DigitaleFotografieTips.nl

19 reacties op “Vlinders fotograferen”

 1. Mooi weergegeven hoe je kan genieten van de natuur Kenneth :) Ik kan het alleen maar beamen.
  Heel belangrijk is op je eigen schaduw letten, iets wat je in je enthousiasme snel vergeet. Laat de vlinder altijd in de zon en loop desnoods om de vlinder heen.

  Het heeft mij wel eens een kwartier sluipen (ja, naar een vlinder ja) gekost om een Icarusblauwtje op de foto te zetten. Een vlinder met een spanwijdte van ongeveer 3cm is door rustige bewegen en veel geduld toch vrijwel beeldvullend op de foto gekomen.
  Deed ik overigens met een 85mm macro op mijn Nikon. Omgerekend naar fullframe dus 127,5mm.

  En eerlijk is eerlijk, goede apparatuur helpt veel bij macro fotografie. Ondanks dat op compactcamera’s een behoorlijk goede macro-functie zit kan die het nooit winnen van een macrolens. En deels is het dus de apparatuur die voor de goede foto zorgt, maar zonder goede fotograaf heb je niets aan al je mooie spullen.

  Heel veel succes iedereen met het fotograferen van al die mooie vlinders! ;)

 2. als vlinderaar heb ik met veel interesse je artikel gelezen, en heb er niks meer aan toe te voegen… Neem je tijd, ga lekker de natur in en laat de vlinders op je af komen! En zelfs van een lelijke versleten vlinder kun je een leuke foto maken
  http://sandrasdierenfotos.web-log.nl/welkom_bij_mijn_beestenbo/2010/07/stone-washed.html
  groetjes

 3. Hallo Kenneth.
  Proficiat met de uitleg,en is zeer leerzaam.
  Grt.
  Georges

 4. Heldere uitleg zoals van je gewend bij al je onderwerpen, bedankt, ik ga er mijn voordeel weer mee doen !

 5. Ook met een gewone kleine compacte digitale camera kunt je mooie resultaten boeken. En SLR heb ik niet. Ik maak foto’s van alles wat bloeit en leeft. Ze verklaren me voor gek :)

  1. Met een compact vallen ook mooie foto’s te maken ;) Al geeft een SLR wel een technische voorsprong ;)

 6. Bedankt voor dit artikel, bij mij op het werk hebben we een hele mooie vlinderstruik die erg populair is bij de vlinders.

  Afgelopen weekend wel 130 fotos gemaakt, maar allemaal net niet scherp, of te druk, of buiten het kader :)

  Van de week nog maar weer een poging wagen! :)

 7. Had vorig jaar paar foto’s genomen en ze zijn best gelukt en dat voor een amateur :) :)

 8. Jammer dat je het hier niet kan laten zien.

 9. Sinds kort deze site ontdekt. Duidelijke uitleg en boeiende onderwerpen. Ga snel een keer op zoek naar een paar mooie vlinders.

 10. Zelf foto’s van vlinder gemaakt op roze bloem. Mooi resultaat. Gemaakt met een canon 450. Jammer dat ik geen foto erbij kan plaatsen, dan kon ik het laten zien…

 11. Je zoekt vlinders om te fotograferen? Je kunt je helemaal uitleven in de Harskamp. Zie http://www.passiflorahoeve.nl/

 12. Tip
  men kan ook de vlinder met mist besproeien. (Water verstuiver).De vlinder zal blijven zitten in de zon tot hij terug droog is.

  1. De vraag is echter hoe diervriendelijk dit is en of je dit als natuurfotograaf wel kan maken. Iedereen zal respect moeten hebben voor de natuur en ik denk niet dat je respect voor de natuur toont door bijvoorbeeld een vlinder bewust te ‘verlammen’

 13. In ee ntropische vlindertuin besloeg mijn net nieuwe macrolens zo erg dat ik bang was dat hij niet langer te gebruiken zou zijn. Aan de muur hingen een soort haardrogers om te gebruiken tegen het beslaan. Toch duurde het wel een kwartier voor ik mijn camera met lens weer kon gebruiken. Ik vond het een nare ervaring.

  Bedoel je dat als ik mijn camera met lens eerst ee npoos in mijn fototas laat zitten bv 10 min. ik veel minder kans heb dat de lens beslaat?
  Wat bedoel je precies met : laat je camera even uit in je verhaal. Graag een reactie. Ik zou grag nog vaker wille nfotograferen in zo’n kas, zonder het risico mijn lens te verknallen

 14. Wij hebben een klein hondje met de naam vlinder zij is net zo mooie en kleur rijk en snel!!!

 15. Prachtige uitleg hoe je mooie foto’s van vlinders kunt nemen.
  Ik had al regelmatig foto’s genomen met mijn macrolens 100mm ,maar nu met die tips die werden gegeven op deze site zullen ze nog veel beter zijn.
  Bedant voor de hele goede uitleg.