- Doorzettingsvermogen
- Heide fotograferen
- Sjouw je geen breuk
- Google Maps voor fotolocaties
- Bewolkte dagen
- Verken de omgeving
- Fotograferen in de regen
- Schemering
- Een grote geheugenkaart of meerdere kleine geheugenkaarten?
- Invulflits
- Landschap in de regen
- Blijf fotograferen na zonsondergang
- Fotograferen bij optochten
- Fotograferen uit de hand bij weinig licht
Jullie kennen inmiddels mijn voorliefde voor de Photographer’s Ephemeris om de zon- en maandstand te ontdekken en te kijken hoe laat en vanuit welke hoek deze in mijn composities gebruikt kunnen worden op een bepaalde dag.
Een ander onmisbaar hulpmiddel is echter Google Maps, met name de Streetview beelden die Google met rondrijdende auto’s opneemt bieden veel inzicht in een fotolocatie.
Vrijwel altijd nadat ik een nieuwe locatie ontdek op internet (via foto’s van anderen) open ik als eerste Google Maps. De satellietbeelden en wegenkaarten bieden een eerste inzicht hoe een locatie in elkaar zit, hoe ver het rijden is vanaf mijn huis, waar ik kan parkeren, etc.
Maar daarmee is het nut van Google Maps niet gedaan. Google heeft minutieus steeds meer kilometers van de wereld in beeld gebracht met eigen auto’s die elke straatje volgen tot soms binnen, in pretparken en onder water aan toe. Deze beelden zijn een geweldige manier om op straatniveau de locatie te inspecteren en alvast mogelijke composities uit te zoeken.
Als je goed kijkt aan de linkerkant van een Google Maps kaart (mits er gegevens beschikbaar zijn) zie je een oranje poppetje die je door er op te klikken en de muisknop vast te houden kunt slepen naar een plek op de kaart.
Op het moment dat je dat doet worden er blauwe lijnen getekend op de kaart.
Hier kun je het poppetje neerzetten en kun je met de pijlen navigeren door de kaart.
Door zo stap voor stap over de weg ’te lopen’ kom je uiteindelijk uit bij dit gezichtspunt van de molens, waar ik ook stond toen ik de avondfoto’s nam vorige week zaterdag (natuurlijk kun je ook direct het poppetje op de brug plaatsen op de overzichtskaart):
Dezelfde plek, maar een iets andere sfeer:
Ook waar de auto’s niet kunnen komen is Google Maps toch van nut. Zo kun je het mannetje van Streetview op de kaart slepen naar rondjes waar foto’s zijn genomen, zoals hier op Marken. En wat ik daarbij ook ontdekte is dat Google een vergelijkbare techniek gebruikt die Microsoft heeft ontwikkeld, waarbij foto’s op elkaar zijn geplaatst om meer van de omgeving te tonen. Met de muis kun je zo (beperkt op dit moment) een breder beeld krijgen door meerdere foto’s aan te klikken.
Voor een toekomstige vakantie ben ik locaties in Schotland aan het onderzoeken. Van een voor mij onbekende regio in Schotland heb ik veel mooie foto’s gezien, maar ik weet alleen de naam van de berg, niet waar vandaan hij is genomen.
Door de naam van de berg op de kaart te zoeken en in te schatten van welke hoek ze zijn genomen kan ik bekijken waar eventuele parkeerplaatsen zijn en kan ik door het poppetje in een fotorondje te zetten zien dat de foto waarschijnlijk vanuit die hoek is genomen.
Ik ben hierbij nog niet bezig op het niveau van het kijken naar waar de zon onder gaat en op komt (dat doe ik bijvoorbeeld met de Ephemeris de dag voordat ik naar de locatie toe ga), maar puur om te kijken waar de interessante composities mogelijk zitten. Tijdens de fototrip zal het weer van die dag en de stand van de zon uiteindelijk bepalen waar ik daadwerkelijk terecht kom voor de uiteindelijke compositie.
Je kunt alles wel virtueel uitstippelen, maar er gaat niets boven een plek zelf ontdekken in het echt, composities proberen en genieten van de mooie lichtomstandigheden als alles bij elkaar komt. Dan kan Google Maps toch niet tegenop. Maar als voorbereidend hulpmiddel is het onmisbaar.
Beste Ken,
ik ben jaren geleden de stac pollaidh op geweest en kan je verzekeren dat je van boven mooie uitzichten hebt. De plaats op de foto komt overeen met de parking plaats. Als je rond deze tijd gaat en je hebt veel geluk met het weer zal je mooie foto’s kunnen maken omdat de lucht nu zuiverder is als in de Zomer. Ook de omgeving is mooi. In die tijd nam ik nog dia’s, zo dus geen foto’s. Ik wens je een fijne vakantie, November is een goede maand om foto’s te maken in Schotland, volle kleurenpracht.
mvg
Francois
Dankjewel voor de tip Francois. Ik heb net geen huisje kunnen regelen daar in de buurt, zit er ongeveer 2,5uur vandaan met wat ik wel kon boeken, maar misschien dat ik toch een poging ga wagen mocht er nog een mooie zonsondergang zich aandienen. En anders komt er zeker een volgende keer :)
Ik gebruik al jaren lange de combinatie van TPE en Google Earth. Het voordeel van Google Earth is dat je makkelijk locaties kan opslaan. Zo heb ik verspreid door Nederland diverse locaties opgeslagen die de moeite waard zijn om eens te bezoeken.
hallo ik ben vandaag paddestoelen gaan fotgraferen moet zeggen dat er mooie bij zijn maar ben toch niet tevreden waar kan ik tips lezen over deze vraag bv dank kees
Dag Kees, deze kun je vinden in het artikel over het fotograferen van de herfst: http://www.digitalefotografietips.nl/fotosmaken/herfst/