- Ontwikkel je fotografische visie
- 9 tips voor betere fotografie in 2009
- 5 goede fotografie voornemens voor 2010
- Stel vragen aan jezelf
In deze periode van het jaar maken we goede voornemens voor het nieuwe jaar. Stoppen met roken, gezonder eten, meer aandacht aan je famile schenken, etc. Allemaal nobele doelen. Maar misschien is het ook een goed idee om voor je favoriete hobby, fotografie, wat goede voornemens te bedenken. In dit artikel geef ik een voorzet.
Foto: PinkTag, via iStockphoto.com
Breng je back-ups op orde
De capaciteit van harde schijven neemt elk jaar enorm toe. We hebben dan ook steeds meer media om op te slaan. Een harde schijf crash kan desastreuze gevolgen hebben, hele jaargangen foto’s kunnen verloren gaan. De vraag is nog altijd niet OF een harde schijf crashed, maar WANNEER. Kijk daarom naar je back-up strategie, hoe kun je er voor zorgen dat een gecrashte harde schijf niet het einde betekent?
Van Rick Sammon leerde ik de volgende 3-2-1 regel. Elke foto moet op minimaal drie locaties voor komen, op twee verschilllende media zijn opgeslagen en minimaal op één andere fysieke locatie zijn opgeslagen. Een externe harde schijf die direct naast je computer staat (die heb je toch minimaal wel?) is niet een echte backup. Bij brand gaat de harde schijf net zoals de computer in vlammen op, net zoals in de computer zelf kan ook de harde schijf van de externe harde schijf sneuvelen. Zal je net zien dat dit kort achter elkaar gebeurt…
Bedenk dat een harde schijf niet het eeuwige leven heeft. Steeds vaker kiezen fotografen voor een oplossing waarbij meerdere harde schijven kunnen worden ondergebracht in een omhulsel, waarbij één of meer van de harde schijven kunnen crashen zonder dat er data verloren gaat. Dit kunnen meerdere schijven zijn die een perfecte kopie van elkaar (een mirror) of een RAID systeem waarbij de data over meerdere schijven wordt verspreid en een crash van één schijf geen dataverlies hoeft te betekenen.
Zal je net zien dat er twee harde schijven gelijktijdig gaan. Het is daarom een goed idee de foto’s ook op een ander medium onder te brengen. Maak bijvoorbeeld elke maand een DVD met de geselecteerde foto’s van de afgelopen maand.
Een manier om foto’s geografisch gescheiden op te slaan is door meerdere externe harde schijven aan te schaffen en deze bij vrienden of familie onder te brengen (al dan niet versleuteld) en deze te roteren. Zorg er dan voor dat je ze regelmatig kunt opstarten, als een harde schijf erg lang stil staat kan deze ook kapot gaan. De andere locatie hoeft niet alleen fysiek te zijn, maar kan ook online zijn, in ’the cloud’. Zet je geselecteerde foto’s bijvoorbeeld op hoge kwaliteit op Flickr of schakel een online backup dienst in zoals KPN Backup om je foto’s te bewaren. Dit hoeft niet altijd veel te kosten, enkele euro’s per maand.
In 2009 heb ik mijn backup strategie volledig op orde gebracht. Ik laat de foto’s op de compactflash kaartjes staan totdat ik het kaartje weer nodig heb (ik heb een pool van 20GB aan 2-4GB geheugenkaarten), ook nadat ik ze op de computer heb ingeladen. De foto’s en Lightroom aanpassingen worden elke dag ’s avonds gekopieerd naar een Drobo externe harde schijf (bestaande uit vier losse schijven, waarbij er één kan crashen zonder dataverlies) inclusief alle andere inhoud van mijn harde schijf en één keer per week upload ik de volledig formaat .DNG bestanden naar Amazon S3 via Jungledisk. Amazon heeft zoveel overcapaciteit dat ze mijn 20GB aan geselecteerde foto’s voor $7 USD kunnen opslaan.
Kijk hier voor meer tips voor het digitaal archiveren.
Foto organisatie
Mijn foto’s zijn vrij zichtbaar op internet, via deze site, mijn fotoblog en Flickr heb ik al vaak verzoeken ontvangen voor een foto. Het is dan handig dat ik de foto snel kan terugvinden. Adobe Photoshop Lightroom is het belangrijkste organisatie programma dat ik daarvoor gebruik. Zodra ik de foto’s inlaad op de computer zijn ze voorzien van een unieke naam (een term die de serie beschrijft en een oplopend nummer) en zijn er sleutelwoorden (keywords) aan toegewezen inclusief copyright informatie en informatie over waar ik te bereiken ben.
De foto’s zijn opgeslagen in mapjes volgens de volgende structuur (zowel in Lightroom als op de harde schijf zelf): jaartal (2010) > maand (01 – januari) > dag – project (01 – vuurwerk). Als ik een globaal idee heb wanneer ik een foto heb genomen kan ik zo snel naar een specifieke maand of dag springen en de gewenste foto’s opzoeken. Lightroom maakt het ook mogelijk om foto’s in een Collectie onder te brengen, zonder dat de fysieke locatie op de harde schijf ook anders wordt. Je kunt elke foto in zo veel mogelijk collectie mapjes onderbrengen als je wilt.
Elke foto is ook voorzien van een sleutelwoord. Ik probeer zo veel mogelijk woorden te bedenken bij het importeren die een foto beschrijven. Hoe meer sleutelwoorden, hoe groter de kans dat ik een foto vind als ik een sleutelwoord ingeef. Ik probeer te bedenken welke categorie de foto onder valt (landschap, portret, evenement, etc.), wat er op de foto is te zien (bergen, waterval, winter) en waar de foto is genomen (Isle of Skye, Hebriden, Schotland, Verenigd Koninkrijk). Maar ook kleuren, vormen en contrasten kunnen een rol spelen.
Er zijn natuurlijk ook andere organisatie mogelijkheden. Kies een methode die bij jou past en probeer deze langere tijd te handhaven zodat je echt volgens een systeem gaat werken. Werkt de keuze niet, wees dan niet te bang om het te wijzigen, anders loop je het risico dat je goede voornemen al weer snel sneuvelt.
Verdiep je in de software
Met digitale fotografie is het eenvoudiger dan ooit geworden om foto’s te bewerken en achteraf de foto nog flink te wijzigen of net dat ene zetje te geven waardoor het een echte topplaat wordt. Programma’s als Photoshop Elements, iPhoto en Lightroom barsten van de functionaliteit om je hierbij te helpen. Al die functies kunnen echter overweldigend zijn, waardoor je er misschien nog niet aan toe bent gekomen het programma echt te ontdekken.
Waarom de donkere wintermaanden niet gebruiken om je eindelijk eens te verdiepen in het fotobewerkings/organisatie programma dat je eerder hebt aangeschaft. Onderzoek eens een gedeelte van het programma waar je nog nooit gebruik van hebt gemaakt, probeer alle standaardfilters uit op een serie foto’s en onthoud welke je bevallen, kies voor extreme bewerkingen om de effecten van verschillende functies goed te kunnen zien, probeer nieuwe manieren van foto organisatie uit, etc.
Vlieg door je foto’s met Microsoft PhotoSynth
Of probeer eens nieuwe software en technieken uit en verdiep je in HDR fotografie, maak panoramafoto’s of maak eindelijk eens een fotoboek.
Hoe beter je met het programma om gaat, hoe beter de resultaten zullen worden, maar ook – en dat is misschien wel belangrijker – hoe sneller je weer op pad kunt gaan met je camera om de volgende serie geweldige afbeeldingen te maken. Een goede manier om je kennis te verbreden is het aanschaffen van een boek, maar ook op internet is heel veel informatie te vinden (bijvoorbeeld over Adobe Lightroom, Adobe Photoshop en Adobe Photoshop Elements op startpagina.nl). Een andere methode om kennis op te doen is via een workshop, je leert dan in de praktijk een applicatie kennen.
Minder hardware, meer visie
Ik heb al een aantal voornemens gezien dit jaar en het valt me op dat veel ervan een soort wensenlijst zijn voor nieuwe camera apparatuur. Natuurlijk kan apparatuur helpen om de technische kwaliteit van de foto’s op te schroeven, met die ene lens een nieuw gebied van fotografie te openen of je plezier in fotografie toe te laten nemen, maar staar je niet blind op de apparatuur en probeer (ook) je fotografie te verbeteren door een visie te ontwikkelen, projecten te bedenken en meer te plannen.
Het beslissende moment
Hoe kun je er voor zorgen dat de kijker niet reageert op een foto met de tekst “wow, je hebt vast een hele goede camera”, maar eerder een emotionele reactie geeft, omdat de foto hem/haar heeft geraakt. Dat moet volgens mij het doel zijn van fotografie, iets vertellen met een foto en dat op zo’n manier doen dat de kijker wordt geraakt en een gevoel krijgt bij een persoon of een plaats. Hoe leg je zo de ziel vast van je onderwerp dat de kijker een bepaald idee over het karakter krijgt.
Zoek waar je passie ligt en probeer je daarop te concentreren. Belangrijk is dat je vastlegt wat jou aanspreekt, wat je raakt. Wat is de reden om een foto van dit onderwerp te nemen, wat spreekt je aan en waarom wil je dit delen. De foto is jouw interpretatie van wat je ziet. Waarom ziet de één niets in een onderwerp en de ander maakt er een voorpagina plaat van? Maak er je missie van dat in 2010 te ontdekken. Een goed startpunt is wellicht dit artikel over het ontwikkelen van je visie dat ik eerder over dit onderwerp schreef.
Breng je foto’s onder de aandacht
Als je dan zoveel moeite hebt gestoken in het maken van de beste foto’s, dan is het ook leuk als je die met andere mensen kunt delen. Internet is hier veruit het eenvoudigste medium voor om je foto’s zo veel mogelijk aan andere mensen te tonen. Je kunt gebruik maken van veel verschillende online galerieën, zoals het al eerder genoemde Flickr, maar ook bijvoorbeeld de Zoom Gallery of fotoforums als Photodrome.nl en Dutchphotozone, etc. Grootste voordeel van het kiezen van één van de genoemde sites is dat er een grote groep mensen aanwezig is die je graag hun mening over jouw foto’s vertellen en over fotografie in het algemeen willen praten. De meeste bieden ook opslagruimte voor de foto’s.
Mijn eigen fotoblog heeft een hele simpele lay-out,
de foto is het belangrijkste op de pagina
Een andere manier om je foto’s onder de aandacht te brengen is door een portfolio site of een fotoblog te maken. Je plaatst de foto’s dan op je eigen site in een eigen stijl. Dit vereist iets meer werk en meer kennis van hoe het internet werkt. Er zijn vaak maandelijkse kosten aan verbonden, maar daarvoor krijg je dan wel een visitekaartje terug waarbij elke bezoeker alleen aandacht heeft voor jouw foto’s.
Een mix van verschillende opties is ook mogelijk. De foto’s op deze site illustreren mijn teksten, de geselecteerde foto’s uit een serie verschijnen op Flickr, de beste foto’s of de foto’s waar ik een verhaal over kan vertellen verschijnen op mijn fotoblog. Elke type heeft zo een eigen plek.
Belangrijk is dat je je website promotie geeft. Geef commentaar op andere sites, vaak klikken webmasters of bezoekers van de site op jouw naam om te zien wat voor foto’s je maakt, maar zorg er voor dat je je website niet ‘spamt’. Een andere methode is een link uitwisseling met andere websites.
Ik hoop dat dit artikel je een idee heeft gegeven voor een aantal goede fotografie-gerelateerde voornemens in 2010. Heb jij voor dit jaar goede voornemens gemaakt? Deel ze met de bezoekers door een reactie achter te laten! Misschien is je voornemen niet zo specifiek en wil je gewoon je fotografie verbeteren, in dit artikel uit 2009 geef ik 9 tips voor het verbeteren van je fotografie in het nieuwe jaar.
Hallo Kenneth,
Waarom zou je bij archivering nog een projectnaam opnemen in je mapstructuur, Lightroom geeft je alle mogelijkheden om je foto’s terug te vinden. Ik heb de structuur identiek aan die van jou en lightroom maakt voor mij de dag mappen en de nummering van mijn foto’s begint per dag met no.0001 (voorbeeld JVW-20100101-0001). Ik kom nooit meer via de finder/verkenner bij mijn foto’s alleen in het uitzonderlijke geval dat ik een foto kwijt ben, voor de rest doe ik alles in Lightroom
Voor degene die meer online opslagruimte nodig hebben dan 20 gb; bij idrive.com kun je voor 34 dollar per jaar, 150 gb tot je beschikking krijgen.