DigitaleFotografieTips.nl

12 reacties op “Camera lichtmeter en sneeuw”

 1. Hallo Kenneth,
  Dank je voor de tip, ik ga binnenkort naar Zwitserland om treinen te fotograferen, voor het eerst in de sneeuw, dus deze tip is goed te gebruiken.
  Ik had zelf gedacht aan een polarisatiefilter i.v.m. de sneeuw, dat is toch ook goed?

 2. Hey Kenneth,

  Dien je ook over te belichten als je de witbalans handmatig hebt bepaald met behulp van een 18% grijskaart?

 3. Bij de Canon EOS 5D Mark II heb ik gemerkt dat +3/4 stop het beste werkt. Hierdoor verdwijnen de kleine details niet in de overbelichte delen. Dus ik geef maar even deze tip door.

 4. Ehm sorry typefout: het moet zijn +2/3 stop.

 5. Wat mij betreft kan je met je lichtmeter ook op een deel van het beeld spotten wat uit de sneeuw naar voren moet komen. Hier stel je dan de belichting op. Ik ben niet zo’n compensator, liever werk ik ‘puur’. Of wat ik ook wel doe, enkele tandjes overbelichten op de meter. – dus niet met de +/- toets.

 6. Je compensatie hangt af van hoe je meet. Ik werk zelf met spotmeting en weet hoe ik daarop met compenseren. Ik denk namelijk niet dat de camera het goed doet, welke meetmethode je ook gebruikt. Het compenseren zorgt er juist voor dat je zelf je foto bepaalt. Lekker blijven compenseren zou ik zeggen ;)
  Echter maakt het dus wel uit hoeveel je compenseert in combinatie met welke meetmethode je gebruikt.

  1. Even een heel leuke?

   Men heeft het altijd over 18 procent grijs. MEHOELA

   Als je het over zwart hebt, heb ik meteen prijs bij mijn voorstelling. Vanuit daar kan ik me 18 procent zwart voorstellen. Ik ben het met je eens dat de lichtmeter er best naast kan zitten en je hebt me meteen een aanwijzing gegeven waar en hoe ik en vooral WAT ik moet zoeken bij het bepalen van licht & compositie.

   Ik besef steeds sterker waarom ik compleet handmatig werk nog wel met uitzondering van scherpte. Dit doet de camera vaak beter en sneller. Wel ben ik aan’t onderzoeken wat de D3s versus <= D700 en zo voor me kunnen betekenen.