- Doorzettingsvermogen
- Heide fotograferen
- Sjouw je geen breuk
- Google Maps voor fotolocaties
- Bewolkte dagen
- Verken de omgeving
- Fotograferen in de regen
- Schemering
- Een grote geheugenkaart of meerdere kleine geheugenkaarten?
- Invulflits
- Landschap in de regen
- Blijf fotograferen na zonsondergang
- Fotograferen bij optochten
- Fotograferen uit de hand bij weinig licht
Zoals aangekondigd vorige week ben ik dit weekend de bloesem gaan fotograferen. Aan de hand van een paar resultaten wilde ik laten zien dat het belangrijk is een locatie helemaal te verkennen en gebruik te maken van de mogelijkheden.
Rond 07.30u kwam ik op zondag aan op locatie (voor mooie foto’s moet je offers brengen, het komt meestal neer op gebrek aan slaap) en kon ik dit beeld vastleggen. De zonnestralen vallen op de voorste rij bomen, de rest van de bloesem is nog donker. Hierdoor wordt het oog naar voren het beeld in getrokken door de tunnel van bloesem.
Door gebruik te maken van het zijlicht worden de bloesems en de wandelende man omgeving door een licht waardoor ze uit de achtergrond komen. Het diafragma was ingesteld op f/10, eigenlijk was het beter geweest om het diafragma iets verder te openen (een lagere f-getal) zodat de achtergrond iets minder scherp was en de man nog sterker naar voren zou komen.
Lang heb ik niet van het zonlicht kunnen profiteren, na een minuut of twintig vertrok de zon achter een dik wolkendek. Het is zonde om meteen al te vertrekken als je zo vroeg uit bent bent gekomen op een zondag, dus ik heb de rij bomen nog een keer of vier a vijf afgelopen. Zo kwam ik op dit beeld van de ingang van het winkelcentrum Almere Muziekwijk, waarbij je door inzoomen het idee krijgt dat de hele ingang is omgeven door bloesembomen. Met het telebereik maak je scene’s die er origineel niet waren.
Een ander aandachtspunt is het ontdekken van close-ups. Niet alleen oog hebben voor het grotere geheel, maar ook voor de details die niet de hele scène hoeven te laten zien en toch een krachtig beeld geven. In dit geval vond ik deze bloesems die spontaan uit de boomstam leken te groeien. Doordat er weinig zonlicht was die de details van de bloesem en de boomstam kon ‘wegblazen’, kon ik veel details vastleggen.
Een half uur fotograferen met een 24-105mm lens en zomaar vier hele verschillende foto’s. Door goed te kijken naar de omgeving en de lichtval te bestuderen kun je zo hele verschillende foto’s creëren, het helpt natuurlijk wel dat ik een interessante locatie heb uitgezocht, de lange rij bloesem bij station Almere Muziekwijk vormen een erg inspirerend geheel.
Eigenlijk had ik nog wat meer mensen willen vastleggen, maar het nadeel van zo vroeg op stap gaan met het vroege warme licht is dat er nog weinig mensen in de weer zijn. Misschien binnenkort nog een nieuwe poging wagen. Uiteindelijk zal de bloesem ook gaan vallen en dat kan ook weer nieuwe creatieve opties geven.
Hey Kenneth,
Mooie beelden en je spoort aan om naar buiten te gaan, krijg ook
zin in de bloesem, hier net over de grens (België) staat de Haspengauw (net onder Genk)
bijna in bloei, ga zondag zeker op pad.
gr.