Afgelopen zaterdag was het briljant winterweer. -18 graden, maar door het zonnetje en weinig wind heerlijk om de rijp aan de bomen en sneeuw van de vorige dag vast te leggen. Hoe je dat kunt doen kun je lezen in het artikel over winterlandschappen, in deze tip wil ik aandacht besteden aan de achtergrond.
Bij mijn wandeling door de buurt kwam ik een prikkeldraad hek tegen met potentieel. Rijp rond de prikkels en de het warme licht van de net opgekomen zon.
Door aandacht te besteden aan de achtergrond merkte ik dat een kleine wijziging van het standpunt grote gevolgen had voor de achtergrond (mede geholpen doordat ik gebruik maakte van een 70-200mm telelens), waarbij de blauwe kleuren van sneeuw in de schaduw en de oranje gloed op de sneeuw in de zon een grote rol speelden. Zo was het mogelijk om in korte tijd veel verschillende varianten van dezelfde foto te maken.
Hetzelfde onderwerp, maar steeds het standpunt een klein beetje gewijzigd, geplaatst in volgorde van nemen:
Foto 1, tegenstrijdige diagonaal
Foto 2, blauw leidt wat mij betreft af
Foto 3, net iets te donkere accenten
Foto 4, bingo
Foto 5, op zoek naar een alternatief door de zon het prikkeldraad zelf te laten belichten
Foto 6, vorige foto beter zonder de afleiding van de onderste donkere plekjes
Praktisch alle foto’s met Canon EOS 5DmkII, 200mm, 1/2500s op f/4, ISO 400, het verschil in resultaat komt door positiewijzigingen. Ik heb zelf gekozen voor de vierde foto met de volledige gele achtergrond, maar ook de vijfde foto met het prikkeldraad verlicht door de zon is een goed resultaat wat mij betreft.
En zo heb ik van de hele ochtend setjes van foto’s die soms maar op details van elkaar verschillen (andere keren zijn het radicale standpunt wijzigingen, van portret- naar landschapstand of een compleet andere hoek). Door te experimenteren met standpunten, de gemaakte beelden te analyseren en steeds bij te stellen kom je uiteindelijk tot die ene foto die je wilt delen met de wereld.
Veel fotografen zullen je alleen de eindkeuze tonen en niet de weg er naartoe. Wat terecht is, want er zitten duidelijk winnaars en verliezers in zo’n serie. Een belangrijk onderdeel van fotografie is keuzes durven maken, te herkennen wanneer je het juiste resultaat te pakken hebt en niet bang zijn om slechts één foto uit een serie die een behoorlijke tijdsinvestering kan hebben gevergd te tonen. De kijker kan niet zien wat je er voor hebt moeten doen (toegegeven, in dit geval niet veel spectaculairs), het eindresultaat telt.
Mooi verslag Kenneth. Zoals je terecht schrijft zie je vaak alleen het eindresultaat waarbij de weg ernaartoe, die ik minstens zo interesant vindt, niet belicht wordt. Met name je commentaar van het waarom is erg leuk en erg informatief.
Persoonlijk zou ik foto 6 de voorkeur geven omdat het prikkeldraad daar mooi contrasteert met de achtergrond die je mooi rustig hebt gekregen door je standpunt. Fijn dat je het proces wilde delen.
Succes
Wat grappig om te zien, ik ben hier vorige week ook mee aan het experimenteren geweest !
Foto 4 is prachtig Kenneth, maar persoonlijk vind ik het blauw van 1 en 5 niet storend !
Mooie serie weer !
Naar mijn mening is foto 4 nogal flets. Foto 1 vind ik beter omwille van de contrasterende kleuren oranje en blauw. Je hebt daar een mooie vlakverdeling blauw-oranje-blauw, diagonaal van linksboven naar rechtsonder, waarbij het prikkeldraadknoopje mooi in de oranje band staat. Ik zou wel iets meer croppen zodat de lichte band bovenaan verdwijnt en onderaan het stuk halve prikkeldraad uit beeld gaat. Dit leidt nu een beetje af.
Ik persoonlijk vind foto 1 toch interessanter dit door dat er waarschijnlijk meer te zien is..
En de kleuren spreken me meer aan..
Vind de rest ook wel wat hebben..
En Kenneth even een vraagje waarom heb je voor ISO waarde 400 gekozen volgens mij was het licht genoeg voor 100 ??
Geen specifieke keuze voor ISO 400, behalve dat als ik niet richting zon fotografeerde de sluitertijd niet hoog genoeg was (voor andere onderwerpen) en het daar dus nodig was. De instelling is blijven staan op een iets hogere waarde, maar met de 5DmkII heb ik daar verder geen last van.
Mijn voorkeur gaat uit naar foto 5.
Foto 4 vind ik flets.
Leuk dat je erbij zet het hoe en waarom.