- Lightroom 4 bewerkingen in Photoshop CS5 openen
- Exporteer je foto’s naar een nieuwe Lightroom catalogus
- Chromatische aberratie in Lightroom 4.1
Op mijn vakanties (toegegeven, het lijkt soms bijna op werken) heb ik altijd mijn laptop met Lightroom bij me. Dit is niet de volledige catalogus met foto’s, maar een losse Lightroom catalogus die ik speciaal voor de vakantie heb aangemaakt. Bij terugkomst kan ik deze eenvoudig in de hoofdcatalogus inlezen en heb ik direct alle bewerkingen en trefwoorden bij de hand.

Selectie van Isle of Skye 2012 foto’s
Als je een Lightroom licentie koopt heb je het recht om de software op twee verschillende systemen (mag een mix van Windows en Mac zijn) te installeren. Zo lang je ze niet gelijktijdig gebruikt, maar bijvoorbeeld in een scenario waarbij je een hoofdcomputer en een laptop hebt. Op deze manier kun je bijvoorbeeld een deel van je catalogus exporteren en op je laptop meenemen of foto’s die je op locatie hebt gemaakt alvast organiseren en bewerken.
Nieuwe catalogus maken
Als onderdeel van mijn vakantie voorbereiding zorg ik er voor dat ik een nieuwe Lightroom catalogus aanmaak inclusief een preset waarin copyright informatie en dergelijke staat. Ik beschik vaak over internet op de huisjes/hotels die ik uitzoek en zo kan ik al foto’s op internet plaatsen zonder me druk te hoeven maken of mijn copyright informatie er wel in staat.

De foto’s netjes georganiseerd, ook op vakantie
De foto’s organiseer ik op dezelfde manier als op mijn hoofdcatalogus. De foto’s plaats ik in de map met het jaartal (2012), hierin maak ik een map met de maand (07 – juli) en hierin plaats ik per dag de foto’s van die dag (11 – Isle of Skye ochtend).
Exporteren uit catalogus
Bij thuiskomst (of voordat ik terug naar huis vertrek) selecteer ik op mijn laptop alle mappen die ik heb aangemaakt in Lightroom en zorg ik er voor dat alle filters uit staan zodat ik alle foto’s kan exporteren. Vervolgens ga ik naar Bestand > Exporteren als catalogus… (File > Export as catalog)

Alle geselecteerde foto’s exporteer ik naar een nieuwe catalogus zodat ze allemaal bij elkaar in één hoofdmap met submappen komen te staan
In het scherm kun je een aantal keuzes maken. Allereerst geef je een naam op van de catalogus. Dit wordt de naam van de map waarin alle originele fotobestanden en eventueel de voorvertoningen die Lightroom automatisch maakt worden geplaatst.

Je kunt kiezen om voorvertoningen wel of niet te exporteren, doe je het niet dan is Lightroom bij thuiskomst even bezig voorvertoningen te maken
Inlezen in de hoofdcatalogus
Ben ik eenmaal thuis, dan kopieer ik de complete map naar mijn hoofdcomputer. Het toevoegen van de foto’s gaat op een iets andere manier dan wanneer je de standaard Importeren… optie kiest (op deze manier kun je trouwens ook de foto’s inlezen, maar verlies je de bewerkingen als je ze niet naar het originele bestand hebt opgeslagen via ctrl/cmd+s of een los .xmp bestand hebt).
Kies voor Bestand > Importeren uit een andere catalogus… (File > Import from catalog). Navigeer naar de plek waar je de andere catalogus hebt gezet en selecteer het .lrcat bestand, dit is het catalogus bestand.

De export uit Lightroom bestaat uit mappen met de originele foto’s, het preview bestand met de voorvertoningen en een nieuw catalogus bestand
Lightroom gaat kijken welke foto’s nieuw zijn en geeft je een overzicht van de mappen en aantal foto’s die je kunt inlezen. Je kunt dan kiezen voor de hoofdmap waarin je de mappen met foto’s wilt plaatsen en leest alle foto’s inclusief bewerkingen en trefwoorden in.

Lightroom kijkt welke foto’s nieuw zijn of zijn gewijzigd, dit voorkomt dubbele foto’s in je catalogus
Lightroom neemt de hele mappenstructuur over, blijkt na het importeren de foto op een verkeerde plek te staan dan kun je vanuit Lightroom de foto’s selecteren en deze naar een andere map slepen, Lightroom zet ze dan automatisch op een andere locatie op de harde schijf.

Lightroom toont welke foto’s er nieuw zijn en vraagt waar je ze wilt opslaan
Wil je hier direct controle over, dan kun je er ook voor kiezen de foto’s in te lezen op de locatie waar ze staan en hierna sleep je binnen Lightroom de foto’s naar de juiste plek.
Let er goed op dat je kiest voor negatiefbestanden exporteren (originele RAW foto’s) zodat je niet alleen de voortvertoningen te zien krijgt. Een goede manier om dit te controleren is door te kijken naar de kleine icoontjes die bij de foto staan.

Oeps, het originele (RAW) bestand ontbreekt
Zie je rechts bovenin een vraagteken, dan ontbreekt het originele bestand. Dit zie je ook als je naar de Ontwikkelen module (de ‘D’ sneltoets) schakelt. Gelukkig kun je eenvoudig het fotobestand selecteren – als hij wel op je computer staat – door op het vraagteken te drukken en Zoeken te kiezen.

Het missende fotobestand weer opzoeken
Selecteer het originele bestand en Lightroom zoekt automatisch ook de overige missende originelen op die in die map staan.
Dit is trouwens ook een handige manier om een kleine catalogus mee te nemen van je beste foto’s zonder de originelen mee te nemen. Zo lang je in het Bibliotheek gedeelte van Lightroom blijft en je grote voorvertoningen hebt laten maken kun je gewoon door de catalogus navigeren zonder dat je de originele bestanden bij je hoeft te hebben.
Beste Kenneth,
Ik ben iedere keer weer blij verrast over de tips die je geeft over Ligthroom gebruik. Juist omdat je zelf vaak maar een klein gedeelte van de mogelijkheden gebruikt help je ons prima op weg om er veel meer uit te halen. Bedankt voor de positieve energie die ik hier van krijg.
Jaap van Emmerik
Hoi Kenneth,
Prima artikel, ik begrijp alleen niet waarom je uit de tijdelijke catalogus zou exporteren, je kan deze tijdelijke catalogus toch ook gewoon inlezen?
Hoi Kees-Jan, je hebt gelijk, dat kan, maar op deze manier heb je al je foto’s, previews en bewerkingen bij elkaar in één map wat het makkelijker maakt om de foto’s over te zetten.
Hallo Kenneth,
Allereerst mijn compliment voor je geweldige site, ik krijg daar altijd veel inspiratie door.
Vaak heb je het in je onderwerpen over Lightroom (4) wat mij erg trikkert om deze ook aan te gaan schaffen, echter ik weet niet goed of deze zal werken op mijn computer, Lightroom vereiste is een 64 bitz computer en die van mij is 32 bitz, verder voldoet deze wel aan de andere eisen die worden gesteld.
Gerrit Houtschild
Dag Gerrit, heb je een Mac of een PC? Voor een PC is een 64 bits processor niet vereist, het werkt vanaf een Pentium 4. Voor de Mac is wel een 64-bits processor vereist.
Je kunt eventueel een demoversie downloaden van http://www.adobe.com/cfusion/tdrc/index.cfm?product=photoshop_lightroom en uitproberen of deze op je computer werkt.
Dag Kenneth,
Op mijn mac heb ik Adobe photoshop elements 8 geïnstalleerd al weer enkele jaren geleden. Daarnaast heb ik afgelopen jaar een fotobewerkingsprogramma van canon moeten installeren omdat elements 8 de raw bestanden v.d. canon EOS 1100D niet aan kan.
Nu wil ik overstappen op lightroom 4 omdat ik dit een veel vriendelijker programma vindt.
Vraag: kan ik in lightroom 4 mijn foto’s importeren vanuit deze 2 genoemde programma’s?
Graag je advies en vr. groet,
Peter Roefs
Kan je ook enkele foto’s met bewerkingen exporteren vanuit 1 catalogus en importeren in een andere catalogus? Of doe je dit best als tiff exporteren en opnieuw importeren?
Dank je voor je antwoord :-)
Groetjes,
Kristel
Beste Kenneth,
Ik probeer in een nieuwe catalogus een aantal oude foto’s (uit een andere catalogus) te importeren. Dit doe ik via de knop ‘Bestand -> importeren uit andere catalogus’
Zodra ik de catalogus selecteer waaruit ik de foto’s wil importeren kan ik niet bij alle mappen het vinkje aanklikken. Weet jij waar dit mee te maken heeft? De originele catalogus heeft gewoon helder waar deze bestanden opgeslagen zijn en zijn dus niet ‘zoek’ op de schijf.
Enige tips?
Alvast bedankt! Groetjes, Ilse