DigitaleFotografieTips.nl

12 reacties op “Met kleine stapjes verbetering”

  1. Leuk artikel! Erg handig om op deze manier inzicht te krijgen hoe een andere fotograaf werkt en denkt.

  2. Heerlijk hé dat bloemen zo geduldig zijn :-) Mooi om het verschil te zien.

  3. Ik sluit me graag aan bij de reactie van Roderick! Zo krijg je inderdaad meer inzicht en zie je duidelijk het verschil. Stap voor stap… het effect laten zien. Voor mij werkt dit inderdaad beter, dan het laten zien met welke instellingen je een goed eindresultaat kunt krijgen. Ik krijg dan soms het idee dat ik iets niet goed doe maar niet precies weet wat ik verkeerd doe. Een stappenplan als deze geeft me meer inzicht.

  4. [quote] (bij 200mm wil je minimaal 1/200s, bij 150mm 1/150s, etc en bij een ‘crop’ camera moet je dit nog ongeveer x1.5 doen)[/quote]
    In eerdere artikelen schreef je dat dit juist geen verschil maakt bij crop camera’s. Ik ben zelf van mening dat dat ook inderdaad niet zo is, omdat de feitelijke brandpuntsafstand niet wijzigt, er wordt alleen een uitsnede gemaakt.

  5. Eerst en vooral wil ik zeggen dat dit weer een super artikel is.
    Ik ben de fotografie aan de hand van deze website aan het leren.

    Er wordt in het artikel dit gezegd:
    “En met f/4 als diafragmawaarde op 200mm is natuurlijk niet de hele bloem scherp. Op de afstand van 1.5 meter die ik van de bloem stond was de scherptediepte ongeveer 2 centimeter!”

    Is hier een bereking voor?
    Een ezelsbruggetje?

    Alvast bedankt en keep up the good work!

    1. Beste Sanny,

      De scherptediepte kun je uitrekenen op de site van dofmaster (link staat in het artikel). Voor android telefoons heb je daar ook een app voor. Voor de iphone zal ook wel een versie bestaan.

      Groet,
      Ramon

      1. Dag ramon,

        Ik heb het ook gelezen in het artikel, maar ik dacht dat er mss een wiskundige rekenformule bestond.
        Ik ga eens zoeken of er een iphone app bestaat, lijkt me zeer handig. :)

        Bedankt voor je reactie!

        Cheers
        Sanny

  6. Heel leerzaam om te zien en te lezen hoe je stappen kan ondernemen om van een gewone foto een knappe foto te maken ! :)

  7. Ik ben beginnend (ik fotografeer lang maar ben nu pas geinteresseerd in de techniek) en dus misschien een stomme vraag. De onderstaande opmerking, geldt dat ook voor buitenfotografie? Ik was van het weekend bezig met paddestoelen in het bos dmv een klein statiefje, echter ISO stond op auto (max400) en stabilisatie staat aan.

    “….Let trouwens op dat als je wisselt van via de hand naar statief dat je de ISO waarde tot de laagst mogelijke waarde zet voor maximaal resultaat en dat je de (eventuele) beeldstabilisatie van de lens uitschakelt, die heeft de neiging ‘voor zichzelf te beginnen’ als er geen beweging te merken is….”

  8. Gavin, de opmerking geldt ook voor fotografie buiten.
    Het heeft niets met binnen- en/of buiten te maken maar alles met de bouwtechniek van het objectief. Een lage ISO-waarde geeft je een foto met de hoogste kwaliteitsresultaten en door het uitschakelen van de beeldstabilisatie zijn de elementen (lenzen) van en in je objectief volkomen in rust. Als je IS (stabilisatie van Canon) aan zet of laat staan dan kunnen de beweegbare elementen – de (tegen) beweegingen die je normaal handmatig zou maken willen compenseren – een eigen (beweegbaar) leven gaan leiden.
    Oudere objectieven met beeldstabilisatie hebben hier eerder en meer last van dan moderne versies.
    Het objectief dat Kenneth gebruikte zal volgens de fabriekant (Canon) zelf de stabilisatie uitschakelen indien het op een statief is gemonteerd. Toch geloof ik dat het een goede zaak is en blijft jezelf aan te leren de stabilisatie uit te schakelen indien je met statief werkt.

    Heel veel fotografeer plezier,
    Alex.

  9. Dank je wel Alex voor je reactie, van het weekend ga ik er meteen mee aan de slag!

    Gavin