DigitaleFotografieTips.nl

30 reacties op “Acht tips voor Lightroom 3”

  1. Dank je Kenneth voor deze leerzame artikel. Ik heb geen Lightroom, maar heb sinds kort Photoshop Elements 9 en daarmee samen Camera RAW, dus deze tips vind ik oor heel handig om te weten.
    Wens je een goed weekend en tot een volgende keer.
    Groetjes van Wilma

    1. Wilma,

      Is camera RAW in Photoshop elements 9 beschikbaar voor de Nikon D90?

      1. Hi George, jazeker! Je kunt er echt fantastische dingen mee. Ook je JPeg foto’s kun je daarin bewerken, belichting en zo wijzigen. Je moet ze gewoon openen als Camera RAW files. Ik ben nu bezig van mijn oude foto’s te bewerken en ze zijn zoveel beter. Ik heb het maar sinds onlangs, dus ben ik het zelf nog aan het leren. Succes!
        Groetjes, Wilma

  2. Ik werk nu al een tijdje met Lightroom3 en had ook al het boek van Scott Kelby gelezen, maar deze kende ik nog niet. Handig.

  3. Weerom een verplicht te lezen artikel !
    2 Vraagjes:
    1. Hoe heten “brightness” en “exposure” als je LR in het nederlands hebt staan?
    2. Witbalans:
    Als ik een eerste foto in raw schiet met een grijskaart en ik stel de witbalans in. Daarna verander ik mijn camera naar schieten in jpg en zet op tethered in WB “same as previous”. Komt dat dan goed?

    Zonnige groeten,
    Dirk

    1. Brightness = Lichtsterkte
      Exposure = Belichting

  4. Kan iemand mij een eenvoudig boek aanbevelen, (liefst in nederlands) hoe ik moet werken met lightroom 3.3

    groetjes sylmar.

    1. Persoonlijk vind ik “Lightroom 3 ontmaskerd” van Piet Van Den Eynde het beste nederlandstalig boek. De auteur werkt wel met een Engelse versie van Lightroom, en de Nederlandse en Engelse termen worden soms door elkaar gebruikt, maar dat is voor mij dan ook het enige minpunt. Voor de rest een zeer begrijpbaar en volledig boek.

    2. Hallo Sylmar.
      Ik werk met LR 3.3 en ik heb het nederlanstalige boek Lightroom3 van scott kelby ISBN 978-90-430-2048-0. Dit boek bevalt mij goed. Scott kelby heeft een wat vreemde humor maar dat maakt zijn boek er niet minder om.

  5. je tovert weer een paar prachtige tips eruit! Erg leuk weer om over Lightroom op je site te lezen…..
    //Dave

  6. Tja, weer eens bedankt Kenneth! Ik zal me eens rustig zetten om alles eens goed te bekijken

  7. Hoi Kenneth,
    Als je de volgende keer over lightroom schrijft zou je dan ook de nederlandse namen erbij willen zetten.
    Alvast bedankt.
    Groetjes Angelique

  8. Bedankt voor de vele tips; zou nog mooier zijn als achter de engelse benamingen van Lightrooom de Nederlandse naam vermeld zou worden. Het programma is er tot slot ook in het Nederlands en nu is het lastig om er achter te komen wat ze pricies bedoelen.
    mvrgr. otte

  9. Ik werk al vanaf het begin met LR en ben er zeer enthousiast over. Ik heb in het begin getobd met deze beide knoppen. Het is opvallend, misschien tekenend, dat zowel in de ‘Help’ van LR, als ook een gerennomeerd boek als dat van Scott Kelby er niets beschreven staat over deze knop.
    De knop ‘Lichtsterkte’, evenals de knop ‘Contrast’ gebruik ik nu helemaal niet meer.
    Mijn favoriete route is de volgende:
    Eerst de witbalans corrigeren.
    Dan ‘Belichting’ aanpassen. Dit dient vooral om een verkeerd belichte foto te corrigeren. De beste resultaten bereik je door Raw-foto’s een tikje over te overbelichten en die dan op deze wijze te corrigeren met de min, dus wat donkerder maken.
    Hoog- en laaglichtpieken daarna corrigeren met resp. ‘Herstel’ en ‘Zwarting’. Eventueel daarna schaduwen (mn in tegenlichtopnamen) wat ophalen met ‘Invullicht’.
    Als dit niet voldoende is, dan nog fine tuning met de schijfjes onder kleurtintcurve (zelden nodig).
    Ten slotte bijna altijd een beetje ‘Helderheid’ (Clarity) (tot maximaal +20), maar niet op portretten, zoals Kenneth ook aangeeft. juist dan eerder een beetje minnen) Wel eerst de foto op 100% zetten om het resultaat goed te kunnen beoordelen.

  10. Ik ben nog maar een Lightoom-beginner en heb nog heel wat over uit te dokteren, maar ik zit met een aantal stomme probleempjes, waarvoor ik maar geen oplossing vind.
    1. Weet u misschien hoe ik tegelijkertijd kan inzoomen én het rechttrekgereedschap gebruiken? Het lukt me elk afzonderlijk, maar een combinatie zoals in Photoshop werkt niet.
    2. Bij het uitsnijgereedschap ben ik aan het experimenteren geweest door verschillende verhoudingen in te voeren via “Aangepaste verhouding invoeren”. Hoe krijg ik mijn experimenten terug gewist?
    Misschien toch maar het boek van Scott Kelby of Piet van den Eynde kopen?

  11. Hoi Kenneth,

    Goed verhaal over Lightroom 3. Ik ben bezig met een presentatie te maken en wil foto’s in een andere volgorde hebben. Als ik in de strip ga staan met de muis en ga slepen gebeurt er niets. wat doe ik fout?
    Verder fijne feestdagen en een voorspoedig en vele tips in 2012
    Koos

  12. Ga in de Bibliotheekmodus naar de Gereedschapbalk (boven de strip, onder de ). Kies bij Sorteren voor ‘Gebruikersvolgorde’.

  13. Herstel bericht

    Ga in de Bibliotheekmodus naar de Gereedschapbalk (boven de strip, onder de Preview ). Kies bij Sorteren voor ‘Gebruikersvolgorde’.

  14. Beste Kees,
    >
    > Ben ik nog een keer, nu ben ik ook in de gereedschapsbalk dat keuze
    > blokje kwijt, ik kan dus nu helemaal niets selecteren en de volgorde
    > niet meer aanpassen terwijl de volgorde wel is veranderd. Wat is de
    > oplossing ? Ik ga toch maar het boek kopen van Scott, misschien staat
    > daar meer in over dit onderwerp.
    >
    >
    Groeten Koos

  15. > Beste Kees,
    >
    > Ben ik nog een keer, nu ben ik ook in de gereedschapsbalk dat keuze
    > blokje kwijt, ik kan dus nu helemaal niets selecteren en de volgorde
    > niet meer aanpassen terwijl de volgorde wel is veranderd. Wat is de
    > oplossing ? Ik ga toch maar het boek kopen van Scott, misschien staat
    > daar meer in over dit onderwerp.
    >
    >
    > hartelijke groet,
    > Koos

  16. Helemaal rechts van de gereedschapsbalk zie je een pijltje. Klik daarop en kies wat je wilt zien; in dit geval Sorteren.
    ben je de balk kwijt? Druk de T-toets (toolbar).

  17. Bedankt Kees, alleen nu nog even gebruikers volgorde, , die staat er bij mij niet tussen, kan het zijn dat het komt omdat de foto’s uit meerdere mappen komen?

  18. De Gebruikersvolgorde is alleen actief, als je in de laagste map van de mappenstructuur zit (linkerpaneel).
    Dat geldt voor zowel de mappen op je harde schijf, als in de verzamelingen. Bij een selectie op trefwoorden werkt het ook niet.

  19. Kan ik dit dan oplossen door de verzameling die uit verschillende mappen komt in een nieuwe map te zetten of werkt dat niet?

  20. Ik begijp niet wat je nu (nog) precies wilt oplossen.

  21. Sorry dat ik onduidelijk ben. Ik heb foto’s in de filmstrip staan die uit verschillende mappen komen, ze staan nu op volgorde van opname tijdstip. Ik wil daarin verandering aanbrengen om er meer een verhaal in te krijgen. Het verplaatsen lukt mij niet. Nu was mijn vraag als ik die serie foto’s, 300 stuks, in een aparte map kopieer, lukt het dan wel om de volgorde te veranderen.

  22. Als je er een verzameling van maakt, dan kan je er vervolgens een eigen volgorde aan geven mbv Gebruikersvolgorde.

  23. Hoi,

    Bij deze een vraagje.
    Missh beetje stom, maar ik vind lightroom persoonlijk een vrij moeilijk programma om mee te werken.
    Hoe haal je bv een achtergrond bij ee n foto weg en importeer je daar een anderen achtergrond bij??

    vriendelijke groeten
    Marieke

    1. Hoi Marieke,

      Dat is iets wat Lightroom niet doet. Lightroom past de bewerkingen toe op de gehele foto of je kunt kleinere onderdelen bewerken met het lokale bewerkingen penseel, maar als je wilt knippen en plakken of elementen wilt vervangen kan dat niet. Voor dat soort aanpassingen heb je een fotobewerkingsprogramma zoals bijvoorbeeld Photoshop nodig.