DigitaleFotografieTips.nl

7 reacties op “Kerstverlichting fotograferen”

 1. Beste Kenneth,

  Bij je Iso behandeling schrijf dat verhogen van de isowaarde meer licht op de sensor levert. Dat is natuurlijk niet zo. Sluitertijd en diafragma bepalen de hoeveelheid licht die de camera binnenkomt. Die licht informatie wordt in de processor electronisch versterkt bij hogere isowaarde. Die versterking levert ruis op. Om dat (deels) te onderdrukken kiezen de fabrikanten ervoor het dynamisch bereik in te perken. Hogere iso levert dus ruis en minder dynamisch bereik.

  In de sterrenkunde weet men heel goed hoe zwakke signalen (weinig licht) moeten worden versterkt zonder ruis. Die technologie zal ooit wel eens in onze camera’s komen. Dan hebben we echt hele hoge iso’s zonder ruis en verlies aan dynamisch bereik.

  Ruis wegfilteren met kunstgrepen verknoeit vaak de beleving van het origineel. Het wordt plasticachtig;- de structuur vervaagt.

  Groet Walther

 2. ook heel leuk om te doen is: de camera op statief; een lange sluitertijd gebruiken en tijdens de opname inzoomen. Vooral bij kerstverlichting geeft dit hele leuke effecten

 3. Misschien voor de mensen die meteen de kerstsfeer en daaraan gerelateerde kerstprodukten willen fotograferen rondom het gerenoveerde kasteel de Cannenburgh in Vaassen. Kom dit weekend voorbij.
  Informatie:http://www.kerstmarktvaassen.nl/

  24e Kerstmarkt in Vaassen bij het kasteel de Cannenburgh op 9-10 en 11december 2011.
  Op vrijdag van 13.00-22.00 uur, zaterdag van 11.00-22.00 uur en zondag van 11.00-17.00 uur.

 4. Ik ben blij met je emails maar de berichten en reacties zijn nog moeilijk voor me en de vragen komen nog niet spontaan. Dus voorlopig geen zinnige reactie van mij te wachten.Angela

 5. Als ik geen statief bij me heb, maak ik regelmatig gebruik van de zelfontspanner; daardoor kan ik een stabielere positie kiezen als de sluitertijd wat langer is en zorg ik ervoor dat het indrukken van de ontspanknop niet voor een beweging zorgt. Heb zelf op mijn camera de keuze tussen 2 en 10 seconden; meestal kies ik 2, omdat 10 seconden te lang duurt om de camera echt stil te houden om het juiste moment uit te kiezen.