- Doorzettingsvermogen
- Heide fotograferen
- Sjouw je geen breuk
- Google Maps voor fotolocaties
- Bewolkte dagen
- Verken de omgeving
- Fotograferen in de regen
- Schemering
- Een grote geheugenkaart of meerdere kleine geheugenkaarten?
- Invulflits
- Landschap in de regen
- Blijf fotograferen na zonsondergang
- Fotograferen bij optochten
- Fotograferen uit de hand bij weinig licht
Een algemene stelregel bij het kiezen van de geheugenkaarten die je gebruikt, is dat het beter is te kiezen voor meerdere kleine geheugenkaarten dan één grote geheugenkaart, zodat je als er iets verkeerd gaat met de geheugenkaart minder foto’s kwijt bent met een kleine kaart dan met een grote kaart. Maar is dit wel logisch?
Natuurlijk is het zo dat als er bij een grote geheugenkaart een corruptie optreedt dat je dan potentieel veel meer foto’s kwijt raakt dan als dit bij een kleine kaart zou gebeuren. Maar een grote geheugenkaart geeft niet per definitie meer risico dat zo’n corruptie optreedt. Daarnaast neemt het aantal megapixels van camera’s nog steeds toe, waardoor je elke generatie camera minder foto’s kwijt kunt op een geheugenkaart.
Geheugenkaarten met een grotere capaciteit worden gebouwd met chips die dichter op elkaar zitten, maar de hoeveelheid controllers die een corruptie veroorzaken neemt niet toe. Daarmee zou je dus kunnen zeggen dat het risico bij grotere capaciteit niet groter is dat er iets mis gaat. Alleen als er iets mis gaat ben je potentieel meer foto’s kwijt.
Dat is voor genoeg fotografen een reden om naar een andere optie te kijken. Een manier om bovenstaand probleem tegen te gaan is het kopen en gebruiken van meerdere kleinere capaciteit geheugenkaarten. Je moet dan vaker wisselen van geheugenkaart als je veel foto’s maakt, maar mocht een kaartje corrupt raken of de camera per ongeluk de kaart wissen, dan ben je in ieder geval minder foto’s kwijt.
Maar als we er vanuit gaan dat de kans dat een kleine kaart corrupt raakt net zo groot is als bij een grote kaart, is het dan niet zo dat als we meerdere kleine kaartjes hebben dat dan de kans groter is dan één van die kaartjes faalt dan die één of twee grotere capaciteit kaarten die je hebt?
Ook is de kans niet groter dat je een grote kaart in een rivier laat vallen dan een kleine kaart. Waarschijnlijk dat het meer wisselen van kaartjes juist meer risico hierop geeft. En net zoals een grote geheugenkaart heb je ook meerdere kleine kaartjes waarschijnlijk in dezelfde auto, vliegtuig of rugzak bij je, waardoor het risico nog steeds op één plek zit.
Moet je dan gewoon voor een grote geheugenkaart kiezen en er klaar mee zijn? Nee. Zoals zo vaak komt het in mijn optiek aan op het kiezen van een compromis. Kies niet de grootste capaciteit geheugenkaart die er op dit moment leverbaar is. Naast dat deze in verhouding relatief duur zijn, is dit ook nieuwere techniek die zich nog niet zo bewezen heeft als de kaartjes met een iets lagere capaciteit die al een jaar op de markt zijn.
Daarnaast zie ik heel vaak dat mensen op de verkeerde plek besparen. Waarom zou je voor een B-merk geheugenkaart gaan om een paar euro’s te besparen als je met een iets duurder merk een grotere zekerheid kunt krijgen? Ik wil niet zeggen dat je met Sandisk of Lexar geen enkel risico loopt, maar wel heb ik nog nooit een corruptie gehad met één van mijn Sandisk kaarten. Hetzelfde geldt voor de kaartlezers die je gebruikt om de foto’s naar je computer over te zetten.
Een laatste element dat ik wil aanstippen is het veilig omgaan met je geheugenkaartjes. Zorg dat je ze in een vochtvrije omgeving opslaat, formatteer ze altijd via de camerafunctie en niet op de computer, bedenk een systeem om gebruikte en ongebruikte kaartjes uit elkaar te houden (draai ze om als je ze in een kaarthouder stopt) zodat je niet per ongeluk een net gebruikt kaartje wist en beperk het wissen van foto’s via de camera om het risico te beperken dat je per ongeluk alles wist.
Een compromis tussen gebruiksgemak en veiligheid is waar we naar op zoek moeten. Is absolute zekerheid van belang, zoek dan een camera die meerdere kaartjes tegelijkertijd kan beschrijven, mix de merken, geef verschillende kaartjes mee met verschillende mensen en maak zo snel mogelijk een backup op meerdere locaties nadat je klaar bent met fotograferen.
Of moeten we dat misschien over laten aan de professionals, een goed betaalbaar compromis kiezen en accepteren dat we een minimaal risico lopen?
Hoe kan ik foto`s van face book naar cs5 converteren?
Gr.
Peter
Het is mij eens overkomen dat ik per ongeluk mijn kaart heb gewist van 2 gb. op internet toen een recoveryprogramma gedownload en meer dan 4 gb aan foto’s terug weten te halen. (dit kan niet meer als je iedere keer je kaart gaat formatteren)
Hierna heb ik het dat nog eens vaker gedaan nadat ik mijn foto’s veilig op de PC hab gezet. nog eens een recover gedaan leuk om te zien welke foto’s je zelfs na een jaar geleden nog terug krijgt. Het is wel zo dat niet alle foto’s terug komen ik zou zeggen probeer het gewoon eens uit.
Mocht je er meer over willen weten, op http://www.digitalefotografietips.nl/nabewerking/fotosterughalen/ heb ik ook zo’n recovery programma beschreven en wat te doen als je merkt dat je foto’s mogelijk kwijt bent.
Om mij niet te vergissen in het gebruik van de geheugenkaartjes
heb ik mijn geheugenkaartjes genummerd met een viltstift.
Na het formatteren van mijn kaartjes in de camera begin ik een nieuwe fotosessie altijd met kaartje 1 dan 2 enz.
Voor een niet al te lange vakantie gebruik ik voor elke (foto)dag een ander kaartje, gaat er iets mis dan ben je 1 dag kwijt en niet de hele vakantie. Tenzij je alle kaartjes verliest natuurlijk….
Diverse camera’s worden ook trager met het wegschrijven van foto’s naar de kaart als er al veel data op deze kaart staat. Hierdoor is het ook aan te bevelen om geen al te grote kaartjes te nemen.
Komende vakantie gaat de laptop mee, dus elke dag zullen de foto’s ook daarop gezet worden. Verder heb ik altijd een stuk of 6 kaartjes mee, waarvan de meeste tot 8GB zijn. Ook handig om medereizigers een uit te lenen wanneer deze een kaartje is vergeten of een kaartje vol is.
Tijdens de vakantie ook een kaartje gehad die corrupt was. Gelukkig gros van de foto’s weten te recoveren van die dag doormiddel van een programma.
Zelf zet ik elke dag tijdens de vakantie de foto’s over op de MacBook Air en vervolgens ook nog eens op een externe HDD.
Nu gebruik ik veel al een Canon 5D III en deze heeft de mogelijkheid om tegelijkertijd weg te schrijven op SD als CF. Heb nu dan ook twee kaarten in de camera zitten. Die snel genoeg zijn om de RAW bestanden te verwerken.
Heb zelf altijd meerdere CF kaarten bij me. Ik formatteer pas als alle foto’s op de laptop als externe hdd staan.
ik gebruik altijd 2 kaartjes in de camera, op de 1 schrijf ik RAW en op de andere JPEG beste kwaliteit. Ik gebruik 2 x SanDisk 16Gb en dat is meer dan voldoende voor mij.
Zelf gebruik ik diverse (7 stuks) SD kaarten van max 2Gb.
Wanneer ik 1 kaart nagenoeg vol heb dan zet ik deze weg op minimaal 2 externe HDD’s.
Dit werkt goed.
Heb in het verleden diverse camera’s gehad en heb daar nog alle foto’s van die er ooit mee zijn genomen, ook de test foto’s.
Wanneer ik aan voldoende Gb’s zit zet ik deze weer weg op DVD’s als data.
Nu maar hopen dat de DVD’s vrij lang goed blijven.
Sorry Kenneth
Ik was mijn mailbestand aan het schonen, en zag telaat dat het om een posting van je was van eenruim jaar geleden.
In elk geval, ik heb ze weer een keer gelezen.
Groet