DigitaleFotografieTips.nl

23 reacties op “Eerste indrukken Lightroom 5”

 1. Ik heb ook de presentatie (van een enthousiaste Piet van den Eynde) meegemaakt. Ik deel volkomen je beschrijving van de vernieuwingen in LR. Ik moet ook nog overtuigd worden van de rechtzet- en perspectieftool. De retoucheertool zal het meest imponeren en tussentijdse (deel)bewerking in Photoshop onnodig maken. Handig voor landschaps- en portretfotografen.

 2. Heb je voor de “upright” functie, de automatische lenscorrectie en chromatic abberation aangezet? Die 2 aanvinken zou moeten helpen om een correcter resultaat te krijgen.

 3. dan zal ik nu eindelijk een nieuwe mac “moeten” kopen.
  Snow Leopard is het max wat de mijne nu aankan.

 4. Zoals beschreven door de auteur is het aanpassingspenseel voor te retoucheren een knappe verbetering . Ik zou zeggen voor de overige nieuwigheden zal iedere fotograaf zijn gading wel vinden . Ik hoop dat ze hier bij blijven en LR niet zo ingewikkeld als Photoshop gaan maken in de toekomst !

 5. Heerlijk dat je nu meer in LR kunt gaan doen en minder afhankelijk wordt van een ander fotobewerkingsprogramma. Natuurlijk zal je voor “meer” naar Elements xx of CSx. moeten switchen. Het wordt steeds leuker om met LR aan de gang te zijn.

  Heel erg bedankt voor de eerste indrukken en de uitgevoerde testen!

 6. Bedankt voor de review! De beta versie geïnstalleerd. Ziet er goed uit! Radiaalfilter en aanpassingsfilter ideaal. Werkt mooi!
  Wel mis ik de knop herstel en invullicht. Maar dat is nu ook op een andere manier op te lossen.

 7. jammer, ik kan deze beta 5 niet installeren. Het kan alleen maar vanaf OSX 10.7… ik heb 10.6 :-(
  Hopelijk kan de uiteindelijke versie wel worden geïnstalleerd…

 8. Voor wie het nog niet wist: dit maakt mijn vorige bericht overbodig.
  Voor 17,99 kun je een upgrade kopen voor OSX Mountain Lion.

 9. De beta niet gebruikt, maar wel de upgrade aangeschaft bij Adobe.

  Bij de upgrade van 3 naar 4 lag de klemtoon op beeldkwaliteit ligt het nu op de workflow. En dat is goed merkbaar. Weer een vooruitgang :D

  1. Werk van de eerste dag met LR 5 upgrade , LR 4 catalogen geupdated en aan de slag gegaan .de vernieuwingen waar ik het meest baat bij heb uitgeprobeerd . Wel bij het importeren en selecteren van foto’s met vlag , reeds meerdere malen dat het programma vast loopt en terug moet herstarten ! Bugs ?

 10. Is green screen (chromakey) mogelijk op 5?
  Op 4 ging dat met “HSL sliders for saturation and lightness that lets you selectively remove the color and adjust the brightness of specific colors”.

 11. goede dag,heb lr5.2 maar in de presentatie krijg ik geen fotos maar zwarte vlakken.
  kan er iets aan gedaan worden?

 12. Hallo, sinds kort werk ik met lightroom5, heb wat rond gekeken in het programma. En volg bij YouTube lessen. Intussen heb ik verschillende catalogussen , die ik niet gebruik, ze zijn leeg, hoe kan ik de overbodige. Catalogussen verweideren?
  Kan dat?

 13. Kedo , gewoon naar de map gaan waar het bestand met de naam die je aan die catalogus hebt gegeven verwijderen , zoals je een slechte foto van uw PC zou verwijderen ! DELETE knop …
  Uw Originele foto’s blijven op uw PC staan .

  1. Pierre , Dank voor uw reactie. Het is duidelijk, het kan dus niet in het programma zelf. Het probleem is dat ik de bestanden niet vind op mijn interne HD. Ik werk op IMac. Waar staan die?

 14. Als je in de menubalk van LR kijkt daar staat HELP , als je daar op klikt kom je dit tegen op de ONLINE HELP website ;

  Een catalogusmap verwijderen

  Als u een catalogusmap verwijdert, wist u al het werk dat u in Lightroom hebt gedaan en niet in de fotobestanden hebt opgeslagen. Hoewel de voorvertoningen worden verwijderd, worden de originele foto’s waarnaar ze verwijzen niet verwijderd.

  Gebruik Windows Verkenner of Mac OS Finder om de gemaakte catalogusmap te vinden en sleep deze naar de Prullenbak (Windows) of Prullenmand (Mac OS).

 15. Pierre, dank ! Ik heb de map gevonden.

 16. Ook Kenneth , bedankt !