DigitaleFotografieTips.nl

19 reacties op “Tips voor het fotograferen op een bruiloft”

 1. Interessant! Heb je ook eventueel tips voor een communie reportage met kinderen?

 2. Wellicht een aanvullende tip om twee camera’s mee te brengen, beide in gebruik te hebben, met op één camera een standaardzoom (24-85 mm bij fullframe) en de andere camera een telezoom (bijv. 70-200 mm bij fullframe). Zo heb je niet alleen een back-up als je camera het laat afweten, maar kun je ook snel wisselen tussen zoom- en groothoek foto’s, zonder dat je veel tijd verliest.

 3. Misschien onmogelijke vraag, maar wat kun je/mag je vragen voor een volledige reportage? Wat is gebruikelijk, een all-in prijs of een prijs per foto of per uur?
  Lever je alleen afdrukken of krijgt opdrachtgever ook de bestanden (JPEG/RAW). Wat is gebruikelijk in de branche?

 4. Heel goed beschreven.
  Wat ik gemist heb is dat de fotograaf met de ceremoniemeester
  moet afspreken dat de fotograaf niet voor de voeten gelopen moet worden
  door familie en vrienden met cameraatjes en camcorders.
  Ook handig is elkaars 06 nummers uit te wisselen.
  Niet onbelangrijk is dat we het hebben over de juiste trouwdatum.
  Het belang hiervan lijkt vanzelfsprekend maar ik heb het ook anders meegemaakt.

 5. Mijn ervaring is dat je voor jou als fotograaf het meeste rust brengt in de dag, door die goed voor te bespreken met zowel het bruidspaar als met de ceremoniemeester. Deze laatste kan je namelijk op de dag zelf enorm veel werk uit handen nemen en de tijd bewaken, zodat je zelf alleen maar gericht hoeft te zijn op het fotograferen.

  Maak het jezelf daarin niet moeilijker dan nodig, alles wat je door een ander kan laten doen, moet je door een ander laten doen. Des te meer tijd heb je als fotograaf voor de creatieve foto’s en ingevingen.

 6. Bedankt voor jullie reacties!

  @Chris: Zorg dat je enigszins bekend bent met de situatie zodat je niet achter de feiten aanloopt.Probeer zo veel mogelijk vanuit max. 2 standpunten te werken (pastoors vinden het storend als je steeds heen en weer loopt).

  Meet van te voren het licht als je op de manual werkt en probeer niet te flitsen, hoewel daar in de roomse kerk minder moeilijk over wordt gedaan. Met flitsen haal je de sfeer er wel uit. Een statief of een hogere ISO waarde is dan heel handig.

  @Pieter: Wat je vraagt voor een volledige reportage hangt af van je product, ervaring en bekendheid. Een beginner zal minder kunnen rekenen omdat haar of zijn werk nog vorm moet krijgen en er minder of geen ervaring is. Een bruidspaar shopt goed rond en vergelijkt. Het is aan het bruidspaar of zij kiezen voor low-budget (Jpg) of luxer werk (Raw). Persoonlijk kies ik voor kwaliteit en dus hogere prijzen maar dat is maar net waar je voor staat. Helaas zijn fotografen een van de laatste keuzes in het traject en blijft er minder budget over van het bruidspaar want ze willen doorgaans wel duur trouwen (kasteel of zo) en wensen een groot feest met daarop alle toeters en bellen. Geef nooit je Raw bestanden uit handen want dan geef je ook de negatieven weg of reken uit wat het zou schelen als je nabestellingen misloopt en calculeer dat in. Ook dit is heel persoonlijk voor de fotograaf, de een doet dit wel, de ander niet.

  Of je nu per uur, dagdeel of all-in werkt; het gaat er het bruidspaar om wat er onder de streep staat. Het gaat om het eindproduct. Verlies niet uit het oog dat er altijd verdiend moet worden! Je kunt niet elk bruidspaar binnen halen.

  @Bas, Pieter & Erik: Bedankt voor je aanvullende tips!

 7. Leuk, Fred heeft ook onze bruidsrapportage gedaan met een prachtig album!

  Goede tips en herkenbare foto’s. Je tips kan ik zeker terugherleiden naar onze dag.

 8. Graag tips voor foto’s van begrafenis

 9. Handige tips, waar ik zeker wat aan ga hebben. Bedankt!
  In oktober mijn eerste bruidsreportage.

 10. Helder artikel !! En je hebt gelijk dat met regelmaat de fotograaf vergeten wordt bij het budgetteren van een bruiloft.

  Vorig jaar hier een schijnend geval van meegemaakt. Waar men een zeer vriendelijk dame heeft ingehuurd die aangaf meerdere huwelijken, communies etc te hebben gefotografeerd. Ze had een gunstig tarief en ze was beschikbaar.

  Zeer vriendelijke dame die netjes haar checklist had afgewerkt met de ceremonie meester en ze wist exact welke foto’s ze wilde maken. Ze kwam erg zelf verzekerd over, maar er is een maar.

  Na de eerste foto sessie raakte ik met haar in gesprek en hebben we samen snel de foto’s bekeken op en laptop. En dit was even een schrik moment. Compositie zat wel goed, maar je zag erg goed terug dat ze de basis van fotografie nog niet goed beheerste. In goed overleg hebben wij het van haar overgenomen en hebben we haar paar

  Soms krijg ik het gevoel dat er gedacht wordt dat het hebben van een spiegelreflex je gelijk of op korte termijn een fotograaf maakt. Het zijn niet de spulletjes die je gebruikt, maar vooral de kennis en kunde van het gebruik ervan.

  Als je een bruiloft of een ander gebeurtenissen gaat fotograferen tegen betaling die belangrijk zijn voor mensen. Zorg dat je erg goed weet wat je doet, maar al doende leert men. Probeer bijvoorbeeld in contact te komen met een fotograaf die dit al geruime tijd doet. Vraag of je als tweede fotograaf mee mag helpen (bv. gratis) om zo het vak te leren.

  Zelf aantal keer gevraagd om te helpen bij een bruiloft en dat is erg leerzaam en leuk om te doen. Voor mij als tweede fotograaf. Doe het immers voor de fun. :D

 11. Heel erg bedankt! Ik ga voor de 2e keer een bruiloft fotograferen en ben al een stuk rustiger dan de 1e keer. Maar met jouw tips, meeste dingen had ik wel bedacht, maar heb ook veel dingen opgeschreven uit jouw artikel. Bedankt!!

 12. echt super dit artikel.
  ik fotografeer met een Nikon D3200. en een tamron lens 18-200.
  welke lens raad je aan te gebruiken bij een trouwreportage. als beginnend fotograaf ?

  Groetjes Liek

 13. Leuk stuk handig ook! Ik mag in september voor de eerste x een bruiloft fotograferen. Omdat dit voor mij en het bruidspaar erg spannend is hebben we een pre shoot afgesproken om te kijken naar hun wensen en of het klikt. Als dit het geval is ga ik in augustus een workshop volgen om hun dag naar wens te fotograferen. En zelf meer tips voor de juiste foto’s te krijgen. Nu al zin in!!! Groetjes leonie

 14. Bedankt voor de tips.
  Vraag: de bruid is groter dan de bruidegom, welke adviezen kun je geven bij het fotograferen?
  Alvast bedankt.

 15. Super goede tips! Ik heb voor onze eigen bruiloft een professional ingehuurd maar ik vind het zelf ook heel leuk om te doen, ik ga ze zeker gebruiken!

 16. Wat goede tips!

  Even vraag;
  – lever je naast trouwalbum ook op dvd?
  – gebruik je reportageflitser als het mooi weer is?

 17. duidelijke uitleg, super goede tips, zeker om je raad op te volgen en mee te nemen bij een volgende builoftreportage
  Bedankt
  Carmen