DigitaleFotografieTips.nl

21 reacties op “Must-have plugins voor Lightroom 2”

 1. top tip, ga randen plugin probeten. DANK!

 2. Iedere keer kijk ik met spanning uit naar de volgende aflevering.
  Enorm leerzaam maar ik zou toch graag, indien sprake is van downloads van programma’s, vermeld zien of zij voor PC of Mac of beide geschikt zijn en
  voor welke versie(s)
  met vriendelijke groet,
  CN

 3. Zal ik doen, in dit geval werken ze op beide systemen in Lightroom vanaf versie 2.0.

 4. Hey Kenneth

  Ik heb de plugin gedownload maar ik krijg hem niet aan de gang.
  Bij stap 4 van Timothy moet ik iets dubbel aanklikken, namelijk ‘mogrify configuration’.

  2.On the left side of the export dialog box, under ‘Post Process Actions’ double click on ‘Mogrify Configuration’.
  3.In the Mogrify Configuration panel which is now showing on the right, press ‘Choose’, browse to the ImageMagick installation (e.g. C:Program FilesImageMagick-6.4.1-Q16 – this will vary with the version of ImageMagick) and choose mogrify.exe

  Dit wil niet. Het driehoekje ervoor is niet helemaal zwart, maar ‘gestippeld’. Moet ik misschien eerst een donatie doen? Dat zou vreemd zijn want volgens Timothy kan je 10 afbeeldingen exporteren met alle opties van de plugin.

  Deze foutmelding krijg ik:

  “” wordt niet herkend als een interne
  of externe opdracht, programma of batchbestand.

  The error occured when trying to run this command:
  “” -virtual-pixel mirror -bordercolor “rgb(0%,0%,0%)” -background “rgb(0%,0%,0%)” -gravity northwest -extent 2848×4288 -border -0x-0 -quality 100 -type TrueColor -strip “C:DOCUME~1JanLOCALS~1TempLR-5.jpg”

  1. Hoi Jan,

   Het bovenste plaatje op http://timothyarmes.com/lr2mogrify.php?sec=quickguide is misschien wat duidelijker wat de bedoeling is. Als je dubbelklikt links komt er een vinkje te staan en voegt hij een sectie rechts toe. Je kunt dan niet het pijltje naar beneden klikken en naar de Choose… knop gaan?

   De foutmelding geeft aan dat hij het programma “” niet kan herkennen, dat komt omdat de locatie van mogrify.exe nog niet is toegewezen, dus die stap moet wel worden gedaan.

   1. Hallo Kenneth,

    Ik twijfel of ik wel het juiste ImageMagick bestand download. Bij de vraag om het pad naar ImageMagick te geven bij de export loop ik vast. Ik heb wel een uitgepakte map met de naam ImageMagick maar hier zit geen exe-file in.

    Tja, ik heb maar een .zip in die enorme lijst op de server gekozen dus misschien doe ik daar iets fout….?

    Ben toch aardig handig met pc’s maar hier kom ik niet uit… :-(

    Gr,

    Frank

     1. Hij doet ’t!

      Je opgegeven link gaf een foutmelding (file is corrupt bla bla) maar deze stond er vlak boven: http://www.imagemagick.org/download/binaries/ImageMagick-6.5.4-0-Q8-windows-static.exe

      Q8 ipv Q16. Of dat nog verschil zal maken weet ik niet maar ik heb net een foto geexporteerd en de randen staan er op.

      Ik was al een tijdje op zoek naar een makkelijke manier om randen te maken en dit werkt geweldig!

      Thanks!

      Rest mij nog je te complementeren met de, naar mijn mening, meest overzichtelijke en duidelijke website voor de beginnende fotograaf! Geweldig!

      Gr,

      Frank

   2. Hey Kenneth

    De plug-in werkt nu, bedankt!
    Ik heb alleen nog een probleem met het importeren van een grafisch logo. Het lukt me namelijk niet om alleen de tekst van mijn logo zonder achtergrond als afbeelding op te slaan in Photoshop.
    Kun je ook een layer vanuit Photoshop invoeren in deze plugin?

    1. Hoi Jan,

     Is het logo een JPEG? Deze heeft geen transparante achtergrond. Als je hem als GIF of PNG opslaat kan dit wel. Op http://www.mediacollege.com/adobe/photoshop/transparent/background.html staat een stappenplan hoe de achtergrond doorzichtig te maken, als je hem als GIF opslaat met de standaard instellingen moet hij doorzichtig blijven.

 5. Kan ik deze plugin ook voor mijn hyves pagina gebruiken?

  groetjes,
  Wim

  1. Hoi Wim, dat is niet mogelijk op dit moment.

 6. Weer veel dank voor dit inspirerende en leerzame artikel!
  Een vraag: ik wil graag een serie foto’s(een reportage)in een door mij gewenste volgorde uploaden naar Flickr. Naar ik begrijp kan je foto’s in een set alfabetisch ordenen; de andere mogelijkheden voldoen niet. De foto’s moeten dus van tevoren alfabetisch geordend worden. Biedt de hierboven genoemde plug-in die alfabetische ordeningsmogelijkheid of is die in LR aanwezig? Of zit er niets anders op dan de foto’s met de hand te voorzien van een letter A, B, C, etc.

 7. Hoi Menno,

  De plug-in heeft de mogelijkheid niet, maar Lightroom kan wel sorteren als je in de Library Grid view werkt (G sneltoets). Onderin zit een optie “Sort” waarmee je op tijdstip van inlezen, maar ook op File Name kunt sorteren. Aan de hand hiervan kun je dan een selectie maken voor de plugin.

  Je kunt ook snel achter elkaar foto’s exporteren als je “Export with previous” kiest en minimaal één keer wel het export scherm met Flickr open hebt gehad.

 8. hallo,

  ik heb deze plugin: LR2/Mogrify , geinstalleert. (Bestand>plug-inbeheer)

  Alleen ik kan hem niet gebruiken?

  als ik naar bestand>plug-inopties ga staat er bij: geen gedefinieerd .

  terwijl als ik naar het plug-inbeheer ga staat dat deze wel geïnstalleerd is..

  doe ik iets verkeerd?

  mvg
  marco

  1. Hoi Marco,

   De LR2/Mogrify plug-in staat wel als actief in plug-in beheer (als je op de naam van de plug-in klikt wat staat er bij Status)? Als hij actief is, dan moet je in het Bestand > Export… scherm de losse elementen inschakelen, als het goed is zie je aan de linkerkant van het Export scherm “Post Process Actions” als de plug-in actief is.

 9. Hallo kenneth,

  Nu zie ik inderdaad de plug in via export.

  Wel jammer wanneer je een border wil maken, dat je niet ziet wat je doet, alleen als je daadwerkelijk gaat exporteren…
  of doe ik iets verkeerd zodat je wel kan zien wat je uitspookt voordat je het bestand gaan exporteren?

  mvg
  marco

  1. Nee, je kunt dit niet real-time zien, er zit geen preview functie in. Wellicht dat dit in Lightroom 3 mogelijk wordt.

 10. Ok dan.

  bedankt voor je hulp.

  Ik heb al veel geleerd van deze site! top!

 11. Geweldige tip!

  heb net even snel een test export gedaan om het effect te zien. Even de boel bestuderen maar dan blijkt dat het redelijk voor zich spreekt en makkelijk te gebruiken is. Leuk! Ga ik zeker vaker gebruiken.
  Ik ben echt blij met je site en al je geweldige tips. Ik volg je site al een tijdje en heb ‘m al aan diverse fotovrienden doorgegeven. Hij wordt zeer gewaardeerd!

  groet Babs

  Keep up the good work!

 12. Kenneth,

  Ik meen ooit ergens gelezen te hebben dat de export plug-in van JFriedl geexporteerde foto’s van een tag o.i.d. kan voorzien opdat je makkelijk kunt nagaan welke foto’s al op bv FLickr staan.
  Ik deze optie van met de beste wil van de wereld niet vinden noch worden de afbeeldingen automatisch van een markering voorzien.

  Is de wens de vader van gedachte of heb ik het echt ergens gelezen?

  Jeffrey Friedl heeft intussen een nieuwe update (versie 20100630.188) gelanceerd.

  Cor