DigitaleFotografieTips.nl

14 reacties op “Fotograferen uit de hand bij weinig licht”

 1. Hallo Kenneth,

  Kun je mij uitleggen hoezo de iso op een fullframe hoger kan zijn dan op een crop-camera en toch minder ruis opleveren?

  Peter

 2. Dankzij het gebruik van raw kan ik in Lightroom of Photoshop soms nog tot een ganse stop (eventueel lokaal) optrekken!

 3. Hallo Peter,

  Dat is niet zo moeilijk, de lichtgevoelige onderdelen van de full frame sensor zijn veel groter dan bij een APS-C/H sensor, bij een gelijke hoeveelheid megapixels.

  Die grotere pixels kunnen dus veel efficienter met het aanwezige licht omgaan.

  gr,

  Marco

 4. Wat ik mis in dit stukje is het gebruiken van het ’touwstatief’ ook wel ‘ketting’ of ‘negatief’ statief genoemd. Ik gebruik dit al meer dan 40 jaar(indien nodig) en heb het altijd bij mij, het weegt niet meer dan 10 gram en is super klein. Makkelijk zelf te maken en kost misschien 1,- euro

 5. Misschien nog een tip om ongewenste beweging te voorkomen: de zelfontspanner. ik maak daar (2 sec) vaak gebruik van bij lastige lichtomstandigheden waardoor ik de camera stil kan houden op het belangrijkste moment nl. van de opname (sluiter).

  1. Hallo Kenneth,

   Waar ik moeite mee blijf houden is het fotograferen van beweging ( mensen/spelende kinderen ) bij weinig licht. Ik heb geen lichtsterke lenzen. Hoe kan ik dit nu het beste aanpakken, zodat ik niet steeds wazige handjes zie? Ik heb het geprobeerd met het aanpassen van de sluitertijd en/of iso, maar ik doe iets niet goed…
   Alvast bedankt!

 6. Ik gebruik altijd een monopod, die is klein en licht, maar erg effectief, als je dan nog tegen paal, boom muur leunt is het rotsvast.
  Maar iets beweging van mensen vind ik ook soms net mooi in de iets donkerder beelden.

 7. Kenneths, dank voor je tips. Sneeuw betovert de wereld voor me.
  Angela

 8. Weer iets geleerd geweldig deze tips zijn direct toepasbaar zeker nu er sneeuw is gevallen

 9. De tip van Trees werkt echt goed, 2sec zelfontspanner zodat je je camera goed kunt vasthouden en je geen beweging hebt omdat je niet de ontspanknob bedient met afdrukken.

 10. Heel handig voor stabiel te fotograferen is een gorillapod.
  Deze heb ik altijd bij en steek gewoon in mijn tas.

 11. Dag Kenneth,
  Ik zou uw tips en advies niet meer kunnen missen.

 12. Leuke handige website is dit met veel praktische tips.
  Voor avondfoto’s kijk eens op mijn site: avondfoto.nl
  Tegenwoordig zijn er top kompakt camera’s waar het ook erg goed mee gaat.

 13. Interessant artikel. Vooral nu ik de voorbeeldfotos van de Efteling zie; ik kom daar zojuist vandaan, en ondanks dat ik met de canon 2000D met kitlens buiten veel mooie plaatjes heb kunnen schieten, moest ik wederom helaas afhaken wat de binnen-foto’s betreft.

  In bijvoorbeeld de fata morgana heb ik geen idee hoe nu redelijke plaatjes te kunnen krijgen. Ofwel houd ik een zwart beeld over ofwel een ellenlange sluitertijd die roet in het eten gooit. Daarnaast is scherpstellen in het donker ook (vrijwel/schijnbaar) onmogelijk.

  Heeft u misschien zin en tijd in te gaan op hoe ik hiermee te werk kan gaan? Hoe ik mijn camera instel zodat ik ook binnen van die sfeervolle foto’s kan maken? Iets om mee van start te kunnen gaan in zo’n situatie. Bij voorbaat hartelijk dank voor elke tip/hulp!