DigitaleFotografieTips.nl

17 reacties op “Macrofotografie: de basis”

  1. Helder artikel. Wat nog wel nuttig is om te beseffen, dat bij hele korte afstanden diafragma’s van 2,8 of 3,6 een dusdanig kleine scherptediepte opleveren dat ze zo goed als onbruikbaar zijn.

    Een basisdiafragma van 9 of 11 levert doorgaans goede beelden op. De prijs die je ervoor betaalt is een hogere sluitertijd met kans op bewogen foto’s.

    1. Dat is zeker belangrijk om te beseffen, maar het is niet zo dat dergelijke diafragma’s op korte afstand onbruikbaar zijn. Laat je daar dus niet door beperken ;) Een goed beeld is het beeld dat boeit, en als je dat met een groot diafragma kan bereiken scoort dat beeld mogelijk beter dan dat je het met een diafragma van f/9-11 werkt.
      Dat is dus ook wat ik beschrijf bij het creatief omgaan met de scherptediepte ;)

      Maar goed dat je benadrukt dat je het inderdaad goed moet beseffen, bewust zijn wat je doet is waar het om draait, en dat kan niet vaak genoeg gezegd worden volgens mij :)

      Bedankt voor je reactie!

  2. Dank je Erik voor deze leerzame artikel, ik stond net buiten onder een paraplu (het miezert een beetje, maar het licht was mooi) van jonge hortensias foto’s te maken. Ik heb geen macrolens, maar ik gebruik mijn 55-200mm lens op statief.
    Je naam komt me bekend voor, zijn er niet vaak foto’s van je in de Dortse kranten?

    1. Een miezerige dag kan inderdaad heel mooi zijn ja! Als je er goed op voorbereid bent is het dan prima fotograferen :) Een macrolens is ook niet direct nodig, inderdaad gewoon lekker met de 55-200 werken totdat je tegen de beperkingen aan loopt en daar dan creatief mee om gaan :)

      Voor zover ik kan nagaan staan mijn foto’s niet in Dortse kranten, ik kom daar ook niet uit de buurt. Als dat wel zo is wordt het tijd om een rekening te versturen naar die krant.. ;)

  3. Hulde Erik, leuk artikel. Prettig om te lezen. Ga er later wat meer induiken om jouw adviezen toe te passen.

  4. :) Nee, dan zal ik het wel mis hebben. Het is gewoon de fotograaf die altijd de foto’s maakt voor de kranten. Ik denk hij woon ook in Dordt.

  5. Vorige week een macro lens gekocht fijn om deze tips de lezen, bedankt mannen

  6. Misschien kan deze site helpen voor het bepalen van de scherptediepte.
    http://www.dofmaster.com/
    Het vierde item is de online calculator en is geschikt voor alle takken van de fotografie, dus niet alleen macro.

  7. Graag ha ik wat meer info over het macro fotograferen via omgekeerde lenzen en omkeerringen, hoe werkt het, waarop te letten, hoe gaan we tewerk? kortom de hele rim-ram.
    Dank bij voorbaat voor de reactie.
    Ludo Schoors

    1. Ik heb nog nooit met omkeerringen gewerkt. Ik kan je dan ook moeilijk vertellen waar je allemaal rekening mee moet houden. Ik heb altijd gewoon de beschikking over een macro-objectief gehad.

      In het Nederlands kan er ik zo snel ook weinig over vinden. In het Engels wat meer.
      http://www.srb-griturn.com/about-reversing-rings-389-c.asp
      http://digital-photography-school.com/reverse-mounting-your-prime-lenses-for-affordable-macro-photography
      http://www.alanwood.net/photography/reversing-rings.html

      Als ik nog eens geld over heb (heb ik als student helaas niet) zal ik eens een 50mm met omkeerring aanschaffen en kijken wat ik ervan kan maken, het is sowieso een leuk experiment.

  8. Misschien ook wel handig om te vermelden: hoe langer je focale lengte (meer mm’s) hoe kleiner je scherptediepte. Ik heb zelf een 180mm macro objectief van Sigma, en met vol open diafragma (f3,5) is mijn scherptediepte op de minimale focusafstand (ca. 50cm) amper 1mm. Zou ik een 60mm objectief gebruiken op f3,5 dan is deze op de minimale focusafstand (ca. 20cm) ruim 2mm. Ook het gebruik van een dx- of fullframe formaat maakt een groot verschil in scherptediepte.

    Groet,
    Ramon

    1. Om maar niet te vergeten dat het perspectief van een langer brandpunt ook nog voor heel veel verschil zorgt ;)

      In een volgend artikel zal ik ook nog meer aandacht besteden aan dat soort zaken. Maar er zit zoveel in macrofotografie dat het teveel is om in één artikel te vermelden ;)

      In elk geval bedankt voor de goede aanvulling! :)

  9. Ik ben in het bezit van een Nikon 5100 met 18-105 mm objectief. Mijn doel is een goeie macrolens aan te schaffen, maar daarvoor is het nog even sparen. Kan je mij een goede lens aanbevelen?

    1. Hoi Lien,

      Je zou natuurlijk voor de Nikkor 105mm kunnen gaan, een zeer mooie macrolens die zijn geld waard is. Echter is die misschien wat boven je budget, dus voor een DX camera kan je ook voor de 85mm gaan, ook voor zijn geld erg goed!
      Daarnaast is de 60mm ook erg sterk, al kan je daarmee met insecten e.d. wat last krijgen van een te kleine werkafstand (je moet dan te dichtbij komen).

      Mocht je toch niet voor een Nikkor gaan, dan kan je altijd nog kijken naar de Tamron 90mm (let wel even op dat je de nieuwe versie met ingebouwde motor neemt), de Sigma 105mm HSM of nog mooier (en wat mij betreft mooier dan de Nikkor 105mm) de Sigma 150mm.

      Veel keuze dus, maar welke keuze je ook maakt, optisch zijn alle macrolenzen die er op de markt zijn goed, je kan vrijwel geen miskoop doen. De verschillen zitten in scherpstelsnelheid, bouw, wel of geen stabilisatie etc.

      Ik zou zelf de 150mm nemen, tenzij die boven je budget is, dan zou ik kijken naar de Nikkor 85mm of de Tamron 90mm.

      Erik

  10. Ondertussen een 2-tal weken in het bezit van de nieuwe 150 van sigma voor canon. Ik moet nog veel leren, maar ik denk dat deze serie artikelen me een stapje voorwaarts helpen.

  11. beste allemaal ik heb sinds nu 2 weken een nikon d3100 met de 18/55 en 70/300 lens op die laatste staat dat er ook macro mee kan maar klopt het dat ik op ongeveer 1/2 meter afstand moet staan voor een beetje goede foto? en welke lens raden jullie anders aan?

    mvg Dimitri