DigitaleFotografieTips.nl

9 reacties op “Vergeet de ISO waarde niet”

 1. Beste Kenneth,

  Ik lees jouw artikelen altijd met veel plezier, als beginner in de fotografie heeft uw informatie/uitleg mij aardig geholpen bepaalde technieken beter te begrijpen.

  Ben sinds kort eigenaar van een Olympus e520, dit zou volgens de medewerker van KE te Rotterdam een geschikte camera zijn als instap model. Meningen op internet zijn verdeeld over de Olympus E camera’s gezien de sensor kleiner is waardoor de ruis (meer) toeneemt bij hogere ISO waarde. De objectieven daarentegen zouden weer wel heel goed zijn.

  Terug komend op mijn vraag!
  De Olympus Four Third systemen hebben een x2 factor, dit houdt in dat 150 mm op het objectief, 300 mm in werkelijkheid word. Moet ik hier ook rekening mee houden met de sluitertijden ?

  M.v.gr,
  Neel

 2. Beste Neel,

  Ik had dan geen Kenneth maar zou toch graag even reageren ;)

  Je 150mm wordt inderdaad een 300mm. Tenminste, niet fysiek natuurlijk :P
  Houd dus ook in dat als je zonder stabilisatie en uit de hand fotografeert je minimaal een sluitertijd van 1/300e nodig hebt.

  Vriendelijke groet,
  Erik

 3. Je kan het volgende ezelsbruggetje gebruiken om de belangrijkste instellingen te controleren. Uit Scott’s Kelby Digital Photography book volume 2:

  W – White balance check
  H- Highlight warning turned on
  I – check ISO speed for corect setting
  M – Mode check (aperture priority, program, manual mode, etc)
  S: check Size (image size and quality)

  afgekort – WHIMS

 4. Erik,

  Bedankt voor je terugkoppeling op mijn vraag, wist namelijk niet zeker of de x2 factor hier invloed op had. Zal daar in het vervolg rekening mee houden!

  Marc,

  Heb het eerste boek, zag later pas dat er een gebundelde versie op de markt was… Maar deze gaat er zeker komen!

  Over boeken gesproken… Heb ook gekeken naar boeken van John Freeman, worden ook positieve reacties over geschreven. Delen mensen die hier lezen deze mening?
  Beide bedankt voor deze informatie!

  M.v.gr,
  Neel

 5. Hallo Neel,
  de boeken van John Freeman ken ik niet, maar wel die van Micheal Freeman:
  http://mchangsp.blogspot.com/2010/02/photographer-eye-michael-freeman.html

  The Photographer’s Eye is een boek wat ik kan aanbelen!

  Marc

 6. Hi,
  Ik heb de Nikon D90. Zoals hierboven genoemd is de standaard iso 200. als je naar iso 100 wilt ga je via L03, L02 en L01(L=low)
  Waarom hanteerd Nikon als standaard iso 200? Geeft dit met de Nikon camera’s het beste beeld en kun je beter weg blijven van de lagere iso’s?

  gr.
  Robert

  1. Hoi Robert, Nikon heeft bepaald dat voor die camera ISO 200 de beste resultaten geeft (er zijn een paar Nikons die standaard op 100 staan). Maar vaak ronden de fabrikanten tijdens het testen ook af naar de volgende ISO waarde en zou het best kunnen dat ISO 120 optimaal was.

   In sommige situaties kan ISO 100 net iets extra dynamisch bereik geven, wat het geval lijkt te zijn bij jouw D90 volgens deze grafiek (http://home.comcast.net/~NikonD70/Investigations/Photographic_Dynamic_Range.htm), hoewel het verschil niet heel erg groot is, misschien in de meeste gevall niet merkbaar. Maar je zou de verschillende ISO waarden onder gelijke omstandigheden eens kunnen testen.

 7. Hartstikke bedankt voor de tips, ben gelijk wezen kijken hoe ik het gebruiken moet. Ik had nooit aan de iso verhoging gedacht. Zo zie je maar je bent nooit te oud om iets te leren.
  vr .gr . sylvia.

 8. Beste Kenneth,
  mijn mening is de ISO instelling zo laag mogelijk te houden net als vroeger bij analoge fotografie lever je bij verhogen van de ISO kwaliteit in. In digitale termen je verhoogd het signaal met als gevolg ruis, dat is enigszins met CMOS te compenseren door voor een grotere sensor te kiezen. Voor CCD is die optie er niet en zal er altijd ruis zijn (reden dat MF camera’s slechter presteren bij ISO hoger dan 400, ondanks dat de sensor wel 2 tot 25 keer groter is)
  Maar dus voor CMOS zou ik voor lage ISO kiezen (100 tot max 400) tenzij er bijzondere omstandigheden zijn maar die gelden meer voor de profs. Voor 99% van de hobby fotograaf zal 100 ISO tot 400 ISO voldoende zijn. De sluitertijd blijft belangrijk in combinatie met de brandpunt maar VR kan een goede hulp zijn.