DigitaleFotografieTips.nl

13 reacties op “Hoe het histogram te lezen”

  1. Een veelal ondergewaardeerd hulpmiddel mede omdat veel fotografen eigenlijk niet weten wat zij er mee aan moeten,dit artikel brengt veel duidelijkheid,wil je helemaal zeker zijn van een goede belichting fotografeer dan ook nog eens op de M stand.
    Groet Bram

  2. Hoi Kenneth,

    Dank voor je artikel. Kun je ook nog eens aandacht besteden aan de waarde van ETTR (expose tot the right) in digitale fotografie?

  3. Hoi Kenneth,

    Boven in het histogram heb je twee driehoekjes die van kleur veranderen als je de opname bewerkt. Bijvoorbeeld van rood naar wit en zwart enz.
    Wanneer is nu het histogram optimaal? Ik dacht zelf dat dit is als beide driehoekjes zwart kleuren.

    Ik ben benieuwd naar je reactie,

    Met vriendelijke groet,

    Anton

    1. Hoi Anton,

      Dat klopt, in Lightroom worden de driehoekjes wit als er links of rechts iets buiten beeld loopt, blijven ze zwart dan valt het histogram dus binnen de limiet en zijn in ieder geval alle lichttonen op de sensor gevangen. Een handig hulpmiddel om snel te kunnen zien wat de situatie is.

  4. Ik ben in het bezit van een Nikon D3000,waar kan ik deze instelling op de achterkant van de camera vinden.
    Ik zoek hier al enige tijd na.
    Met vriendelijke groet.

  5. Dag Karel, ik heb zelf deze camera niet, maar van http://www.kenrockwell.com/nikon/d3000/users-guide/menus-playback.htm#rgb begrijp ik dat je de instelling kunt inschakelen via MENU > PLAYBACK > Display mode (kies de optie) > Done > OK.

    De keuzes zijn highlights (knipperen waar overbelicht is), RGB histogram (dit is de optie die ik hierboven bespreek) en Data die je extra informatieschermen geeft.

    Als ik het goed lees kun je met de omhoog- en omlaagtoets door de schermen gaan als je een foto bekijkt op het LCD van je camera.

  6. een vraag over de (absolute) waarden op de Y en X as

    op de vertikale as (y) staat de hoeveelheid van één tint, welke waarden (absolute hoeveelheid) kan ik hier aflezen, hoe moet ik deze interpreteren ?
    neem aan dat het een logaritmische schaal is?
    de max waarde aan de top is die bij ieder foto (histogram) gelijk? of word deze automatisch geschaald zodat het “Plafond” van de y as variabel is

    De X as geeft de helderheden van 0 (1) tot 255 (256) bij een 8 bit jpg klopt dit met het aantal helderheden, maar in RAW is de schaal ruimer 12 of 14 bit, neem aan dat er dan een kluster van helderheden gegroepeerd wordt ?

  7. Bedankt voor deze korte en heldere uitleg. Nu weet ik tenminste wat ik, als beginner, met zo’n histogram kan aanvangen.

  8. Keer op keer lees ik deze tips uitgebreid . Ik gebruik een 7D – 50D – 5D Mark II camera en heb al veel gemak gehad van de duidelijk uitleg in deze tips
    Hiervoor dank

    Met vr gr Henk_Pa

  9. Duidelijke uitleg!
    Fotografeer je echter in RAW bewerk je histogram d an ook in RAW.

  10. Hoi Anton,

    Ik heb een d3100. waar kan ik de histogram vinden?

    m.v.g. stefan

  11. Dank je wel voor de uitleg… bij het nagaan van foto’s op mijn camera zie ik inderdaad verschillende waar of over of onderbelichting aanwezig is.

    Dat wordt zichtbaar of de waardes links of rechts de diagram grenzen uitlopen. Maar hoe zit het met de plafond van de diagram? Zegt dat ook iets of gaat het alleen om het horizontaal aflezen?