DigitaleFotografieTips.nl

20 reacties op “Toepassingen van een tilt-shift lens”

  1. Ook die lenzen, hoe duur ook, geven vervorming. De torengebouwen lijken bovenaan breder dan aan de basis.

  2. Tilt-shift is uiteraard niets nieuws; tot op heden werd dit gerealiseerd d.m.v. een verstelbare balg.

  3. Bedoel je hier: “waardoor je meer van de voor- en achtergrond scherp in beeld kunt krijgen zonder het diafragma te vergroten.” niet óf een groter f-getal, óf het diafragma te verkleinen?

  4. Interessant om te lezen dat je die lenzen kunt gebruiken om gebouwen weer “recht” te zetten.

    Ik kende het zelf alleen van tilt-shift foto’s en video’s in combinatie met time lapse opnames.

  5. Ik vind het jammer dat je hier zo’n groot artikel over maakt.
    Een tilt en shift lens is voor de meeste amateurfotografen toch wel een aantal bruggen te ver omdat de prijs erg hoog is.
    Voor de meeste amateurs zal de prioriteit niet liggen bij het bezitten van een TSe lens maar bij een lichtgevoelige normale lens.

    1. Ik vind het persoonlijk niet zo jammer. Hoe vaak zie je wel niet het advies langs komen op fora voor dit soort objectieven. Nu wordt er duidelijk en helder uitgelegd hoe deze werkt en waar deze voor toegepast kan worden.

      En je zult versteld staan hoeveel hobby fotografen dit soort objectieven bezitten ;-)

    2. interessant artikel.
      voor de meest gangbare objectieven heb je reviews genoeg, dus dit artikel heeft zeker bestaansrecht.
      mocht best nog wat uitgebreider zijn -:)

  6. Die gebouwen staan wel akelig rechtop…
    Zal er eens op letten of we dat met onze ogen buiten ook zo ervaren.
    Als gepensioneerd cameraman gaan we nu fotograferen. Vraag me wel af of het nu 5 procent achter de camera staan wordt en 95 procent achter de computer… Dat is eigenlijk niet de bedoeling.
    In ieder geval compliment voor deze site.
    Aan IJ. Visser, inderdaad een tilt en shift lens is vreselijk duur! Maar het kan ook achteraf, zelfs in Lightroom (dacht ik!?). Binnenkort Lightroom maar eens aanschaffen om met het histogram te gaan stoeien zoals elders op deze site uitgelegd.

  7. Na een periode van inhuur vonden we dat het tijd was om te investeren en hebben we een ’tilshift’ aangeschaft (Nikon 24 mm f/3.5 PC-E). Wij gebruiken het objectief zéér veelvuldig voor (binnenhuis)architectuurfotografie en productfotografie.

    Mijn complimenten voor het uitgebreide en mooi geïllustreerde artikel ;-)

  8. Een interessant artikel over de toepassing van de tilt en shifttechniek. Nu ik heb in reviews gelezen dat de standaard in de lens ingestelde tilt- en shiftbewegingen in rechte hoeken moeten worden omgezet in parallelle richting om zo deze lenzen lens ook voor landschappen te kunnen gebruiken. Kan iemand mij uitleggen wat hiermee wordt bedoeld?

    Peter Jonges.

  9. Mooi artikel.

    Buiten het feit dat de aanschaf een dure investering is, heb je slecht 1 brandpuntafstand. Wat met shift adapters? zijn deze te verkrijgen? zo kan je elke objectief plaatsen.

    Mvg
    Daniel

  10. Mooi artikel. Wat een onzinnige reacties lees ik overigens. Een goed vast objectief is net zo duur. Verder lees ik dat een TS lens ook vervorming kent, de bovenkant van het gebouw is breder. Nou ja, dat is slechts een keuze van de maker van de foto. Je kunt minder verschuiven om een meer natuurlijke perspectieve blik te krijgen. Het menselijk oog doet dat automatisch.

    Een TS lens geeft je op een geweldige manier de mogelijkheid om creatief bezig te zijn. Het zal ook altijd beter zijn dan correcties naderhand, elke correctie achteraf tast de kwaliteit aan. Verder kun je gewoon niet alles “nabouwen” in post. De scherptediepte over het gehele vlak is onmogelijk zonder een TS lens.

    Ik vermoed eigenlijk dat onbekend onbemind maakt. Terwijl het feitelijk een techniek is die al heel oud is.

    Het zijn echt niet alleen de overbekende miniaturen die je kunt bereiken met een TS lens en dat maakt dit uitstekende artikel heel duidelijk.

  11. Ik heb onlangs de nikkor aangeschaft ivm vele architectuuropdrachten. Nu lees ik dat de 1000euro goedkopere samyang variant (net als de canon) ook het tilt gedeelte van de lens onafhankelijk kan draaien. Je kunt dus bij samyang en canon in dezelfde as tilten en shiften, iets wat bij de nikkor niet kan. In hoeverre is dit verschil van invloed als je voornamelijk architectuurfotografie doet? Als voorbeeld een foto verticaal van een wolkenkrabber vanachter een haag genomen. Je wilt zowel de haag als de wolkenkrabber scherp op de foto op f3.5 met een lage horizon. Kan dat dan alleen met de samyang of canon en niet met de nikkor?

  12. Fijn artikel. Ik heb mijn TS-24 pas twee keer gebruikt en dat is niets voor zo’n arbeidsintensieve lens. Maar ik heb zin in de ontdekkingsreis en jouw ervaringen helpen daarbij.

  13. Wat een goed en informatief stuk.
    Toch heb ik een vraag:
    Op een TS lens staan keurig de diafragma-waarden. Die staan alleen niet zoals bij een normale lens op een stelring.
    Hoe kan je dan toch het diafragma kiezen dat je graag wilt?
    Ik hoop dat jullie me kunnen helpen.
    Dank alvast!