- Toon je kunnen met een portfolio
- Toon je portfolio op je iPad
- Altijd je portfolio op zak
Als ik alleen op pad ben met mijn camera wordt ik wel eens aangesproken door mensen die geïnteresseerd zijn in wat ik doe. Ik heb een aantal visitekaartjes bij me met de adressen van mijn fotoblog en deze site, maar wat nog veel beter werkt is om meteen je beste foto’s te laten zien. De iPhone en iPod touch zijn hier perfect voor te gebruiken, je hebt dan altijd je portfolio op zak.
Het 3.5″ scherm van de iPhone en de iPod touch is standaard in dezelfde verhouding als de foto’s die uit een digitale camera komen, er zit geen interface in de weg en de beelden zijn scherp en mooi van kleur.
Een ideaal hulpmiddel om je portfolio onder de aandacht te brengen, vooral als je op dat moment niet de beschikking hebt over internet om bijvoorbeeld je foto’s in je Flickr account of op je fotoblog te tonen.
Daarnaast heb je meestal ook wel een telefoon of muziekspeler bij je, zeker op reis. Steeds vaker zijn dat iPhones en iPods (vrijwel gelijke functionaliteit wat dit betreft).
Ikzelf heb een iPod touch, in combinatie met Lightroom en iTunes heb ik hiervoor een simpele workflow uitgewerkt die ik in dit artikel graag met je deel. Het is niet heel erg ingewikkeld, maar misschien heb je, je nog niet de mogelijkheden gerealiseerd.
Lightroom
Ik gebruik Lightroom voor het beheren en bewerken van mijn fotocatalogus. In Lightroom kun je sterren uitdelen aan foto’s. Foto’s die in mijn portfolio kunnen geef ik vijf sterren. Met behulp van de ‘Smart Collections’ functionaliteit in Lightroom wordt automatisch mijn Portfolio collection gevuld. Ik heb filters per jaar (zie onderstaand screenshot), maar ook op specifieke keywords (zoals landschap, portret, Almere) en een algemene map die alle vijf-sterren foto’s over de jaren bevat.
Vervolgens exporteer ik de foto’s naar een map op de harde schijf, deze kan ik dan later aan iTunes koppelen voor synchronisatie met de iPod. De naam die je aan de map geeft komt ook op de iPhone/iPod te staan, daarmee kun je dus handig een set samenstellen.
De resolutie van de iPhone/iPod is 320×480 pixels. Ik heb in mijn export ‘preset’ dan ook aangegeven dat de ‘long edge’ (de langste zijde) maximaal 480px mag zijn. Doordat je de iPhone/iPod kunt draaien maakt het niet uit of de foto horizontaal of verticaal staat. iTunes kan ook verkleinen, maar door dit direct in Lightroom te doen heb ik er meer controle over.
Als het weer tijd is om een nieuwe selectie foto’s aan de iPod toe te voegen exporteer ik de volledige portfolio map vanuit Lightroom naar dezelfde locatie op de harde schijf zodat de map waarmee iTunes synchroniseert steeds wordt aangevuld.
Het enige nadeel is dat foto’s die uit het portfolio verdwijnen wel in de map met exports blijven staan. Daarom overschrijf ik standaard alle foto’s bij export, zodat de wegschrijf tijd voor alle foto’s die in het portfolio moeten blijven gelijk is. De foto’s met een oudere datum kan ik dan makkelijk er uit pikken en naar de prullenbak verplaatsen. Bij de eerstvolgende synchronisatie in iTunes zijn de foto’s dan weg.
iTunes
De volgende stap is dat je in iTunes één of meerdere mappen aanwijst die met je iPhone/iPod moeten synchroniseren. Druk op de naam van je iPhone/iPod in iTunes en open de Foto’s/Photos tab. Geef aan waar iTunes de foto’s kan vinden, in mijn geval staan ze op de harde schijf bij Pictures.
Vervolgens geef je aan welke foto’s er moeten worden gesynchroniseerd. Je kunt zo veel mappen opgeven als je wilt, iTunes vult je iPhone/iPod op volgorde van hoe de mappen in deze lijst staan totdat alle foto’s er op staan of de ruimte op is. Voortaan synchroniseert iTunesnu dus ook je portfolio mee met de laatste muziek-, video- en podcast toevoegingen. Zo heb je altijd een verse set beschikbaar om aan geïnteresseerden te tonen.
Je portfolio komt in een slideshow terecht, met je vingers scroll je naar de volgende foto. De interface verdwijnt dan uit beeld zodat het volledige beeld met je foto’s wordt gevuld.
Een andere goede tip is om je wallpaper op je iPhone/iPod aan te passen. Een foto die iemand daar toevallig op ziet kan op zichzelf weer een aanleiding zijn om met mensen over je fotografie te praten.
Portfolio
In één van de screenshots zag je dat ik 97 foto’s synchroniseer met mijn iPod. Dit zijn er veel te veel om in je portfolio te hebben. Je kunt het beste maximaal 10-15 foto’s hebben per categorie, zodat je gericht aan iemand je beste foto’s in een categorie kunt laten zien zonder dat het meteen saai wordt.
Probeer in je portfolio de onderwerpen afwisselend te houden. Meerdere keren dezelfde persoon laten terugkeren (tenzij de categorie helemaal over die persoon gaat) is meestal niet aan te raden. Probeer ook afwisselende foto’s te plaatsen. Verschillende bewerkingen van dezelfde foto zijn meestal niet nuttig, tenzij je geen keuze kunt maken voor de beste foto en er zijn geen betere foto’s. Als je dit er bij zegt laat je zien dat je er wel over hebt nagedacht, dan is het minder erg.
Ik probeer aan de hand van alle foto’s in het portfolio ook te kijken of ze wel een sterk geheel vormen, een vijf-sterren foto op zichzelf kan wel goed zijn, maar toch niet in het portfolio passen of toch minder zijn dan de andere foto’s er omheen. Dan gaat er toch een ster af. Je portfolio is zo goed als de slechtste foto.
Vanzelfsprekend zit je niet aan Lightroom vast voor de export. iTunes kan zelf foto’s verkleinen, dus je kunt ook foto’s die je hebt bewerkt in Picasa of de Nikon/Canon tools hiermee synchroniseren. Heb je een Mac, dan kun je vanuit iTunes direct in je iPhoto of Aperture database albums selecteren. Scheelt dus een extra export stap.