DigitaleFotografieTips.nl

11 reacties op “Portretten bij publieke evenementen”

 1. Ik werk zelf met een FinePix S6500 fd
  En vind het mooi dat Adobe Lightstroom ook in het Nederlands te verkrijgen is!

 2. Hallo Keneth.

  Erg leuk artikel. Vind het ook altijd leuk mensen te fotograferen zonder dat ze het weten. Krijg je vaak mooie gezichtsuitdrukkingen.
  Heb echter een vraag. Ik heb een Nikon D 80 met een 28-75 lens, 2.8.
  Wil hier echter nog een andere lens bij. Welke raad je aan.

  Groeten,
  Brigitta

  1. Hoi Brigitta,

   Sneaky ;)

   Welke lens is altijd een moeilijke vraag, ligt een beetje aan je budget en beperkingen die je nu ervaart. Ikzelf fotografeer met Canon, maar kan je wel wat adviezen geven aan de hand van wat reviews die ik heb gelezen en prijzen op websites.

   Met 28-75mm kun je twee kanten op, nog breder of juist meer telebereik (meer zoom). Voor meer zoom zou je kunnen denken aan de Nikkor AF-S 70-300mm F 4.5-5.6 G VR, wordt goed besproken (net onder de €400). De Nikkor AF-S 55-200mm F 4-5.6 IF ED VR is goedkoper (rond de €180), bouwkwaliteit iets minder, maar ook over deze lens zijn veel mensen positief.

   Qua groothoek heb ik erg positieve ervaringen met de Tokina 12-24mm (op Canon), was totdat ik de EOS 5D full-frame camera kocht één van mijn favoriete lenzen, die is rond de €470.

   1. Hallo Kenneth,

    Bedankt voor je reaktie. Met welke lens heb jij de foto’s bij dit artikel gemaakt? Kan ik deze maken met een lens met een diafragma van 4.5, 5.6 of moet ik dan meer denken aan een 2.8 telelens.

    Groeten,
    Brigitta

    1. Hoi Brigitta,

     De foto’s zijn gemaakt met een Canon 135mm f/2, 80-200 f/2.8 (de belletjes) en een Tokina 12-24 (publiek dat klapt). De zwart-wit foto’s op een regenachtige dag met rond f/3, de andere op zonnige dagen met diafragma f/5-f/5.6. Alles met de 135 is met een full-frame camera, dit betekent dat op f/5 en meer onscherpte in de achtergrond is dan met een crop-camera.

 3. erg, handig, ben blij met dit stuk.

  alleen had ik een vraag, is een 14 42, zuiko lens ook goed voor dit soort foto’s?

  1. Hoi Martijn,

   In principe kun je met elke lens uit de voeten, de 14-42 zal je echter dwingen om wat dichter op de mensen te kruipen om ze toch beeldvullend in beeld te krijgen. Maar dit geeft over het algemeen ook meer intimiteit en de kijker is meer betrokken.

 4. Hallo Kenneth,

  Hoe weet ik nou wanneer ik iemand wel mag fotograferen zonder dat ik dat eerst gevraagd hebt? Alleen bij evenementen? Of mag dat ook op gewoon op straat?

  Mark.

  1. Er is bij mijn weten in Nederland geen wet die het fotograferen van mensen op straat verbiedt. Als mensen geen redelijke verwachting hebben van privacy, als de foto’s smaakvol zijn en de persoon niet denigreren, dan kun je vaak een foto nemen.

   Natuurlijk is het wel netjes om degene je intentie te tonen door het te vragen of met je camera te signaleren dat je graag een foto wilt nemen. Zeker als je een grote lens op hen richt. Geven ze een afwijzende reactie, dan kun je beter een ander onderwerp zoeken, maar veel mensen zullen zich gevleid voelen of denken wat een mafkees.

   Het is tijdens een evenement eenvoudiger een foto te maken van mensen, er zijn dan veel camera’s op straat en zeker de deelnemers willen vaak graag poseren (niet altijd heb ik gemerkt tijdens Dordt in Stoom dit jaar, waarbij er geen glimlach te bekennen was bij de grote mannen op de kleine stoommachientjes, maar ze gaven ook niet aan het niet te willen). Dat maakt het makkelijker en er zijn ook meer onderwerpen voor handen, maar in principe lopen de onderwerpen gewoon op straat.

 5. Hoi Kenneth,

  Allereerst bedankt voor je website heb er echt al hele nuttige informatie vandaan gehaald!
  Binnenkort mag ik een indoor dance evenement gaan fotograferen.
  Ik heb een canon450D met een standaard lens van 18-55 f3.5-5.6
  Nu kan ik een Canon 100-200 mm f/4.5 telelens kopen voor 95 euro, is deze geschikt voor dat soort evenementen?
  Ook hoor ik van alles over een lichtgevoelige lens is er iets wat je me kan adviseren.
  Als je ook nog adviezen of tips hebt zijn deze ook van harte welkom!
  Alvast bedankt!

  Groetjes Novy

  1. Hoi Novy, ik denk dat je tijdens een indoor evenement problemen gaat krijgen met de sluitertijd met die lens, je moet minimaal een sluitertijd zien te halen van 1/100s-1/200s om scherpe resultaten te krijgen. Daarnaast is het bereik van 100-200mm waarschijnlijk te groot, je hebt waarschijnlijk een wijdere blik nodig, onder de 100mm, waarschijnlijker onder de 50mm.

   Als het om het maken van portretten met een lichtsterke lens gaat dan zou je kunnen kijken naar een 50mm f/1.4 (in de €300 regio) of 1.8 lens (in de €100 regio), of de 85mm f/1.8 lens (in de €300 regio).

   Een externe flitser kan ook helpen (de ingebouwde flitser in de 450D is waarschijnlijk niet sterk genoeg), let op dat je niet rechtstreeks op iemand flitst maar via een hoek (een muur of het plafond flitst) en pas de flitscompensatie naar beneden aan zodat je niet van die scherpe schaduwen krijgt.