DigitaleFotografieTips.nl

17 reacties op “De voor- en nadelen van Liveview”

 1. Bedankt Kenneth voor deze heldere uitleg..
  Heb het zelf een tijdje geleden uitgeprobeerd maar niet zoals jij het beschreven hebt, zag wel dat als je het diafragme en de sluitertijden veranderde er wat veranderde maar het was niet scherp..
  Dus ik wil vooral het inzomen en scherpstellen gaan uit proberen..
  Misschien dat er weer een andere wereld voor mij open gaat :-)
  Dus nogmaals bedankt voor je inzet en uitleg over de fotografie..

  Grt
  Jan

 2. Goed artikel, vooral goed uitgelegd.
  Er zijn weer een aantal dingen duidelijker voor mij geworden.

  Bedankt!

 3. Ik gebruik Liveview op mijn Canon 600D voornamelijk om het histogram te beoordelen. Deze functie mis ik in het artikel. Het histrogram staat bij mij standaard aan. Mijn ervaring is dat de belichting zoals getoond op de Liveview aanmerklijk kan verschillen met het uiteindelijk RAW-bestand. Op mijn camera lijkt de foto vaak te donker, terwijl ik thuis op mijn (gecalibreerd) scherm een wat betreft belichting gebalanceerde foto zie.

  Probeer je dan ook niet teveel te laten verleiden door op de Liveview een zo’n mooi mogelijk beeld te krijgen (betreft de belichting), maar kijk zoveel mogelijk naar het histogram. Voordat ik een foto schiet, kijk ik via de Liveview naar het histogram (de belichting dus), dan klap ik de spiegel omhoog en dan schiet ik door de zoeker de foto. Wanneer de Liveview een te donkere of te lichte foto toont, maar het histogram binnen 100 procent wit en 100 procent zwart valt, ben ik tevreden (afgezien van de gevallen waarin je juist onder- of over wilt belichten). Vooral als beginnend fotograaf, wat ik ben, is het verstandig om ook na het nemen van de foto het histogram te bekijken, om te zien of je met de belichtingsstand verder kunt, in de betreffende compositie. Eventueel kun je in Lightroom de belichting nog aanpassen, al dan niet met gebruikmaking van het gradueel filter.

 4. Een duidelijk en verhelderend artikel hoe je LiveView kan gebruiken. Dit heeft mij doen besluiten om dan eindelijk toch mijn oude camera (350D) te vervangen. Wordt waarschijnlijk de Canon 60D.

 5. Laats heb ik met mijn nieuwe Nikon D800 foto’s van de maan gemaakt. Om scherp te stellen heb ik gebruik gemakt van de preview-mode en heb maximaal ingzoomd. Werkt uitstekend, je ziet hoe kritisch het kan zijn als je met de hand scherpstelt. Ook zie je hoe lang het duurt voordat trillingen, die je opwekt door met de hand scherp te stellen, zijn uitgedempt.

 6. weer wat geleerd, dank je wel!!

 7. Wat grappig om juist vandaag dit artikel te lezen; gisteren kwam ik tot de conclusie dat flitsen, m.b.v. een Cactusset en 2 externe flitsers, niet mogelijk is in de live view-stand. Het heeft me hoofdbrekens gekost om te begrijpen waarom nu (en vele keren daarvoor, ik weet het steeds aan lege batterijen en andere duistere zaken) het systeem niet werkte en bij de proefopnames weer wel. Door stom toeval zag ik het ineens; de proefopname klikte ik uit de losse hand, alleen om te testen of alles werkte. De echte opname, waarbij ik manueel wilde scherpstellen op een oog -m.b.v live view- werkte het ineens niet meer.
  Dus; heeft iemand een suggestie waar dit aan zou kunnen liggen?

 8. Weer een erg goed artikel Kenneth. Je gaat er, goed en duidelijk, diep op in.
  Het warm worden van de sensor wordt nogal eens over het hoofd gezien, nuttig dat je dat en de gevolgen ervan ook even vermeldt.

 9. Live view is erg welkom, zeker bij macrofotografie. Vroeger kon je van zoeker wissellen. (Nikon F,F2,3,4 en5 en ook Canon F-1) maar dat kan nu niet meer. Dus live view is een fijn hulpmiddel.

 10. Alternatief is (beperkt mogelijke merken beiden dit) is live view via de PC /MAC.

 11. Hoi Kenneth,

  Het is een genot om je verhalen te lezen en met name omdat ze zo duidelijk, grafisch en in gewone taal geschreven zijn. Ook de details vergeet je niet met de toelichting van het waarom en wat de gevolgen zijn.

  Ik gebruik nu een Canon 40D en wacht nog even op de 70D want die zal, net als de 650D ook wel een beter autofocus systeem hebben voor gebruik met live view. Voor mij is het wel duidelijk dat ik een draai- en kantelbaarscherm wil hebben op mijn volgende camera. Jammer dat de 7D dat niet heeft en dus wacht ik nog maar even op de 70D……

  Bedankt voor je uitleg en ik lees het iedere keer weer met plezier. Ook al is het zo dat ik veel weet, het is toch iedere keer weer een lekkere opfrisser, zeker als je bepaalde technieken maar af en toe toepast.

  Nogmaals dank!!!!!

  Groet,
  Hans

 12. Hallo Kenneth,

  Bedankt voor het verhaal!

  Liveview kun je ook goed gebruiken als je bijvoorbeeld een hele hoop FD lenzen hebt, of andere lenzen zonder auto focus.

  Ik heb een adapter voor FD lenzen en via die adapter sluit ik een aantal FD lenzen aan zoals een 50mm FD f/1.4 lens.
  Via de zoeker, ondanks de AF bevestiging, krijg ik ze niet goed scherp, met Liveview gaat dat toch een stuk handiger,
  Voor filmen zijn FD lenzen helemaal geweldig omdat ze totaal geruisloos zijn en behoorlijk soepel draaien.

  groetjes,

  Marco

 13. Bedankt Kenneth voor deze heldere uitleg..

  Ik gebruik LV weinig op mijn D300s, omdat de AF niet middels de ontspanknop werkt, maar op de af-on knop.
  Dus werk ik, net als in de analoge tijdperk via de zoeker.

  Wel gebruik in ’t histogram na ’t maken v..e. foto mvv de LV, ’t schijnt dat er een canon type is die die al kan tijdens het instellen; zodat de belichting voorag is in te stellen. Hopelijk komt dit ook snel in de nikon modellen. Ik weet niet hoe dat is in de nw d800/d4; maar daar heb ik ’t geld toch niet voor…;-)

  mvg Cees

 14. Bedankt Kenneth voor deze heldere uitleg..

  Ik gebruik LV weinig op mijn D300s, omdat de AF niet middels de ontspanknop werkt, maar op de af-on knop.
  Dus werk ik, net als in de analoge tijdperk via de zoeker.

  Wel gebruik in ’t histogram na ’t maken v..e. foto mvv de LV, ’t schijnt dat er een canon type is die die al kan tijdens het instellen; zodat de belichting vooraf is in te stellen. Hopelijk komt dit ook snel in de nikon modellen. Ik weet niet hoe dat is in de nw d800/d4; maar daar heb ik ’t geld toch niet voor…;-)

  mvg Cees

 15. Ik heb heel wat bijgeleerd, maar zit nog met een vraag bij LV . Als ik nog aan het scherpstellen ben schiet de LV. uit. Kan of is het mogelijk om bij een Canon 600D de tijdspanne te vergroten zodat ik niet altijd de knop van LV. terug moet in duwen. Bedank al vooe je reactie.
  Groetjes Dolf

 16. Een schat aan informatie. Bedankt!