DigitaleFotografieTips.nl

18 reacties op “Fotoworkflow met Lightroom”

  1. Hoi Kenneth,

    Hartelijk dank voor dit artikel. Ik word op mijn wenken bediend :-)
    Een vraagje: je hebt het over het gebruik van een grijsverloopfilter (zowel fysiek als digitaal). Welk programma gebruik je voor het digitaal toepassen van een degelijk filter? Kan dit ook in Lightroom?

    Marten

    1. Hoi Marten,

      Ja, dit kan vanaf Lightroom 2.0, in dit artikel schrijf ik daar meer over.

  2. Beste Marten,

    Goed en informatief artikel. Wat mij nu nog weerhoud van het gebrui k van LR 2 is de laatste stap, ik presenteer mijn foto’s op een website en woophy.com en algemeen voor vrienden. Verder print ik online via bv webprint. Daar heb ik dus allemaal jpg’s voor nodig. Maar ik kan de raw of dng file naar wens bewerken maar dan wijkt de jpg export volledig af. Ik ken het verhaal van de “managed” en “unmanaged” kleurprofielen. In ps heb je de optie proof foto’s en kan je zien wat je doet bij het aanpassen voor eind resultaat (jpg). Nu zou ik ook RAW als eindresultaat kunnen nastreven maar ik print mijn foto’s niet zelf en de online foto afdrukkers ook niet! Kortom heb ik een mooie afbeelding in RAW/DNG waar je vervolgens niks mee kan!.

    Graag je reactie op dit probleem.

    m.v.g.

    Corneel

  3. Beste Kennet natuurlijk ipv Marten…

  4. Hoi Corneel,

    Als je JPG exporteert, doe je dit dan in sRGB of AdobeRGB color space (kun je selecteren in het export scherm)? Verschillende browsers gaan namelijk verschillend om met deze profielen en over het algemeen benadert sRGB behoorlijk goed wat in Lightroom wordt gemaakt, hoewel Mozilla (Firefox) browsers soms weer anders kleuren weergeven dan browser gebaseerd op Webkit (Google Chrome, Safari). Is het echt belangrijk, dan geef ik vaak wat extra saturation aan een foto en komt het er in de browser meestal ook goed uit te zien.

  5. Beste Kenneth,

    Ik exporteer sRGB maar zie toch echt nog flinke verschillen (MS explorer of PS of wat ik veel gebruik(te) zoombrowser van canon.

    Ga dat saturation wel proberen maar of het de oplossing is?

    groeten,

    Corneel

  6. Hi hi,

    Erg bedankt voor dit artikel. Heb zelf foto’s bewerken aangeleerd, maar feitelijk “doe ik maar wat”. Is dus fijn om te weten hoe je dit werk georganiseerd aan moet pakken. (ik opende altijd alles handmatig op pc, geen sortering binnen het programma etc)
    Heb sinds kort photoshop (voorheen digital image suite) maar merk dat ik veel langer bezig ben met foto’s dan voorheen. Dus ben feitelijk op zoek naar vervanging en vriend noemde LR.

    Kenneth, je noemde dat je standaard copyright aan de foto toevoegt. Is dat daadwerkelijk zichtbaar copyright op de foto?? Want ik doe dit daadwerkelijk nog foto voor foto. Of moet dat op een andere manier?
    Daarnaast ben ik ook nodig op zoek naar een programma dat in batch kan croppen… Is dat mogelijk in LR?
    Ken wel programma’s die het kunnen doen, maar dan hen ik strax 6 verschillende nodig voor 1 foto (maal de 100en die ik kan hebben)

    Dus.. LR? Of zoek ik een ander soort programma? Elke suggestie is welkom!

    1. Hoi Aly,

      De copyright verwijzing in Lightroom voeg je toe aan de EXIF gegevens, het staat dus in de verborgen gegevens bij de foto, maar is zichtbaar als je naar de eigenschappen van de foto kijkt of bijvoorbeeld op Flickr. Het is geen afdruk op de foto zelf, die kun je eventueel toevoegen met een plugin voor Lightroom 2. Lightroom 3 gaat die mogelijkheid standaard bieden.

      Bedoel je echt croppen van de foto of bedoel je het genereren van verschillende formaten? Je kunt in ieder geval een grote hoeveelheid foto’s selecteren en via de Export functie één formaat bestand aanmaken, dat zou je natuurlijk zes keer kunnen doen. Het bestand zelf wordt niet gewijzigd, je krijgt nieuwe bestanden in andere groottes.

      Lightroom is vooral erg handig omdat je een bewerking kunt kopiëren en snel toepassen op meerdere foto’s. Hierdoor ben je minder tijd kwijt met een bewerking per foto.

  7. Kenneth,

    leuke website van je (die ik doorkreeg van een vriend).
    Veel zaken bekend maar ook verschillende dingen gelezen voor de bekende puntjes op de i….

    Heb de link inmiddels weer doorgestuurd.

    Dank,
    Henk

  8. Een erg mooie beschrijving van de lightroom workflow!
    Ik heb nog wel een vraag. Kun je uitleggen hoe je een preset maakt van een camera profiel? Ik heb de camera profielen gedownload en geinstalleerd en kan deze kiezen in Develop mode, maar het maken van een preset lukt niet. Als ik een nieuwe preset maak zie ik allerlei settings, maar niet die van het camera profiel.

    1. Hoi Peter,

      Wat je moet doen is naar de Develop module gaan en een camera profile kiezen. Druk daarna op het + teken bij de presets links bovenin. Haal de vinkjes weg bij alle opties, behalve die bij Calibration. Geef de preset een naam die past bij je camera en het profile (bijv “30D landscape”). Je kunt dit eventueel doen voor alle camera profielen die voor jouw camera(‘s) beschikbaar zijn. Het grote voordeel is dan dat je links bij de presets snel het effect kunt zien van elk profile en je kunt bij de import automatisch een preset op je foto’s laten toepassen.

  9. Peter,

    kom steeds beter in LR (versie 2); hoe kan ik cameralens-correctie toepassen ?
    Bijvoorbeeld een horizon mooi recht krijgen….

    GR.
    Henk

  10. Je kunt in de Develop module met R (Crop) de foto bijsnijden, als je met de muis links of rechts van het crop-vlak komt wijzigt je muis in een icoon met twee pijltjes die naar boven en beneden wijzen. Door de muisknop in te drukken en naar boven of beneden te slepen kun je de horizon aanpassen.

  11. Peter,

    dank voor je reactie; ik bedoel eigenlijk het opheffen van de kromming van de horizon, die er soms is, veroorzaakt door de lens.
    Bij CS4 is daar een schuifregelaar voor, naar – of +, om zo de kromming op te heffen.

    Hoor je graag.
    Groet
    Henk

  12. Ah, sorry! Die optie zit niet in Lightroom, je kunt eventueel kijken naar DxO, die hebben een integratie met Lightroom (http://www.dxo.com/intl/photo/dxo_optics_pro/workflow/working_with_adobe_lightroom2), in mijn artikel over Architectuurfotografie schrijf ik iets over DxO.

  13. Beste Kenneth,
    wat een super website, enorm informatief en leerzaam.
    Ik ben onlangs overgestapt naar LR2 omdat ik behoefte had aan een goed en overzichtelijk fotobeheer/bewerk programma aangezien mijn behoefte enkel ligt bij het aanpassen van kleur, contrast, uitsnede e.d.
    Nadat ik de workflow hierboven had gelezen vroeg ik me af of jij enkel de RAW bestanden importeert of gelijk ook de jpeg’s (die staan tenslotte in de camera import map?
    Als ik beide extensies importeer krijg ik in de LR-library namelijk previews met cdr2+jpeg als kenmerk. Krijg ik zodoende wel de juiste weergave om mee aan de slag te gaan om te bewerken aangezien beide extensies als 1 preview worden weergegeven?
    Mocht je nu enkel de raw bestanden importeren en bewerken, bewaar je dan wel de originele jpeg’s (je maakt er na je selectie en bewerking toch weer een jpeg van om te laten afdrukken of zien aan anderen?
    Ik wil voorkomen dat ik overal versies van opsla.
    alvast bedankt voor je reactie.

    groeten Rik Kranenborg

    p.s.
    als je o.a. gefascineerd bent door landschappen (heb je foto’s van schotland e.d gezien) dan kan ik je IJsland aanraden, ben net terug en het is daar zo waanzinnig mooi en fotogeniek…je blijkt je camera trekken (probleem is echter dat ik nu met 2000 foto’s zit, waaruit ik een selectie moet maken…haha!

  14. Beste Kenneth,

    Bedankt voor je artikel! Ik heb sinds kort de Canon 5D Mark II aangeschaft. Als ik mijn foto’s in Lightroom 3 exporteer, dan worden mijn foto’s donkerder. Ik schiet in RAW/Adobe RGB. Enig idee hoe dit kan? De foto’s op het toestel zijn veel helderder.

    Groet, Danielle