- Vallende blaadjes
- Fotografeer de herfst
- Paddestoelen fotograferen
- Herfst in het bos
- Bollenvelden fotograferen
- Bloesem in bloei
- Ga de bloesem fotograferen
- Camera lichtmeter en sneeuw
- Kerstversiering
- Kerstverlichting fotograferen
- Hoe sneeuw fotograferen
- Kruiend ijs fotograferen
- Fotograferen met hard zonlicht midden op de dag
Na een paar weken van vrieskou is de temperatuur nu weer boven de 0 graden gekomen. Aangezien het twee weken goed gevroren heeft is er veel ijs ontstaan en zeker op de grote meren betekent dit dat je weer ‘kruiend ijs’ kunt verwachten. Vanavond ben ik het eerste kruiende ijs tegengekomen op het Gooimeer en ik wil wat tips met je delen voor als je zelf op pad gaat om dit natuurfenomeen te fotograferen.
Kruiend ijs (ijsschotsen die over elkaar schuiven en aan land komen) ontstaat als de dooi inzet. Door de wind kan het ijs in beweging komen en is het mogelijk dat ijsschotsen over elkaar gaan schuiven.
In Nederland zie je dit fenomeen onder andere bij de Waddenzee, het IJsselmeer, Markermeer en Lauwersmeer, maar het kan ook op andere plekken voorkomen. Vorige vorstperiode was er bij Urk en Hindeloopen veel te zien en je hebt misschien ook al de beelden bij de vuurtoren van Marken gezien.
Waar het ijs precies terecht komt is afhankelijk van de windrichting en windkracht. De hoeveelheid hangt ook af van de temperatuur en of het regent. Als het bijvoorbeeld veel regent kan een groot deel al smelten voor het aan land komt.
Zoals bij alle landschapsfotografie is het ijs op zijn mooist bij zonsopkomst of zonsondergang. Het goudgele licht van de zon contrasteert mooi met de blauwe kleur van het heldere ijs, hoewel er soms ook sneeuw op het ijs kan liggen waardoor het meer wit is.
Als je de witbalans op schaduw of bewolkt instelt kun je de blauwe kleur van het ijs iets compenseren, maar ik vind het contrast tussen warm en koud meestal wel mooi en laat de witbalans op auto staan.
Maar ook overdag ziet het ijs er mooi uit op een heldere dag. In de foto’s bij dit artikel heb ik niet overbelicht, maar als het ijs niet helder genoeg op de foto komt, bijvoorbeeld omdat het een grijze dag is, kun je +1 stop instellen bij de belichtingscompensatie van je camera om het ijs lichter te maken. Let wel op dat er geen delen overbelicht raken (controleer je histogram).
Tegenlicht werkt erg goed om de heldere kleur van het ijs te laten zien, maar als je geen direct licht hebt kun je toch interessante kleuren krijgen door de ijsschotsen die schots en scheef liggen en het licht reflecteren. Misschien kun je ook wel experimenteren met een flitser.
Het mooiste is als je heel dicht bij kunt komen bij een stuk dat recht omhoog staat. Je kunt dan door het ijs heen fotograferen en gebruik maken van de reflecties van het licht in het ijs. Misschien kun je zelfs wel de zon door het ijs fotograferen. Als je de horizon weg laat ontstaat een abstract geheel.
Als je dicht op een ijsschots zit kun je met een groothoeklens toch het hele ijsblok en de omgeving tonen. En zo lijkt een relatief kleine ijsschots al heel wat. Bij bovenstaande foto was de ijsschots ongeveer 30cm en werd het omhoog gedrukt op een steen, maar het ziet er op de foto een stuk heftiger uit. Met een telelens kun je verder weg blijven, maar moet je waarschijnlijk heel laag gaan zitten om het ijs goed in beeld te krijgen.
Let als je gaat fotograferen wel op, het kan erg glad zijn aan de kant. Zorg voor goed schoeisel en kleding die vies mag worden (en warm is, met harde wind kan het aan de meren nog steeds erg koud worden ondanks dat het boven 0 is). In het geval van mijn excursie bij het Gooimeer waren de stenen erg glad en had ik achteraf ook allemaal groene strepen van het mos op mijn broek. Je moet wat over hebben voor je kunst.
Ook is het ijs steeds in beweging, je hoort af en toe stukken afbreken en verschuiven. Dit gaat af en toe met behoorlijke kracht gepaard en kan om grote zware stukken gaan. Let dus goed op als je er op gaat lopen (wat eigenlijk alleen kan bij de hele grote stapels die soms ontstaan).
Kruiend ijs is een erg fotogeniek fenomeen dat je zeker een keer gezien en gefotografeerd moet hebben. Hoe lang je precies de kans hebt is niet te zeggen, maar voorlopig is het nog niet weg, ook omdat het water nog koud is.
Wederom weer fantastische foto’s, ik krijg het gevoel dat dit niet in Nederland is gemaakt, maar blijkbaar is ons kouwe kikkerlandje toch nog fotogeniek :).
Ik denk dat ik gezegend ben met 2 vrije dagen, dus dat zijn 2 dagen dat ik eens even bij het water bij nulde ga kijken, bedankt voor de tip.
Je hebt weer optimaal gebruik gemaakt van de natuurlijke omstandigheden.
Erg mooi dat samenspel van water, ijs en licht.
Dank je voor de uitleg en tonen van de fraaie foto’s.
Dag Kenneth;
Mooi gedaan!
Diagonale lijn, mooie kleuren en compositie.
Ik moet alleen zo’n eind rijden ( nrd/oost NL, en bij die dure brandstof prijzen ga je ook niet gauw ff op de bonnefooi toeren..,.
Maar eigenlijk zou je ’t toch gewoon moeten doen..
mvg
Balen, vanmiddag scheen de zon mooi, en ik vond het gelijk een goed idee om richting het gooimeer te rijden. Dit werd uiteindelijk het eemmeer. Helaas vlak voordat ik daar was verdween de zon achter een dik laag wolken.
Op het eemmeer was niet veel kruiend ijs te vinden, als de zon morgen weer tevoorschijn komt, pak ik de extra 10km om naar het gooimeer te rijden.
Goed idee, leuk te lezen. Echter krijg ik mijn vraag waarom je de grijsfilters gebruikt niet direct beantwoord, zie ik iets over het hoofd qua instellingen?
Hoi Danielle, ik heb een grijsverloopfilter gebruikt om het contrastverschil tussen lucht en voorgrond te beperken. Ik merkte dat de lucht overbelicht raakte in dit geval, waar ik fotografeerde recht tegen een felle zon in. Na zonsondergang was het filter minder nodig, want toen nam het contrastverschil snel af.
Wat een gave foto’s en bedankt voor de tips. Op welke locatie bij het Gooimeer zijn deze foto’s gemaakt?
Dit was op de Gooimeerdijk-Oost, paar honderd meter van Almere-Haven centrum.
Dankjewel Kenneth, dan weet ik een beetje waar ik moet zoeken. Misschien dat ik morgenochtend eens een kijkje ga nemen.
hallo kenneth
n.a.v. jouw artikel ben ik gisten naar Stavoren geweest. het resultaat http://www.bebogard.nl/ijstijd.
Bedankt voor de tips, ze waren zeer welkom.
Gave foto’s en, zoals gewoonlijk: super uitleg :-)
Erg mooie foto’s, vooral hoe je de structuur van het ijs hebt weten vast te leggen.
Heb je de foto’s (zonder verloopfilter) in de Manuele stand genomen of heb je belichtingscorrectie toegepast?
Ik fotografeer meestal in de AV stand. In dit geval heb ik ongeveer 1/3e stop overbelicht bij de foto’s zonder filter en in nabewerking in Lightroom 40-60 extra Helderheid toegepast en het Landscape kleurprofiel gebruikt van Canon.
Erg mooie foto’s!
Vorig jaar februari ook voor het eerst wezen kijken/fotograferen(dit jaar helaas ziek).
Vond vooral het zacht tinkelen,en dan weer kraken en breken van het ijs erg indrukwekkend.
Je kunt er beter wel op tijd bij zijn,want als het in de media geweest is, dan is het gauw topdrukte op het ijs.
@Cees:
Je kunt ook proberen via wat webcams te vinden hoe de situatie is,voordat je op pad gaat.Bijv Urk haven:
http://hdtv.webcam.nl/flevoland2/
Mooie foto’s en goeie tips! :-)