DigitaleFotografieTips.nl

7 reacties op “Een reflector bij tegenlicht”

  1. Je uitleg van het niet kunnen flitsen is erg krachtig (“Je kunt om dit tegen te gaan …”). Mijn interpretatie daarvan is, je kiest voor een redelijk groot diafragma voor veel onscherpte op de omgeving waardoor je model beter tot haar recht komt. Bij het vele zonlicht (op de achtergrond) komt dat uit op een snelle sluitertijd, bv 1/1000s. Bij dergelijke waardes weet je zeker dat de flits net voor of net na die fractie van een seconde vuurt. Met andere woorden, model is onderbelicht. Bij correcte belichting van het model hebben we een langere sluitertijd, maar daardoor wordt de achtergrond overbelicht, het wit in je uitleg.
    Doet me denken aan je melding ergens op de web site dat je max 5 of 7 stoppen licht verschil kan fotograferen, meer resulteert in een compromie.

    Klopt mijn interpretatie van jouw uitleg?
    Toch eens kijken naar hypersync … nieuwe term voor mij.

    Dank, Marc

  2. hoi,
    ik heb een vraag; als ik met zon fotografeer zien mijn fotos er soms overbelicht uit wat ik ook doe het helpt niet zonnekap er op helpt ook niet,hoe krijg ik dit een beetje minder zonder dat ik hoef te bewerken?en ik wil een filter aanschaffen maar wat voor filter ken ik het beste gebruiken bij landschap en wat voor maat heb ik dan nodig?

    groetjes sacha

    1. Hoi Sacha,

      je kan denk ik het beste een Polarisatiefilter kopen,

      kijk even naar:
      http://www.digitalefotografietips.nl/fotosmaken/polarisatie/

      De maat moet gelijk zijn aan je lens,
      is jou lens 58mm dan heb je een 58mm Polarisatiefilter nodig

      Groeten,
      Dennis

    2. Hoi Sacha,

      Zijn de overbelichte delen de delen die door de zon belicht werden?
      Wat er dan aan de hand is, is dat het dynamisch bereik (het verschil tussen licht en donker dat je camera aan kan) van je camera te klein is om alle lichttonen aan te kunnen.

      Wat je dan kan proberen is je belichting corrigeren en proberen ervoor te zorgen dat je geen overbelichte delen krijgt. Daarvoor moet je goed op je histogram gaan letten. Zoek maar even hier op de site, dan is ook daar wel over te lezen ;) Dit werkt overigens niet als het dynamisch bereik echt te klein is.

      Wat je ook kan doen is een flitser gebruiken, een kleine invulflits kan ook al genoeg helpen om de schaduwen wat op te lichten. Kan erg effectief zijn maar vraagt wel wat kennis van de camera en van het flitsen.

      Als derde kan je doen waar dit artikel over gaat, een reflector gebruiken om de schaduwen op te lichten.

      Voor landschap kan je inderdaad best een polarisatiefilter aanschaffen. Een ander handig en bijna vereist filter voor een fanatieke landschapsfotograaf is het grijsverloopfilter.
      Zie: http://www.digitalefotografietips.nl/fotosmaken/gradueelfilter/

      Groeten,
      Erik

  3. Hoi Kenneth,
    Heb sinds kort je artikelen ontdek. Interessant leesvoer. Was op zoek naar info over flitsen en kwam zo op je pagina terecht. Heb een boekje over flitsen gekocht en ben volop aan het uitproberen. Ik kan echter op de computer de shooting info onvoldoende terugvinden. Kan wel diafragma, sluitertijd enz. vinden. Ook kan ik zien of er geflitst is. Wat ik niet kan zien is de instellingen van de flitser. -1/3, 0, +1/3 enz. Het zou voor mij handig zijn om dit terugte lezen. Heb je een tip?
    Bij voorbaat dank.
    Mvg,
    Wim