DigitaleFotografieTips.nl

51 reacties op “Iedereen aan de full-frame camera?”

  1. Nou… over techniek en gevoel voor fotograferen.
    Begin eens met dat photoshop geneuzel weg te laten. Dat is geen fotografie maar spelen met je computer…
    Ik moet altijd lachen dat iemand zich professioneel fotograaf noemt terwijl hij/zij de foto gaat bewerken met software hahaha…
    Foto’s maak je met een camera en niet met een PC, als je een foto gaat bewerken ben je een waardeloze fotograaf.

    1. Weer een typische reactie van iemand die niets van fotobewerking kent.

  2. @ Roger,
    Toen onze dochter en haar toekomstige op hun huwelijksdag de monumentale trappen van het stadhuis van Leuven wilden betreden lag het er vol met zwerfvuil ( o.a. papiertjes en bekers van een bekend fastfoodrestaurant ). Overal lag er zwerfvuil, op straat, op de trappen, zelfs op de balustrade en tot aan de inkomdeur. De fotograaf heeft niet gefotoshopt maar iedereen – letterlijk iedereen – vraagt zich af waarom hij die afval niet digitaal weggewerkt heeft.

    – Eerst het zwerfvuil opruimen was geen optie ( x-tal minuten later was de volgende aan de beurt )
    – Iedereen achter de bruid en bruidegom zetten om de vuiligheid uit het zicht te houden is ook geen optie.

    Heb jij dan misschien een gouden tip om in zulke omstandigheden optimale foto’s van de bruid en de bruidegom te maken?
    De enige optie die er is – buiten digitaal bewerken – is geen foto’s maken aan het belangrijkste gebouw van die dag ( na hun woning en de feestzaal natuurlijk )

  3. Waarom zou photoshop slecht zijn? Een vrouw met makeup is toch ook een ‘echte’ vrouw? Of zit ik nu verkeerd ;-)

  4. Photoshoppen is niet “make-up aanbrengen” maar meerdere operaties ondergaan (benen verlengen, borstvergroting, volledige facelift, liposuctie, moedervlekjes wegsnijden, …) Spreek je dan nog van een “echte” vrouw als je van een 80-jarige een 25-jarige probeert te maken. Ik kan maar één ding zeggen, gelukkig is photoshoppen niet zo duur want anders was ik allang gescheiden c{:-))

  5. Photoshoppen moet kunnen maar de basis moet zo goed mogelijk zijn. En dat kan je zeer gemakkelijk bereiken door op enkele details te letten. Echter, zoals in mijn eerst posting vermeld kan je zwerfvuil niet “wegfotograferen”, dat moet je wel wegwerken met te photoshoppen. Echter, als je dat niet 100% onder de knie hebt kan je er meer mee om zeep helpen dan goed mee doen.
    Trouwens, foto’s bewerken doe je best en het gemakkelijkste op foto’s in RAW-formaat en dat zijn over het algemeen nogal grote bestanden.

  6. Roger: iedere professionele fotograaf maakt foto’s in RAW formaat. RAW is de digitale variant van een negatief. Dat wil zeggen dat het bestand nog bewerkt moet worden wil je een goed resultaat krijgen. Net als een negatief nog ontwikkeld moet worden. In feite kun je wat dat betreft photoshop vergelijken met een doka. Daarin werd de foto namelijk ook ‘bewerkt’ (contrast, belichting, etc). Iedere professionele fotograaf zal dus photoshop of iets vergelijkbaar gebruiken als digitale doka. Photoshop wil niet automatisch zeggen dat foto’s gemanipuleerd worden,

    1. RAW is een goede keuze als je voornemens bent veel bewerkingen uit te voeren. Beter nog is om in TIF format te fotograferen en dan in 16 bits, dat kan alleen met Hasselblad, Phase One, Mamiya en enkele anderen MF camera’s. Bij de Nikons is het TIF 8 bits zowel in DX als FX format.
      Een JPEG moet je zien als een Digitale Dia het is een puur eindproduct en als zodanig ook direct algemeen bruikbaar. Er zijn genoeg prof fotografen die op JPEG schieten (Persfotografen, genruikers van Hasselblad en Phase One.

  7. Dag Roger,
    je hebt wel een ernstig gevoel van superioriteit over je.
    Mijn advies zou zijn om je eens rustig te verdiepen in de mogelijkheid om je digitale foto zodanig te bewerken dat je tevreden bent met het resultaat. En vergis je niet hoor Roger…..ook dat bewerken vereist vaardigheid…..zie het als het bespelen van een muziekinstrument.
    Weinig kennis/vaardigheid betekent beperkte kwaliteit afleveren.
    Veel kennis en vaardigheid vergt jarenlange oefening maar dán kan je ook wat.
    Zelfs Rembrandt van Rijn ‘bewerkte’ zijn schilderijen. Hij kreeg het er echt niet in 1x op.
    Niet meer zo neerbuigend doen over gebruikers van een bewerkingsprogramma hoor….dat is geen mooie eigenschap.
    fred spoel

  8. Ik denk dat meneer in kwestie, genaamd Roger, nog van de oude stempel is en het gewoon lastig vindt. Hoogwaarschijnlijk heeft hij moeite met het gebruik van de digitale mogelijkheden.Hij typt bv nog met 2 vinger’s :-)

    @ roger, blijf lekker je foto’s ontwikkelen bij de kruidvat.

  9. Ik denk dat Roger niet van het ‘empathische’ type is ;)

  10. Alles mag als het resultaat maar goed is in de ogen van de maker.
    Fotografeer en doe met de foto wat je wil. Knip plak gebruik filters ga lekker je gang. Geniet van je hobby / beroep en maak ware kunstwerken. Natuurlijk kan een foto zonder bewerken ook een waar kunstwerk zijn, Dat is ook goed.
    Laat je in ieder geval nergens door beperken en al helemaal niet door meningen van wie dan ook.

  11. De discussie over “fotoshoppen” heb ik al zo vaak gevoerd. Wees niet te kortzichtig. Een fotograaf maakte vroeger een afdruk van een negatief in zijn.donkere kamer en bewerkte die op vele manieren door naar keuze te belichten waar en hoe hij maar wilde. Dat kunnen wij nu digitaal ook en zeer geavanceerd. Een handig hulpmiddel of een leuke hobby, wat doet het er toe! Wij gaan toch ook niet meer met de paardentram naar ons werk. Een echt boek wordt ook niet perse meer met de hand geschreven.

  12. Hé??… dit artikel gaan toch over fulframe camera”s.. ????

  13. Wat een mooi artikel over full frame camera’s. Het geeft mij nu een beter beeld. Ook over dat meer megapixels of een grotere sensor niet altijd beter hoeft te zijn, zeker qua kosten. Bedankt voor de heldere uitleg.