Als ontwerpers een nieuw ontwerp aan een klant tonen voor feedback dan heeft de klant vaak de neiging de tekst te gaan lezen en niet naar het ontwerp te kijken. Door gebruik te maken van de zin “Lorem ipsum dolor sit amet, etc.” staat er een zin die lijkt op hoe zinnen er normaal uit zouden zien op de website, maar die de klant niet gaat lezen en daardoor niet afleidt van het ontwerp. Dezelfde truc kunnen schilders en fotografen uithalen.
Canon EOS 5DmkII, 17mm, 3,2s op f/11, ISO 100 vanaf statief, 2-stops grijsverloopfilter
Bij het beoordelen van de balans van een landschapsfoto wordt je oog soms afgeleid door de kleinere details in het landschap, waardoor de compositie, balans en energie van de foto soms lastig te beoordelen is. Door de foto op dat moment om te draaien wordt je gedwongen naar de algehele compositie en de balans te kijken, in plaats van de kleine details waar je oog anders naar op zoek gaat.
De balans beoordelen door de foto om te draaien. De rotspartij bovenaan de foto eist de aandacht op, waar er meer aandacht naar de lijnen vanuit links zou moeten gaan
Als je de foto op-zijn-kop zet, ziet de balans er dan nog steeds goed uit of valt op dat de balans van de foto naar een bepaald gedeelte van de foto gaat? Is de afbeelding misschien ’te zwaar’ aan een kant van de foto. Hoe zit het met de indeling van de kleuren en de lichte en donkere tonen? Hoe passen de vormen in de afbeelding?
Door de rotsen onderaan ’te verdonkeren’ met een omgekeerd virtueel grijsverloopfilter is de lucht en de ondergrond meer in balans en gaat er meer aandacht uit naar het middendeel
De bekende landschapsfotograaf Joe Cornish laat in een video op de website Great British Landscapes (aanrader als je van landschapsfotografie houdt) zien hoe één en ander in zijn werk gaat.
Een andere manier om de compositie te beoordelen is door de afbeelding heel klein weer te geven op het scherm, in de verkleinde (thumbnail) weergave zie je alleen de hoofdthema’s. Hetzelfde geldt voor het tijdelijk zwart-wit maken van de foto om de lichttonen beter te onscheiden.
Hee, deze kende ik nog niet. Interessante materie!
Mooie foto`s , kende ik ook niet. Ik zou echt graag de foto willen zien zonder kleur bewerking! als je hem ergens zou kunnen uploaden zou helemaal top zijn!
@Saman, je bedoelt de foto in zwart-wit?
Nee, je hebt waarschijnlijk kleur veller gemaakt, meer zwarting en nog paar dingen aangepast dus gewoon orgineel of was de originele zwart wit, dat lijkt me sterk haha:O
Ik heb een vergelijking geplaatst op http://www.kennethverburg.nl/rawbewerkt.png, inclusief Lightroom instellingen.
Okay, hij is van zichzelf al voor bewerken mooi! thanks!