DigitaleFotografieTips.nl

10 reacties op “Het licht zien”

 1. hoi Kenneth,

  Wederom een fantastisch artikel. Ik reageer niet op elk artikel maar lees ze wel allemaal. Dus vooral zo doorgaan. De mensen waarbij ik jou site ook onder de aandacht heb gebracht zijn ook enthousiast over deze site. Vooral zo doorgaan.

  met vriendelijke groet,
  Marco mensink

 2. Leuk artikel. Over de studiofotografie nog het volgende. In de tijd dat ik nog een eigen studio had was het gedeelte waar de opnamen gemaakt werden geheel zwart geschilderd. Muren, vloer en plafond. De ramen waren voorzien van zwarte velours gordijnen. Zo kon alle invloed van buitenaf worden uitgesloten en was met zekerheid te zeggen dat alle licht bewust was toegevoegd aan de opname.

 3. Hi Kenneth,

  Misschien kun jij me helpen, ik zou er in ieder geval heel erg dankbaar zijn:

  Ik probeer al een heel tijdje “the finger of god” vast te leggen, maar het wil mij gewoon niet lukken.

  Wat ik daarmee bedoel? Het heeft net geonweerd en de wolken breken open. Die dikke en felle straal licht welke dan op het voor de rest duistere landschap valt. Net als de vinger van god.

  Echter zit ik met het probleem dat de fotos allemaal heel plat lijken en niet echt een straal te zien is, alleen een lichte vlek op de aarde / zee…

  Wat doe ik verkeerd? Is dit puur alleen toeval dat dit bij sommige fotografen heel duidelijk te zien is en komt door de omstandigheden (stof, regensluiers) in de lucht? Of kan ik daar door fotografische trukjes invloed op nemen?

  Alvast hartelijk bedankt voor jouw moeite!

  Groeten,

  Rene

  1. Hoi Rene, ik denk dat je zoiets bedoeld als op http://www.flickr.com/photos/kennethverburg/2615675441/, maar dan nog wat meer open en feller. Wat hierbij kan helpen is de foto iets onder te belichten (deze foto is -1/3 onderbelicht, eigenlijk is de achtergrond al iets te donker), hiermee vergroot je het contrast en het licht steekt dan scherper af. Helpt dat?

 4. Hoi Kenneth,

  Hartelijk bedankt voor jouw tip! Ik zal ermee aan de slag gaan zodra zich de volgende mogelijkheid voordoet. Uiteraard zal ik het doorgeven!

 5. Hoi Kenneth,

  Ik heb een vraagje..
  Als je in een feestzaal b.v trouwerij… foto`s maak moet je dan nog een extra flitser hebben?ik zelf heb een Sony A290 er zit natuurlijk wel flits op maar is dat wel genoeg voor in een zaal waar alleen sfeerverlichting is om foto`s te maken?of worden ze dan allemaal donker.misschien een domme vraag maar ik ben een beginner wat foto`s maken betreft met een spiegelreflexcamera het is mijn eerste die ik in bezit heb…dus echt een leek…maar mijn aanstaande schoonzus heeft gevraagt als ik wat foto`s wilde maken van de famile…en dan wild ik graag een beetje fatsoenlijke foto`s geven aan haar.
  Tips enzo allemaal welkom.
  Alvast bedankt voor je reactie.
  GroetjesTanja

 6. Geweldige site! Super dat je je kennis met ons deelt.ik ben echt een beginner,je tips goed lezen en te begrijpen .
  Van harte dank!
  Angela.

 7. Kenneth,
  Met geboeidheid lees ik regelmatig je heldere instructies.
  Bij het stukje wat je omschrijft van het fotograferen met tegenlicht,
  moet je me even helpen. Je schrijft dat, wil je geen zwarte silhouetten krijgen je met een lange sluitertijd moet werken.
  Bij de prachtige foto van van een takje in het tegenlicht geef je echter een sluitertijd aan van 1/2500 dat is toch een hele korte sluitertijd?
  Wil je reageren?
  met dank Agnes