Als ik er op uit trek om te fotograferen heb ik een plan in mijn hoofd van waar ik ongeveer mee thuis wil komen, maar ik sluit me daarbij niet af van wat spontaan op mijn pad komt. Soms kan het de moeite waard zijn om even op een plek rond te hangen of het moment af te wachten. Andere keren komt het aan op snel handelen.
Natuurlijk leg je een evenement of gebeurtenis vast, maar die afwijkende foto’s kunnen net wat meer sfeer en humor toevoegen aan een serie. Zeker bij grote publieksevenementen zoals fantasy evenementen, parades, sport evenementen, etc.
Bijvoorbeeld in onderstaande foto. De verkeersregelaar aan de andere kant van deze brug begon opeens te roepen. Ik draaide me om en zag dat deze man onverstoorbaar op het triathlon parcours zijn hondje aan het uitlaten was. Een interessante (niet-letterlijke) botsing tussen twee leefwerelden:
Of wat te denken van dit moment tijdens de Elf Fantasy Fair 2011 bij Kasteel de Haar:
Het loont altijd de moeite om je ogen open te houden, ook als je even bent gaan zitten. Misschien wel juist als je even de tijd neemt de wereld te observeren kom je de ene interessante situatie na de andere tegen. Straatfotografen leven van dit soort momenten.
En niet alleen maar recht voor je, ook links of rechts van het beeld of achter je kun je zo maar een interessant moment treffen. Bijvoorbeeld als iemand tijdelijk even de zomercarnaval parade heeft verlaten om even wat te drinken te halen of uit te puffen:
Momenten zijn soms snel voorbij, het is dus belangrijk dat je altijd je camera bij de hand hebt om snel een foto te maken. Dit betekent dat je niet de lensdop terug op de lens doet, de camera onder handbereik houdt en voldoende ruimte vrij houdt op je geheugenkaartje om snel een paar foto’s te maken (dat betekent dus misschien eerder van kaartje wisselen dan je normaal zou doen als je voelt dat er even een rust moment is).
Goede kennis van je camera kan van essentieel belang zijn om het beeld te vangen. Als het moment zich voordoet moet je razendsnel inschatten of er een aanpassing van diafragma, sluitertijd of compensatie van de belichting die de camera voorstelt, vereist is.
Gaat een langzame sluitertijd hier misschien een beter resultaat opleveren:
Of helpt het juist om de achtergrond volledig onscherp te maken:
Je hebt vaak geen tijd om met de instellingen te rommelen, vertrouw op je camera en probeer de compositie zo sterk mogelijk te maken. Kies bijvoorbeeld één van de semi-automatische instellingen (diafragma- of sluitertijdvoorkeur bijvoorbeeld) van de camera om snel een foto te kunnen maken als de kans zich voordoet.
En heb je toch een tweede of derde kans, maak dan extra benodigde aanpassingen of wijzig je compositie om het beeld nog beter te maken.
Makkelijker gezegd dan gedaan. Oog voor detail en camerakennis ontwikkel je vooral door veel te doen en te experimenteren. Dus ga zo veel mogelijk met je camera op stap. En als je vaker er op uit trekt is de kans ook nog eens groter dat je zo’n moment treft!
Leuke foto’s en interresant onderwerp! Heb alleen nog wel een vraag: de foto’s die je hebt gemaakt staan soms gewoon mensen herkenbaar op. Kan je die foto’s zomaar op het internet plaatsen? Dit ivm de privacy en niet iedereen er van gedient is om herkenbaar op internet te staan.
Greatz Ronald
aan Ronald
Dat is een interessante materie van de wetgeving die in elk land soms anders wordt toegepast. Het mag bijvoorbeeld niet als iemand duidelijk te kennen geeft zulks niet te willen. Op openbare plaatsen echter (straatbeeld) fotograferen is in principe toegestaan. Er zijn boeken en artikels over dat onderwerp verschenen (zie maandbladen over fotografie).
Bert
Interessant artikel. Goed geschreven :)
Ik heb eigenlijk dezelfde vraag als Ronald :).
Groetjes!
Wat ook nog weleens vergeten wordt is achterom kijken. Stel je loopt door een mooi natuurgebied of park, is het vanzelfsprekend dat je voor je en naast je kijkt. Achter je wordt nogal eens vergeten. Maar achter je is natuurlijk de voorkant van achteren :)
Groet Bas