- Doorzettingsvermogen
- Heide fotograferen
- Sjouw je geen breuk
- Google Maps voor fotolocaties
- Bewolkte dagen
- Verken de omgeving
- Fotograferen in de regen
- Schemering
- Een grote geheugenkaart of meerdere kleine geheugenkaarten?
- Invulflits
- Landschap in de regen
- Blijf fotograferen na zonsondergang
- Fotograferen bij optochten
- Fotograferen uit de hand bij weinig licht
Het weer is hier in Schotland niet zo goed als eerder dit jaar, toen ik een hele week zonder een druppel regen had, maar gelukkig ook niet zo slecht als de verwachtingen aangaven. En regen(buien) zijn zeker geen nadeel als je mag rondlopen in het geweldige landschap hier.
Juist vandaag, stralende zon, geen wolkje aan de lucht, ben ik in de middag terug naar het huisje gegaan omdat het licht veel te fel was voor landschapsfotografie. De andere dagen kon ik bijna non-stop van zonsopkomst tot zonsondergang (voor zover zichtbaar) fotograferen.

Zacht licht tijdens de regenbui verhult de berg in de achtergrond net genoeg en maakt dat het geel van het beeld spat – Canon EOS 5DmkII, 30mm (Canon 17-40 F4L), 1.160s op f.8, ISO 640
In de regen krijgt het landschap namelijk een geheel nieuwe aanblik. Kleuren worden veel duidelijker door het zachte verstrooide licht, waardoor ze veel beter uit komen, zeker nu in de herfstperiode. De kleur spat soms van het scherm.
Ook verdwijnen in de regen elementen makkelijker naar de achtergrond, door het mistachtige effect dat je krijgt, waardoor composities eenvoudiger worden en er minder afleidende elementen in beeld zijn. Zo kun je de aandacht richten op wat het belangrijkst is voor de compositie, mits je het kunt zien natuurlijk.

Canon EOS 5DmkII, 200mm (Canon 70-200 F4L IS), 1/4s op f/16, ISO 100
Rotsen, blaadjes aan de bomen, de hier overal aanwezige heide, de regen zorgt er voor dat de kleuren worden versterkt. Ook de afwezigheid van zonlicht helpt hierbij, in verstrooid licht zie je veel beter de originele kleur van het element.

Canon EOS 5DmkII, 58mm (Canon 24-105 F4L IS), 1/250s op f/8, ISO 400
Ik ben op pad met een rugzak met een ingebouwde regenhoes. Ik heb de vakken zo ingedeeld dat ik snel de camera inclusief lens in de tas kan doen. Maar in de praktijk fotografeer ik vaak nog even door, een paraplu doet wonderen zeker bij relatief beperkte wind.
Verder draag ik een waterdichte jas, een regenbroek en heb ik waterdichte regenschoenen (belangrijk, zeker als je zoals hier al snel in een soort moeras terecht komt als je van het gebaande pad gaat). Ik heb voor de camera ook een regenhoes, maar in de praktijk gebruik ik die eigenlijk niet, de (spat)waterafdichting van mijn camera houdt het langer vol dan ik de lens droog kan houden.

Canon EOS 5DmkII, 200mm (Canon 70-200 F4L IS), 1/100s op f/4, ISO 640 – vanuit de auto
In het landschap fotografeer ik praktisch altijd met (grijsverloop)filters. Als hier druppels op komen betekent het dat er een vlek zichtbaar is op de foto die zeker bij gedetailleerde onderwerpen lastig is te verwijderen. Toch probeer ik, als een goede compositie zich voor doet, zeker aan het begin van de bui nog door te fotograferen.
Door de lens zo veel mogelijk naar beneden te richten, een zonnekap te gebruiken (die doet ook prima dienst in de regen) en waar nodig een paraplu (soms wel wat onhandig, maar als er echt geen andere mogelijkheid is kun je nog steeds een foto nemen en daar draait het toch om) kun je het best lang uithouden, langer dan je denkt.
Ook kun je gebruik maken van een plastic tas die je simpelweg over de bovenkant van de camera en lens kunt doen. En als het te gek wordt kan de camera daar ook meteen in.

Canon EOS 5DmkII, 40mm (Canon 17-40 F4L), 1/160s op f/11, ISO 640
Het werken vanaf statief is zonder paraplu wat lastig, ik kies er dan voor om de ISO waarde op de camera te verhogen, zodat ik nog wel uit de hand kan fotograferen (let op dat je het niet te hoog maakt, anders krijg je veel ruis in de foto). Meestal is het zicht beperkt, zodat ik minder scherptediepte nodig heb om toch alles scherp weer te geven.
Als de regen langere tijd door gaat en horizontaal op de camera af komt, dan wordt het tijd de camera op te bergen en het moment uit te zitten. Blijf echter wel opletten, zeker op een dag waar de zon ook een rol speelt kan (kort) in de overgangsperiode van nat naar droog een mooi lichtspel te zien zijn.
Eigenlijk trek ik er in Nederland te weinig op uit, de kachel en computer zijn aantrekkelijker, maar zeker motregen kan het een heel ander beeld aan een landschap geven en wat te denken van reflecties in de plassen die ontstaan, reflecties van het (kunst)licht, etc. Zeker in de herfst kan het geen kwaad om ook op een donkere regenachtige dag eens het bos in te gaan.
Regen of geen regen, in Schotland moet je er op uit trekken. Met wat geluk en op de juiste plaats kan je mooie foto’s maken en kan je geen foto’s maken geniet je toch van het landschap en is het s’avonds gezellig in de pub. Door gezondheidsproblemen heb ik van het jaar nog niet naar Schotland geweest, dus ik benijd je een beetje. Maar ik wens je toch een goed verlof en ik geniet van je foto’s.
francois
Heel erg sfeervol! Schotland staat al lang op mijn verlanglijst, Ierland ben ik al vaak geweest. Wat een leerrijke site heb je toch opgebouwd Kenneth. Ik breng je wekelijks een bezoekje!
Hoewel ik zelf meer een liefhebber ben van warmere en drogere omstandigheden heb ik toch genoten van je artikel en van de prachtige foto’s.
Schotland is een schitterend land om te fotograferen volgens mij! Misschien toch maar eens overwegen om er op vakantie te gaan. Maar je geeft aan dat de regen de kleuren versterkt. Maar ook in Nederland? Ik heb gisteren foto’s in de regen proberen te maken maar op een grijze dag zijn de kleuren ook een beetje grijs en flets. Of misschien oppimpen in Photoshop?
Pas ook weer in de stromende regen staan fotograferen tijdens een rally,helaas stond ik tegen de wind in te fotograferen.
Dan houdt een zonnekap ook niet alles tegen.
Dan zijn een paar extra lensdoekjes wel handig,want die zuigen zich ook vol met vocht.
Als het motregent kun je ook een zeem over je toestel leggen, die neemt dan eerst het meeste vocht op.
Lastiger is het dat je paraplu af en toe uit je binnenzak van je jas waait,dus die maar even met een stukje elektra draad aan mijn broeksriem vastgemaakt.
S’avonds kun je mooi spelen met de regen in de verstralers van de auto’s,of door te flitsen de regen zichtbaar maken.
Maar het levert wel mooie kleurrijke actiefoto’s op.
vaak stel ik via forums vast dat veel macrolenzen ook dienst doen als portret lens. Is er dan echt geen kwaliteits verschil tussen een portetlens bv van canon 50MM prime lens of een canon 50mm macro lens ? als ik personen wil fotografen ! Zo ja , dan had ik het graag vernomen. Omdat ik overweeg om een van beide aan te kopen. als de macro lens even waardige scherpte geeft dan heeft zij dus een meerwaarde omdat ik dan ook macro kan fotograferen maar als ze moet inboeten tegenover de portret lens dan opteer ik voor de portet lens.
Weer een leuk stuk.
De volgende vraag hoe voorkom je condens vorming als je na de regenbui weer naar binnen gaat of heeft een spatwaterdichte camera daar geen last van?
Goede vraag Wim, de camera en lens kunnen daar zeker last van hebben, ik houd ze altijd in de tas die buiten is geweest en plaats die in de gang, niet in de woonkamer die waarschijnlijk extra wordt verwarmd. Zo kunnen de camera en lens/lenzen langzaam weer op temperatuur komen.