DigitaleFotografieTips.nl

8 reacties op “9 tips voor betere fotografie in 2009”

 1. Beste Kenneth, allereerst; alvast een gelukkig nieuwjaar!
  Ten tweede; je noemt hier het schieten van fotos in het RAW formaat.
  Ik heb een tijdje steeds in RAW gefotografeerd en zodra ik de fotos op de computer importeerde werden ze gauw heel donker. Met name in Lightroom, want hiermee open ik meestal mijn foto’s. Je ziet eerst de foto’s zoals je verwacht dat ze zijn en dan komt er iets te staan van ‘renderising preview’ ofzo… En vervolgens vallen ze heel donker uit. Als ik dan vervolgens de brightness ga aanpassen krijg je toch niet het effect van de foto’s zoals ze zijn…

  Weet jij hoe dit komt?

  Met vriendelijke groet,

  Marco

  1. Hoi Marco,

   Dankjewel, jij natuurlijk ook :)

   Als je de foto’s importeert, heb je dan niet per ongeluk een Develop profiel aan staan? Bij Develop Settings in het Import Photos scherm zou in principe “None” moeten staan.

   Gebruik je Windows of Mac OS X? Ik heb eerder een aantal meldingen in forums gezien van gebruikers op Windows waarbij hun monitor profiel corrupt was geraakt waardoor de foto’s donkerder uitvielen in Lightroom. Zodra ze die foto’s als JPEG exporteerden vanuit Lightroom waren de kleuren weer zoals verwacht. Je kunt dan het monitor profiel weggooien, Lightroom gaat dan weer uit van sRGB en dat zou het probleem dan moeten oplossen.

   Het is trouwens niet raar dat JPEG en RAW afwijken, de camera corrigeert al veel zoals gezegd, maar dit klinkt extreem.

 2. Beste Kenneth,

  Na een second opinion stuit ik toch op hetzelfde probleem. Ik heb ‘none’ geactiveerd tijdens het importeren. Ook als ik de foto'(zonder te bewerken) exporteer verschilt deze erg met de foto die ik te zien krijg voordat ‘rendering preview’ verschijnt.

  Ik maak trouwens gebruik van een windows besturingsprogramma. Het is gewoon erg jammer dat ik hierdoor heb gekozen om foto’s te schieten in ‘fine jpeg’ formaat. Ik heb de mogelijkheid om de brightness aan te passen met lighroom en photoshop, alleen is dit effect nooit zo natuurlijk als gewenst.

  Toch wil ik je heel erg bedanken voor je hulp.

  Met vriendelijke groet,

  Marco

 3. Hoi Kenneth,

  Je hebt een geweldige site. Heb sinds kort een canon 450D en dankzij je site is er een hoop duidelijk geworden.

  Je hebt erg leuke onderwerpen. Ook bovenstaande ga ik proberen.

  Keep up the good work.

  Groeten,

  Hans

 4. Gelukkig nieuwjaar!
  Leuke tip van flickr! (RSS-feed) een goede inspiratiebron voor de luie medemens! ;)

 5. Hallo
  Ik heb een sony a200 met een 18-70mm lens nu ben ik van plan om een andere lens te kopen, een 70-300mm lens van sigma ik heb er twee gezien maar er staat iets verschillend bij de een staat APO DG en bij de ander alleen DG mijn vraag is nu wat het verschil is en wat jullie ervaring is met een sigma lens.

  1. Hoi Kees,

   APO is een indicatie van Sigma dat er glas wordt gebruikt met een speciale coating om een beter contrast, scherpte en kleuren te bereiken in vergelijking met de niet-APO lens.

   Ik heb zelf geen ervaring met de lens, maar hij staat best goed aangeschreven vanwege de prijs-prestatie verhouding. Sigma lenzen worden in vergelijking met bijvoorbeeld Tamron lenzen vaak beter beoordeeld. Als nadeel voor deze specifieke lens geldt dat de voorkant van de lens meedraait bij het focussen, lastiger als je een polarisatiefilter wilt gebruike, maar daardoor niet meteen minder interessant.

  2. Ik heb laatst ook deze lens willen aanschaffen voor mijn Sony A300 en daardoor ook opgezocht waar “APO” voor staat. APO staat voor “apochromatische lens”, wat inhoudt dat er andere soorten glas gebruikt worden die anders geslepen zijn. Dat zorgt ervoor dat de chromatische abberatie die weleens voorkomt wordt gecorrigeerd.

   Beide lenzen heb ik geprobeerd (de niet-APO en APO lens) en, zeker bij verder inzoomen, bewijst de apochromatische lens z’n nut. Die is dan wel iets duurder. De lenzen hebben ook een macrofunctie op 200-300mm, waardoor je tot 95cm dichtbij kan komen in plaats van de 150cm aangegeven. Zelf heb ik er geen polarisatiefilter op gebruikt, daar kan ik jammergenoeg geen uitspraak over doen.