DigitaleFotografieTips.nl

7 reacties op “Liveview voor landschappen”

 1. Beste Kenneth,
  Dit valt mij nu tegen, heb jij nu pas liveview en gebruik je het voor het eerst. LOL
  Op mijn Canon EOS 450D zit het ook en ik gebruik het regelmatig, vooral in het scherpstellen en het maken van een compositie. Waar ik het ook voor gebruik is bij macro, zoals iedereen weet verlies je nogal snel wat van de scherptediepte. Wanneer ik wil dat de hele foto scherp is maak ik verschillende opnames. Via mijn liveview stel ik scherp op een punt en wandel dan als het ware over het hele vergrote beeld heen en maak dan elke keer een opname. Daarna leg ik in Photoshop alle opnames op elkaar en maak daar een foto van. Uiteraard werkt dit alleen als het beeld volledig stil staat en je tijdens het scherpstellen niets in de opstelling verplaatst.

 2. Na het plaatsen van deze reactie, zie ik dat de door mij vermelde websites niet goed worden weergegeven. Het zijn deze:
  http://iturl.nl/snjzXS

  http://iturl.nl/sn9Lj

  http://iturl.nl/snkUC

  Ben benieuwd als ze nu wel werken.
  Sorry voor het ongemak

 3. Geachte heer Stel,

  U had als U goed opgelet had kunnen weten dat de heer Verburgh sinds kort pas beschikt over een camera die over liveview beschikt, namelijk de 5D mark II.
  Dat is de reden dat de heer Verburgh niet eerder gebruik maakte van liveview.

  Vriendelieke groeten.

 4. Beste Gerrit,
  Complimenten voor je fotografie!
  Dat stuk van “Wanneer …….. tot Photoshop” kan je dat wat verder toelichten? Maak je een compositie waarin je scherpstelt en die je dan vervolgens in delen vast legt en die delen dan weer stitchen? Wat is daarbij de extra functie van liveview? Doe je dat uit de hand of op statief? Stel je handmatig scherp?
  Kenneth, voor fotograferen vanuit een bijzondere positie (laag, hoog o.d.) kan je ook gebruik maken van een hoekzoeker. Hiermee kan je o.a. ook goed uit de hand fotograferen en bijv. zeer laag bij de grond toch uitstekend je compositie en alle instellingen beoordelen. Je hebt dan geen last van licht op je scherm.
  Voor ieder veel fotografeer plezier,
  Groeten, Alex.

  1. Alex,
   Natuurlijk kan ik dat, maar het lijkt mij handiger wanneer wij even telefonisch contact hebben. Mijn mobielnummer is 06 53472871, of geef je vast nummer per e-mail aan mij door en dan niet via deze link maar gerritstel@kpnmail.nl.
   Groet Gerrit

 5. één van de eerste dingen waar ik achter kwam (toen ik net de Olympus E520 had, nu gebruik ik een Pen) is dat het een handig hulpje is bij het manueel instellen van de witballans (via kelvin) ,eventueel voor creatieve doeleinden.

 6. Bedankt voor je uitleg.
  Ik heb na een analoge fotoperiode in de jaren 70-80 eigenlijk weinig meer aan mijn fotohobby gedaan afgezien van de zo af en toe huis-tuin en keukenkiekjes met een standaardtoestelletje. Maar ben nu sinds enkele maanden weer begonnen met een 2e hands EOS 450D.Die dus als een van de eersten alleen nog maar op het creatieve gedeelte liveview heeft.
  Ik lees dit soort uitleg/ervaring van anderen graag om de inhaalslag van het vroegere analoog naar digitaal zo vlot en goed mogelijk te maken. Dus bedankt voor je bijdrage.
  Maar een ding klopt m.i. niet en wel het stukje van stof op de sensor bij opgeklapte spiegel. De sensor wordt niet door de spiegel afgesloten maar door de sluiter. En als de sluiter open is, is de spiegel altijd opgeklapt. Een van te voren opgeklapte spiegel zou in theorie zelfs nog een klein voordeeltje kunnen hebben doordat het door de spiegelbeweging eventueel aanwezig en opgewaaide stof al weer is neergedaald als de sluiter opengaat.
  Gr. Ben