordat je op de knop Openen kunt drukken.
   Veel succes

 5. hoi, bij mij lukt het niet , ik krijg een scherm :
  “bovenliggende toepassisng van bridge is niet actief
  voor bridge moet een in aanmerking komend produkt minstens 1 keer zijn gestart, zodat deze functie wordt ingeschakeld”
  wie weet raad ?
  met dank

  1. Hoi, Ik ben blij deze opmerking tegen te komen. Ook ik krijg bij het met de rechter muisknop openen van raw of jpg dezelfde melding. Op internet is er geen oplossing te vinden. Natuurlijk is dit niet enige manier om een raw in camera raw te openen, maar irritant is het wel. Het is waarschijnlijk een instelling maar ik kom er niet uit. Is er iemand die hiervoor een oplossing kent.

 6. ik gebruik camera raw 6.6 en cs5 .

 7. Het verhaal over DNG is aardig en zeker zinvol. Helaas doet Bridge nog steeds niet wat het moet doen. Namelijk een NEF of DNG bestand openen in camera raw. Als ik in Bridge, mode filmstrip, sta en ik klik met mijn rechtermuis op een nef of dng bestand en ik kies voor openen in camera raw dan krijg ik de melding dat dat niet gaat omdat de bewerking van camera raw bestanden niet is ingeschakeld. Om de functie van Camera Raw bewerking in te schakelen moet er een in aanmerking komend product minstens een keer zijn gestart. Gooi maar in mijn pet, ik kom er niet uit.
  Natuurlijk kan ik via Photoshop wel een nef of een dng bestand openen maar niet rechtstreeks via bridge naar camera raw.
  Ik bezit een IMac.

 8. NB. Zelf in Bridge de optie ” voorkeuren van Camera Raw ” geeft de zelfde foutmelding.

 9. De fout melding “bovenliggende toepassisng van bridge is niet actief, enz….” had ik alleen op 32bits systeem met vista. Op mijn 64bits systeem met win7 heb ik deze melding niet.

 10. IK heb een probleem met het opslaan van de foto’s in Photoshop elements.
  Ik klik opslaan als aan onder bestand, vervolgens klik ik op JPEG bestand en sla de foto op als kopie in mijn afbeeldingen.
  Opeens krijg ik nu een heel ander bestand.
  Weet iemand hoe ik dat weer kan veranderen en een JPEG bestand krijg?

 11. Ik bewerk jpeg-foto’s nu ook eerst in Camera Raw. Maar biedt het eigenlijk voordelen t.o.v. Photoshop. M.a.w. is Camera Raw krachtiger t.a.v. kleur- of contrastaanpassingen dan Photoshop.

 12. Ik heb ook een vraag over een opgeslagen (gereed) foto. Als ik een foto in RAW heb bewerkt (bv vanaf de desktop waar de RAW staat) en ik klik op gereed en ik wil de raw weer vanaf de desktop openen dan opent de bewerkte foto steeds. Wat kan ik er aan doen om de orginele weer te laten openen ipv de bewerkte?

 13. Bedankt voor de duidelijke uitleg. Ik heb alleen een probleem die ik niet opgelost krijg en hoop dat jullie mij advies kunnen geven.
  Ik bewerk mij foto’s in lightroom CC2015 daarna zet ik hem om naar Photoshop. In photoshop zet ik de puntjes op de i en slag de foto dan op als jpg. Alleen als ik het opgeslagen bestand open heeft hij veel meer contrast dan mijn bewerkte foto. Ik heb geen idee hoe dit kan. Wie kan mij helpen.

 14. lol toevallig ken ik het model op de foto…