Vorige week heb je het artikel van Erik kunnen lezen over het fotograferen in een bos. Over één onderdeel daarvan wil ik nu even doorgaan: het vastleggen van ‘zonnestralen’ door de bomen. Deze voegen enorm veel sfeer aan je foto toe als je ze goed gebruikt, bijvoorbeeld als je ze kunt combineren met een ander element zodat het lijkt of er een spotlight op je onderwerp wordt gericht.
De stralen zijn het duidelijkst op de donkere delen van de foto
– Canon EOS 5D, 17mm, 1/1000s op f/4, ISO 100
De grootste kans op zonnestralen heb je als je in de ochtend of avond op pad gaat en het is een beetje vochtig of stoffig in de lucht. Het lage zonlicht weerkaatst dan duidelijk zichtbaar op de deeltjes in de lucht. Doordat de takken en blaadjes delen van het licht tegenhouden lijkt het alsof je afzonderlijke zonnestralen vastlegt. Heb je dan ook nog te maken met een donkere achtergrond, bijvoorbeeld de takken of bladeren van de bomen, dan ben je er al bijna.
De zonnestralen zijn het duidelijkst zichtbaar als je de camera naar de zon richt. Om er voor te zorgen dat je niet een groot wit uitgebeten vlak op je foto krijgt, plaats je de tak(ken) of boomstam voor de zon. Een kwestie van finetunen van de compositie. Zoals je kunt zien is in elke foto de zon verborgen.
Door voorzichtig navigeren het volle effect van de zonnestralen, maar zonder
een groot wit uitgebeten vlak in de foto – 200mm, 1/2000s op f/5, ISO 100
Bedenk dat de zonnestralen in eerste instantie misschien niet direct zichtbaar zijn, maar door een rondje te lopen rond een interessant onderwerp komen ze vaak duidelijk naar voren.
Afhankelijk van hoe donker de omgeving is zou het kunnen dat de camera lichtmeter er voor kiest om de foto iets over te belichten zodat er een neutral beeld ontstaat. Maar hierdoor gaat veel van de sfeer verloren. Als je merkt dat dit gebeurt, compenseer de belichting dan met -1 stop. Indien je niet zeker bent kun je een aantal extra foto’s nemen met verschillende belichtingen zodat je later thuis rustig kunt kijken welke het meest geschikt is. Op locatie kun je je histogram gebruiken.
Onderstaand zijn twee van mijn favoriete foto’s gemaakt met zonnestralen. Zoals je ziet, de stralen op zichzelf zijn niet het volledige onderwerp, de fietser in de ene foto en de wandelende groep in de andere foto maken de foto echt af.
Voeg een extra element toe om het oog te trekken
– Canon EOS 5D, 135mm, 1/200s op f/4.5, ISO 100
Probeer met je foto een verhaal te vertellen
– Canon EOS 30D, 85mm, 1/125s op f/6., ISO 100
Wat een prachtige foto’s! En wat een goeie tips.
Hier ga ik zeker een keer mee aan de slag!
Prachtige foto’s… vooral die laatste twee. Niet enkel komt het blogonderwerp (de zonnestralen) perfect in beeld, de foto’s vertellen inderdaad ook nog een verhaal. Mijn favoriet is die met de ruiter.
Wat een prachtige foto’s en een heldere uitleg. Ik krijg meteen zin om met mijn camera op pad te gaan.
Wat gaaf,hier ga ik zeker mee aan de gang.
Laat de zon maar weer komen.
Schitterend die foto,s met de zonnestralen.
Mijn complimenten.
Krijg er ook inderdaad zin in om aan de slag te gaan.
Bedankt voor je uitleg.
Schitterende foto’s ik begin net met fotograferen dus heb nog een hoop te leren.
Bedankt
Deze foto’s zijn werkelijk fabuleus mooi, mijn complimenten, mijn persoonlijke uitdaging voor komend weekend is, plaatjes te schieten die daar enigszins in de buurt komen. Dank voor deze boeiende dagtip
Dank je Kenneth voor deze inspirerende artikel en prachtige foto’s! Ze zijn echt supermooi! Bedankt!
Ik heb een vraagje, misschien dat jij of iemand me kunt helpen. Ik edit mijn foto’s op een laptop. Mijn probleem is dat als je de scherm maar een klein beetje naar voren of naar achteren verplaatsen je foto donkerder of lichter uitzien. De een dag vind ik een foto te donker net om de volgende dag of op Webshots hem weer te licht te vinden. Wat is de correcte hoek van de beeldscherm t.o.v. de toetsenbord?
Hoi Wilma, dat is inderdaad een probleem met laptops. Het beste is als je in een hoek van 90 graden naar het scherm kunt kijken, dus er recht op, bijvoorbeeld met een laptop standaard. Dan loop je de minste kans dat je een ander beeld krijgt als je even gaat verzitten. Ik zou je eigenlijk willen adviseren eens te proberen een losse monitor op de laptop aan te sluiten. Dan heb je iedere keer een betrouwbaar resultaat.
Dank je Kenneth voor deze waardevolle tip! Ik heb het geprobeerd en het maakt meteen een enorme verschil. Dat gaat me een hoop tijd en gesukkel schelen! Ik ga proberen in de toekomst te investeren in een losse monitor.
Wens je een fijne dag!
Groetjes van Wilma
Ja Kenneth helemaal te gek ! Dan heb ik het vooral over die 3e foto vanaf boven. Daar zie je de zonnestralen tot helemaal achter in het pad. Dat “kleine mannetje” in de verte maakt maakt de foto kompleet, het triggerd me, het geeft spanning aan de plaat. Met een beetje fantasie is het een sprookjesbos,….”achter welke boom staat die boze wolf?”. Het zien van deze plaat geeft mij een ‘naturalehigh’,…inspiratie, dat is wart het mij geeft. Dank je daarvoor.
P.S: Ik woon in DenHaag bos en Park zat.
Schitteren de foto’s. Morgen ga ik met’ collegae foto-liefhebbers de natuur in. Misschien kom ik van deze mooie gelegenheden tegen.
Vraag: gebruik je met opzet een grote lensopening, laag diafragma getal?
Adolf
Hoi Adolf,
Voor de onderste twee foto’s was het nodig om een snellere sluitertijd te krijgen voor een scherp resultaat, ik had geen statief bij me. De bovenste twee foto’s zat niet echt een plan achter, maar ik denk dat beide foto’s er niet onder lijden?
ik wil binnenkort de canon 750D kopen,
ik kwam toevallig op deze site terecht omdat ik wat meer wou leren of de Diafragma, sluitertijd en iso waarde..
ik ga over 2 maanden naar Zuid Afrika en ik zou die graag mee willen nemen op reis om prachtige fotos mee te maken.
ik ben al heel veel kennis rijker door jouw tips, dankjewel!