DigitaleFotografieTips.nl

11 reacties op “Fotografeer de herfst”

  1. Ik ben inderdaad al begonnen met de herfst te fotograferen. Ik wist niet dat je ook in de regen kon fotograferen. Dat ga ik zeker eens proberen. Bedankt voor de tip!

    1. Je altijd fotograferen… weer of geen weer. Er zijn genoeg hulpmiddelen om je camera te beschermen. ;-))

      Succes, ik ga morgen ook weer eens een poging wagen in het Heilooër bos, Noord-Holland.

    2. Hoi
      Vind de herfst en het voorjaar een van de mooiste periodes om prachtige foto’s te maken.Ga vaak vroeg in de morgen op pad en bij ons in het vechtdal kun je dan met laag hangende mist en zonsopkomst de mooiste plaatjes schieten.

  2. Wat voor tips kwa instellingen heeft iemand voor mij voor de herfst, wand ik ben namelijk pas begonnen met fotografie, ik heb een spiegelreflexcamera namelijk een Cannon 400D, graag een reactie hierop.

  3. Als je closeups maakt van bijv. paddestoelen is het mooi om de achtergrond vaag te houden door je diafragma op 2.8 of indien de lens het toelaat op f4 te zetten.
    bij landschappen is 5.6 meestal de beste dia. maar ook andere kan je gebruiken gebruik bijv. diafragma voorkeuze op de camera en maak gewoon eens een trapje vanaf 2.8 tot 22 dan zie je later de verschillen..

    1. Uhm, Brian, het is heel wat meer en ook anders dan je zegt. Er is geen standaard voor wat voor instelling je neemt, zeker in de macro-fotografie niet.

      Voor landschap wordt meestal gewerkt met f8 tot uiterlijk f16 (dit ivm diffractie).

      Lees anders ook eens met eigen stukje over het bepalen van wat je instellingen moeten zijn. Er zit heel wat meer achter een foto dan wat standaard instellingen ;)
      http://erikbusstra.nl/2011/07/hoe-maak-je-een-goede-foto/

      Hartelijke groet,
      Erik

  4. Kenneth, je bent een romanticus.

    Gerard

  5. was bedoelt als beginstap en de tip om gewoon eens te experimenteren met het trapje is gewoon de beste manier…
    instellingen zijn ook onderhevig aan eigen smaak en inzicht…en camera/objectief….

  6. Het is mij opgevallen dat in een bos, of onder bomen de automatische witbalans nogal eens vreemde kleuren produceert. Mij bevalt het dan het best om de stand: bewolkt te kiezen. Dan zijn zeker op het scherm de kleuren veel natuurlijker.
    Misschien een tip voor anderen of misschien heeft Kenneth een betere tip. Ik werk met Canon Powershot SX 120.

    1. Absoluut mee eens P, de bewolkte stand maakt het beeld een stuk warmer, waar het anders in de schaduw van het bos al snel naar het koele koude blauw neigt en dat zorgt er ook voor dat het groen er verkeerd uit ziet.

      Als je in RAW formaat fotografeert kun je de witbalans achteraf nog eenvoudig corrigeren, maar door het op de locatie al in te stellen krijg je op het LCD scherm een betere indicatie van hoe het uiteindelijk beeld er uit zal zien.

  7. Hoi,ik ben net een paar dagen mijn Canon 600 D met 70-300 objectief aan het testen.Weet niets van fotograveren maar herken direct de blauw waas die over mijn boom fotos viel toen ik de fotos op de PC bekeek.Blijkt dat ( bewolkt) de fotos warmer maakt..Ga het morgen direct uit proberen..