DigitaleFotografieTips.nl

11 reacties op “Herfst in het bos”

 1. Wat betreft je opmerking over het fotograferen van alleen de reflectie.. Dat heb ik wel gedaan (resultaten volgen nog, zal ik als voorbeeld hier ook even plaatsen tegen die tijd). Het heeft als effect dat je een vrij abstracte foto krijgt waarbij je volop kan profiteren van de herfstkleuren.

  Wat me in de resultaten opvalt (zowel bij jou als bij mij) is het vermijden van de toppen van bomen. Dat is belangrijk omdat je anders de lucht ziet die dan overbelicht raakt. Een overbelicht stukje lucht leid heel erg af van de herfstkleuren en kan je dus in een bos het beste vermijden.

 2. Prachtige foto’s!
  ik hoop dat ik nog een kans krijg om gauw weer het bos in te gaan!
  Wederom bedankt voor de tips!

 3. Wat ik nu zo prachtig vond was dat je direct al schrijft dat de witbalans op bewolkt staat. Ik heb de witbalans meestal op automaat staan maar ik heb het ook uitgeprobeerd en je ziet echt grote verschillen. Zeker die koele/blauwachtige kleur en het mooie zachte bruine. Mooi.

 4. Een van de eerste dingen die ik op de basiscursus van de fotovakschool leerde was “niet meer op de automaat” en juiste witbalans instellen. Ik begrijp niet dat nog zoveel mensen met de AWB werken en dan ook nog in JPG zodat je het niets eens meer goed kunt corrigeren. Erg jammer van de kleuren die men dan krijgt. Dus gewoon altijd juiste witbalans instellen!

 5. prachtige foto’s (net zoals de rest van je website trouwens)

 6. Al weer een duidelijk artikel met goede tips. Eén vraagje: waarom gebruik je bij de ene foto (bovenste 2) f14 en de andere f6,7? De scherptediepte neemt dan toch af?

 7. Kenneth, wat een toeval, (voor zover dit bestaat) ik ben ook vorige week zaterdag wezen fotograferen in de Leuvenemse bossen. Volgens mij liep je voorbij met je trolley bij een groep fotografen. Ik was daar met een pakttijkgroep van Geurt Besselink. Was een superdag met mooie kleuren en stromend water waar veel leuke dingen mee te doen waren. Ik ga vanavond mijn keuze maken uit de foto’s voor bespreking woensdag a.s.

  1. Hoi Wil, ik heb geen trolley, maar een fotorugzak :) Wij zijn maar één andere fotograaf tegen gekomen en een paar mountainbikers. Was inderdaad een heerlijke dag!

 8. Wat je noemt een paar mountainbikers, ik heb er toch wel een hele horde voorbij zien komen. Gelukkig niet veel last van gehad. En inderdaad een heerlijke dag, was de rit vanuit Brabant zeker waard……..

  1. Die paar mountainbikers waren anders ook nog een leuk foto-onderwerp ;)
   Prima lui, ze hadden een mooie plek om te fietsen ;)